ΤΟΠΙΚΑ

Βραχνάς τα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ

βραχνάς-τα-ραβασάκια-του-ενφια-413676

Απαλλαγή ζητούν επαγγελματίες στη Μαγνησία, αναφερόμενοι στα βάρη που έχουν επωμιστεί

Επιπλέον άγχος και εφιάλτης για ιδιοκτήτες ακινήτων και επαγγελματίες τα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ, που προκαλούν έντονο πονοκέφαλο σε όσους έχουν επωμιστεί δυσβάσταχτα βάρη. Με στενά τα οικονομικά περιθώρια για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, βραχνά αποτελεί κάθε φόρος που προσθέτει επιπλέον υποχρεώσεις στις ήδη υπάρχουσες.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με τα ισχύοντα, θα πληρωθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις, από τον τρέχοντα μήνα έως και τον Φεβρουάριο του 2022. Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τη δυνατότητα να εξοφληθούν η 1η και η 2η δόση μέχρι τέλος Οκτωβρίου χωρίς επιβάρυνση. Η οριστική απόφαση θα ληφθεί τις επόμενες ημέρες.

Αγωνία και προβληματισμός επικρατούν, στο μεταξύ, σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους, με τον αντιδήμαρχο Αλοννήσου Μιχάλη Καλογιάννη, ο οποίος δραστηριοποιείται στον τουρισμό, να υπογραμμίζει: «Είναι πολλοί οι φόροι, που καλούμαστε να πληρώσουμε. Είναι προφανές το πρόβλημα, που αντιμετωπίζουμε. Με τα έσοδα της φετινής χρονιάς προσπαθούμε να καλύψουμε τις απώλειες της περσινής και της τρέχουσας χρονιάς. Σαφώς δεν φτάνουν τα έσοδα».

Μικρή ανάκαμψη σημείωσε ο τουρισμός μετά την έντονη κίνηση που σημειώθηκε από τα μέσα Ιουλίου μέχρι το τέλος Αυγούστου, με τον κ. Καλογιάννη να υπογραμμίζει ότι «προσπαθούμε να καλύψουμε πάγιες υποχρεώσεις και παράλληλα να προετοιμαστούμε για την ερχόμενη σεζόν, που εκτιμούμε ότι, αν το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες, θα είναι καλή».

Εμφανώς προβληματισμένη εμφανίζεται η Εύα Αρβανίτη, αντιπρόεδρος στον Σύλλογο Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Μαγνησίας, χαρακτηρίζοντας «βραχνά» τον ΕΝΦΙΑ και κάθε φόρο που καθιστά δύσκολη την καθημερινότητα του κάθε επαγγελματία. «Είχαμε καλή σεζόν από τα μέσα Ιουλίου μέχρι, σχεδόν, τα μέσα Αυγούστου. Ενας μήνας, όπως, δεν αρκεί για να καλύψουμε τα τρέχοντα έξοδα. Δεν γνωρίζω πώς θα τα βγάλουμε πέρα. Πρέπει να βρεθεί τρόπος, για να αντιμετωπίσουμε τις υποχρεώσεις μας. Ο Σεπτέμβριος δεν εξελίσσεται όπως περιμέναμε και τα έξοδα είναι πολλαπλάσια σε σύγκριση με τα έσοδα» αναφέρει η κ. Αρβανίτη.

Παράλληλα επισημαίνει ότι πολλοί συνάδελφοί της δεν εντάχθηκαν στα μέτρα ελάφρυνσης, ενώ άπαντες περιμένουν με αγωνία το νέο κύκλο του χρηματοδοτικού προγράμματος ΑΝΑΣΑ, που θα τους επιτρέψει να ανασάνουν. «Για εμάς το ιδανικό είναι να μην υπάρχει ΕΝΦΙΑ, για να καταφέρνουμε να επιβιώνουμε» τονίζει.

Ανάλογη άποψη διατυπώνει για τον ΕΝΦΙΑ ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ζαγοράς Θανάσης Μπαρούτας. «Εννοείται ότι είναι πρόβλημα, γιατί ο κορονοϊός μάς έχει «γονατίσει». Δουλειά δεν έχουμε και πρέπει συγχρόνως να πληρώνουμε και ΕΝΦΙΑ, που αποτελεί μεγάλο πρόβλημα και βάρος. Ζητούμε ελάφρυνση και απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ λόγω του κορονοϊού και λόγω της κατάστασης που επικρατεί» τονίζει.

Προσωρινή ανάσα και τονωτική ένεση η θερινή σεζόν, με τον κ. Μπαρούτα να επισημαίνει ότι «το φετινό καλοκαίρι ήταν καλύτερο από το περσινό, αλλά δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης με τα προηγούμενα. Ελπίζουμε ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα τον φετινό χειμώνα, για να καταφέρουμε να επιβιώσουμε».

Μιχάλης Καλογιάννης

“Είναι πολλοί οι φόροι, που καλούμαστε να πληρώσουμε”

Εύα Αρβανίτη

“Πρέπει να βρεθεί τρόπος, για να αντιμετωπίσουμε τις υποχρεώσεις μας”

Θανάσης Μπαρούτας

“Δουλειά δεν έχουμε και πρέπει συγχρόνως να πληρώνουμε και ΕΝΦΙΑ, που αποτελεί μεγάλο πρόβλημα και βάρος”

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου