ΤΟΠΙΚΑ

Συναγερμός για παρενέργειες που παραμένουν

συναγερμός-για-παρενέργειες-που-παρα-414122

Τη μάχη της ανάρρωσης στη γενική ΜΕΘ του Νοσοκομείου Βόλου δίνουν τις τελευταίες εβδομάδες δύο ασθενείς, που είχαν νοσήσει με κορονοϊό, οι οποίοι αρνητικοποιήθηκαν, αλλά δεν έχουν πάρει εξιτήριο, αφού οι παρενέργειες του ιού έχουν προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στους οργανισμούς τους.

Οι γιατροί, μετά τη μάχη που έδωσαν προκειμένου οι δύο ασθενείς να νικήσουν τον ιό και να βγουν ζωντανοί από τη δοκιμασία, έχουν ρίξει πλέον το βάρος στην επόμενη μέρα.

Εχοντας διαγνώσει ότι η κατάσταση της υγείας τους παραμένει σοβαρή, λόγω πλέον των παρενεργειών που προκάλεσε ο covid 19, έδωσαν οδηγίες για να μεταφερθούν στην απλή ΜΕΘ, όπου γίνεται προσπάθεια ανάτασης των οργανισμών τους.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου καταγράφηκε στο Νοσοκομείο Βόλου αύξηση εισαγωγών ασθενών με κορονοϊό, που χρήζουν νοσοκομειακής περίθαλψης.

Μετά τις νέες εισαγωγές το σύνολο των νοσηλευομένων ανέρχεται στα 20 άτομα, από τους οποίους οι δύο νοσηλεύονται στη ΜΕΘ covid 19 και οι υπόλοιποι 18 στην κλινική κορονοϊού. Το 90% των ασθενών είναι ανεμβολίαστο.

Την ίδια ώρα ο κορονοϊός καθημερινά δίνει νέα κρούσματα και μάλιστα σε διψήφιο αριθμό. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε στη Μαγνησία ο 26 νέα κρούσματα, τα 3 εκ των οποίων εντοπίζονται στις Βόρειες Σποράδες.

Το λεγόμενο long Covid σύνδρομο

Σύμφωνα με τους ειδικούς, έχουν μελετηθεί 200 άτομα σε όλο τον κόσμο, που αρνητικοποιήθηκαν, όμως παρουσιάζουν ακόμη σοβαρές παρενέργειες από μεγάλη κόπωση, πόνο στο σώμα, μειωμένη αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης, σφίξιμο στο στήθος, πονοκεφάλους, μέχρι αδυναμία συγκέντρωσης και καθαρής σκέψης και κατάθλιψη.

Οι ασθενείς, που εμφανίζουν τη λεγόμενη μακρά Covid, παρακολουθήθηκαν για επτά μήνες. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα ήταν κόπωση, κακουχία μετά την άσκηση (η επιδείνωση των συμπτωμάτων μετά από σωματική ή διανοητική άσκηση) και γνωστική δυσλειτουργία, που συχνά ονομάζεται εγκεφαλική ομίχλη.

Δεν είναι επί του παρόντος σαφές ποιος κινδυνεύει περισσότερο να εμφανίσει long Covid, ωστόσο δεν φαίνεται ότι δεν σχετίζεται με τη σοβαρότητα της αρχικής νόσησης.

Οι γυναίκες πάντως εμφανίζονται πιο επιρρεπείς από τους άνδρες και οι ηλικιωμένοι τείνουν επίσης να είναι πιο ευάλωτοι. Αλλά το πρόβλημα με το μακροχρόνιο Covid εμφανίζεται συχνά και στους νεότερους και δυστυχώς ακόμα και σε παιδιά.

Υπάρχουν, όμως, πολλά, που δεν είναι γνωστά για τη μακροχρόνια Covid, συμπεριλαμβανομένων των αιτιών που την προκαλούν. Ενδεχομένως, όπως λένε οι ειδικοί, να οφείλεται σε παρατεταμένη επίδραση του ιού, που επιμένει μετά τη λοίμωξη, ή να είναι απόρροια φλεγμονής ή πιθανώς το σώμα να προκαλεί ανοσοαπόκριση ενάντια στον εαυτό του.

Δέκα θετικά στα rapid tests

Δέκα ήταν τα θετικά rapid tests, που καταγράφηκαν χθες στη Μαγνησία, σε σύνολο 666 τεστ. Πρόκειται για 17χρονο, 66χρονη και επτά άνδρες και γυναίκες, με διάμεση ηλικία τα 37 έτη.

Ειδικότερα, σε συνολικό αριθμό 303 δειγμάτων στο λιμάνι της Σκιάθου καταγράφηκαν δύο θετικά κρούσματα Covid-19. Αφορούν σε παιδί και άνδρα με διάμεση ηλικία τα 17 έτη.

Στην πλατεία Ελευθερίας σε συνολικό αριθμό 190 δειγμάτων καταγράφηκαν επτά θετικά κρούσματα Covid-19. Αφορούν σε πέντε άνδρες και δύο γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 36 έτη.

Σε συνολικό αριθμό 109 δειγμάτων που ελήφθησαν στην παραλία του Βόλου καταγράφηκε ένα θετικό κρούσμα Covid-19. Αφορά σε γυναίκα 66 ετών, ενώ τα 64 rapid tests που πραγματοποιήθηκαν στην ΤΟΜΥ Ιωλκού ήταν όλα αρνητικά.

Πού θα γίνουν σήμερα rapid tests

Για σήμερα Τρίτη το πρόγραμμα μαζικών δειγματοληπτικών ελέγχων ανίχνευσης κορονοϊού είναι για τον Ν. Μαγνησίας:

*08:00-16:00 Μαζική δειγματοληψία στην πλατεία Ελευθερίας

*08:00-14.00 Μαζική δειγματοληψία στην παραλία του Βόλου

*08:00-14:00Μαζική δειγματοληψία στην πλατεία Πανεπιστημίου

*08:00-14:00 Μαζική δειγματοληψία στο Μεταξουργείο (Νέα Ιωνία)

*08:00-14:00Μαζική δειγματοληψία στην ΤΟΜΥ Ιωλκού

*09:00-15:30 Μαζική δειγματοληψία στο λιμάνι της Σκιάθου.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου