ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Διαγωνισμός ερασιτεχνικής φωτογραφίας άγριας ζωής της λίμνης Κάρλα

διαγωνισμός-ερασιτεχνικής-φωτογραφί-412201

Διαγωνισμό ερασιτεχνικής φωτογραφίας άγριας ζωής της λίμνης Κάρλα – “Αγλαΐα Τσεκούρα” διοργανώνει η διαχείριση της δημόσιας ομάδας του facebook ® «ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΡΛΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ
ΠΕΡΙΟΧΗΣ» με την αρωγή της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Ο φωτογραφικός διαγωνισμός διοργανώνεται σε μνήμη της Βολιώτισσας καθηγήτριας – φυσιογνώστριας Αγλαΐας Κ. Τσεκούρα για το έργο, την αγάπη και την προσφορά
της, μαζί με το σύζυγό της Δημήτριο Οικονομίδη, στην καταγραφή και παρακολούθηση της ορνιθοπανίδας της περιοχής, τη δεκαετία του 1990.

Πληροφορίες και όροι συμμετοχής

Το περιεχόμενο των συμμετοχών πρέπει να ανταποκρίνεται στο θέμα του διαγωνισμού. Οι συμμετέχοντες καλούνται να φωτογραφίσουν στην έκταση της Λίμνης Κάρλας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή αυτής (Ορεινό Βόρειο Πήλιο,Μαυροβούνιο) αποτυπώνοντας το φυσικό πλούτο της (χλωρίδα, πανίδα και οικότοποι – ενδιαιτήματα). Στη θεματογραφία της συμμετοχής μπορούν να συμπεριληφθούν ζώα, πουλιά, ερπετά, φυτά, λουλούδια και τοπία.
Η διάρκεια του διαγωνισμού ορίζεται ως και 20 Δεκεμβρίου 2021.
Προθεσμία υποβολής συμμετοχών ορίζεται έως και η 20η Δεκεμβρίου 2021 (η ημερομηνία υποβολής συμμετοχής αποδεικνύεται από τα ψηφιακά δεδομένα της αποστολής του e-mail). Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν στις 2 Φεβρουαρίου 2022 (Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων) και τα βραβεία θα ανακοινωθούν στη σελίδα της δημόσιας ομάδας του facebook ® «ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΡΛΑΣ & ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ».
Ο διαγωνισμός έχει σκοπό την προσέλκυση του κόσμου στη Λίμνη Κάρλα με σκοπό να γνωρίσει την Άγρια Ζωή της και να την αποτυπώσει ψηφιακά όσο καλύτερα μπορεί. Εξ’ ορισμού αναφέρεται σε ερασιτέχνες φωτογράφους και για αυτό το λόγο θα δοθεί έμφαση πρωτίστως στη δυσκολία και τη σπανιότητα της φωτογραφίας και
δευτερευόντως στην τεχνική λήψης και επεξεργασίας αυτής. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη και δωρεάν. Προϋπόθεση είναι η συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας.

Συμμετοχές

Οι συμμετέχοντες μπορούν να είναι μόνο ερασιτέχνες φωτογράφοι και να συμμετέχουν στο διαγωνισμό με έως και πέντε (5) φωτογραφίες ανεξαρτήτως του χρόνου λήψης. Δεν επιτρέπεται η υποβολή φωτογραφιών στο διαγωνισμό που έχουν ήδη λάβει οποιοδήποτε βραβείο ή έπαθλο σε οποιονδήποτε άλλο διαγωνισμό (εγχώριο ή διεθνή) πριν την έναρξη του παρόντος διαγωνισμού.
Οι φωτογραφίες θα πρέπει να υποβληθούν στο e-mail [email protected] χωρίς απεικονιζόμενα διακριτικά του κατόχου (π.χ υδατογράφημα λογοτύπου, ονοματεπώνυμου κτλ). Θα γίνονται δεκτές φωτογραφίες σε μορφή αρχείου JPΕG με τη μεγάλη πλευρά της φωτογραφίας έως 2000pixels, ανάλυσης maximum 240dpi και συνολικό μέγεθος αρχείου έως 2ΜΒ, συμπεριλαμβανομένων και των Exif data.

Κάθε υποβληθέν αρχείο φωτογραφίας θα πρέπει να έχει ονομασία ως εξής:

Επίθετο_Όνομα_Τίτλο_Αύξοντα αριθμό.jpeg π.χ.
Ιωάννου_Θάνος_Ορχιδέα_1.jpeg ή Ιωάννου_Θάνος_Πελαργός_2.jpeg.

Στο e-mail συμμετοχής που θα αποστείλουν οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αναγράφουν ως ΘΕΜΑ:

ΕΠΙΘΕΤΟ_ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΑΓΛΑΙΑ – ΤΣΕΚΟΥΡΑ π.χ. ΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ «ΑΓΛΑΙΑ ΤΣΕΚΟΥΡΑ» και να επισυνάπτουν τα εξής στοιχεία:

ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, ημερομηνία γέννησης, αριθμ. ταυτότητας, τηλέφωνο, διεύθυνση μόνιμης κατοικίας. Οι φωτογραφίες που θα προκριθούν στην τελική φάση, θα τυπωθούν (σε διαστάσεις και υλικό ώστε να
εξασφαλίζεται η ευκρινής θέασή τους από απόσταση 2 μέτρων) και θα εκτεθούν σε ειδική εκδήλωση που θα διοργανώσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Για το λόγο αυτό θα ζητηθούν από τους συμμετέχοντες τα πρωτότυπα ψηφιακά αρχεία στο maximum της ανάλυσης.

Με την υποβολή των φωτογραφιών του, κάθε συμμετέχοντας θα λάβει απαντητικό e-mail επιβεβαίωσης της συμμετοχής του. Σε περίπτωση που για τεχνικούς λόγους ο ενδιαφερόμενος δε λάβει εντός 2 ημερών την επιβεβαίωση συμμετοχής παρακαλείται να επικοινωνήσει με προσωπικό μήνυμα με τη διαχείριση της δημόσιας ομάδας του facebook ® «ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΡΛΑΣ & ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ».

Τα φωτογραφικά έργα πρέπει οπωσδήποτε να ανήκουν κατά πλήρη πατρότητα στο συμμετέχοντα. Με την υποβολή της συμμετοχής, αυτόματα ο συμμετέχων δηλώνει ότι τα έργα είναι πρωτότυπα, αποτελούν αποκλειστικά δικό του δημιούργημα στο σύνολο των απεικονιζόμενων σε κάθε φωτογραφία στοιχείων, δεν αποτελούν
αντικείμενο σύνθεσης όπου έστω και εν μέρει έχουν χρησιμοποιηθεί φωτογραφικά στοιχεία που ανήκουν σε τρίτους, δεν έχουν εκχωρηθεί τα περιουσιακά δικαιώματα κάθε φωτογραφίας σε τρίτο και ότι ο υποβάλλων διατηρεί γενικώς το πλήρες ηθικό και περιουσιακό δικαίωμα επί αυτών. Αποκλείεται πλήρως η συμμετοχή με έργα
τρίτων επί των οποίων ο συμμετέχων έχει προβεί σε ψηφιακή ή αναλογική επεξεργασία, σύνθεση, κολλάζ ή άλλη αλλοίωση ή επέμβαση. Στην περίπτωση που αποδειχθεί -έστω εκ των υστέρων και ακόμη και μερική- πατρότητα άλλου δημιουργού και όχι του συμμετέχοντος, οι διοργανωτές δεν φέρουν καμία απολύτως αστική ή ποινική ευθύνη, όντες σε κάθε περίπτωση καλόπιστοι τρίτοι. Ο συμμετέχων ρητώς αναλαμβάνει την ευθύνη για την ανωτέρω παράβαση του όρου, ενώ ταυτόχρονα αποκλείεται από το διαγωνισμό.

Τα έργα κάθε συμμετέχοντος μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ευρύτερη δημοσιοποίηση και επικοινωνιακή προώθηση του διαγωνισμού και των σκοπών του, από τον διοργανωτή, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και από χορηγούς επικοινωνίας, σε οποιοδήποτε μέσο και με οποιοδήποτε τρόπο στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, χωρίς
άλλη έγκριση ή αποδοχή εκ μέρους του συμμετέχοντος και χωρίς να θεμελιώνεται δικαίωμα αμοιβής του συμμετέχοντος και πάντα με τη δημοσίευση του ονόματος του δημιουργού.

Κριτική επιτροπή.

Είναι πενταμελής και αποτελείται από φωτογράφους και βιολόγους – ερευνητές πεδίου, αναγνωρισμένου κύρους που έχουν επιλεγεί από τους διοργανωτές και τα ονόματα των οποίων θα ανακοινωθούν την 21 Δεκεμβρίου 2021. Η κρίση των έργων θα γίνει μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την 2 Φεβρουαρίου 2022 (Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων) στη σελίδα της δημόσιας ομάδας του facebook ® «ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΡΛΑΣ & ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ». Η κρίση της επιτροπής είναι οριστική, δεν απαιτεί αιτιολογία και επ’ αυτής δεν επιτρέπεται ουδεμία ένσταση, αντίρρηση ή άλλη εξώδικη ή δικαστική διεκδίκηση.

Βραβεία

Θα βραβευτούν τα 20 καλύτερα έργα σε ειδική εκδήλωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Ο διοργανωτές του φωτογραφικού διαγωνισμού διατηρούν το δικαίωμα σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, να ανακαλέσουν ή ματαιώσουν τελείως το διαγωνισμό, να τον παρατείνουν ή να μεταβάλουν τις ημερομηνίες του χωρίς ειδική αιτιολόγηση και χωρίς να θεμελιώνεται οποιοδήποτε δικαίωμα ή απαίτηση ή διεκδίκηση εκ μέρους
των συμμετεχόντων. Σε περίπτωση ματαίωσης του διαγωνισμού σε οποιοδήποτε προπαρασκευαστικό στάδιο δεν θα γίνει καμία περαιτέρω χρήση των φωτογραφιών που τυχόν έχουν παραληφθεί από τον διοργανωτή.

Δεοντολογία

Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή της διαχείρισης της δημόσιας ομάδας του facebook ® «ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΡΛΑΣ & ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ» και της κριτικής επιτροπής, καθώς και στους συγγενείς έως δευτέρου βαθμού αυτών.

Οι συμμετέχοντες οφείλουν να απεικονίζουν τον φυσικό κόσμο με τρόπο δημιουργικό και ταυτόχρονα ειλικρινή. Οι φωτογραφίες δεν πρέπει να εξαπατούν το κοινό ή να προσπαθούν να αποκρύψουν ή να παραμορφώσουν την πραγματικότητα της φύσης. Η υποβολή συμμετοχής στον διαγωνισμό συνιστά διαβεβαίωση, εκ μέρους των συμμετεχόντων, ότι για τη λήψη των φωτογραφιών δεν προέβησαν σε οποιαδήποτε πράξη η οποία τραυμάτισε ή απείλησε ένα ζώο ή προξένησε βλάβη στον οικότοπό του, στην προσπάθειά τους να το φωτογραφίσουν. Αυτό περιλαμβάνει τις πολύ χαμηλές ή θορυβώδεις πτήσεις πάνω από ένα ζώο, καθώς και τη χρήση κάθε είδους δολώματος. Επιπλέον, οι φωτογράφοι οφείλουν να αποφεύγουν την φωτογράφηση νεοσσών, φωλιών και την όχληση κατά τη μεταναστευτική και αναπαραγωγική περίοδο.

Οι συμμετέχοντες φέρουν ακέραιη την ευθύνη συμμόρφωσης με το σύνολο της εγχώριας και διεθνούς νομοθεσίας και την εξασφάλιση των αδειών που ενδεχομένως να απαιτούνται (στις περιπτώσεις απεικόνισης ανθρώπων, αυτό περιλαμβάνει τη συναίνεσή τους) για τις φωτογραφίες που θα υποβάλουν στον διαγωνισμό. Οι διοργανωτές επιφυλάσσονται για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος σε περίπτωση που τεκμηριωθεί, καθ’ οποιονδήποτε τρόπο και οποιαδήποτε στιγμή, ότι οποιαδήποτε φωτογραφία ελήφθη κατά παράβαση των προαναφερθέντων κανόνων δεοντολογίας ή της εγχώριας ή διεθνούς νομοθεσίας.

Η παραβίαση των κανόνων δεοντολογίας συνιστά παραβίαση των όρων συμμετοχής στο διαγωνισμό και έχει ως συνέπεια τον αποκλεισμό του συμμετέχοντος από αυτόν.

Αυτή και μόνη συμμετοχή στο διαγωνισμό σημαίνει ανεπιφύλακτη και αυτοδίκαιη αποδοχή όλων των ανωτέρω αναγραφόμενων όρων, η δε παραβίασή τους συνεπάγεται τον αποκλεισμό του συμμετέχοντος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου