ΤΟΠΙΚΑ

Αλ. Μεϊκόπουλος: «Πιο κοντά στο efood, παρά στους διανομείς η κυβέρνηση»

αλ-μεϊκόπουλος-πιο-κοντά-στο-efood-παρά-σ-414244

Ευθύνες στην κυβέρνηση ότι δεν έχει θωρακίσει το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων που απασχολούνται ως delivery επιρρίπτει ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μεϊκόπουλος.

Παίρνοντας αφορμή από τα όσα διαδραματίστηκαν με τους διανομείς της efood και τις έντονες διαμαρτυρίες που προκάλεσε η απόπειρα αλλαγής εργασιακών σχέσεων στη συγκεκριμένη εταιρεία, ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι με τον πρόσφατο εργασιακό νόμο που ψήφισε και ειδικότερα με το άρθρο 69, όπου για πρώτη φορά στην εργατική νομοθεσία αναφέρεται ο διανομέας ως αυτοαπασχολούμενος, ενθαρρύνονται οι εταιρείες να απασχολούν φτηνό εργατικό δυναμικό.

«Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα» συνεχίζει ο κ. Μεϊκόπουλος «βρίσκονται σήμερα απελπιστικά μόνοι. Δεν προστατεύονται από συλλογικές συμβάσεις εργασίας μετά την κατάργησή τους από τη ΝΔ το 2019, δεν προστατεύονται από τους ελέγχους του ΣΕΠΕ μίας και η κυβέρνηση αποφάσισε τη θεσμική υποβάθμιση και τη σταδιακή υποστελέχωση του. Παιδιά από δομές στέλνονται ως φτηνοί λαντζέρηδες στα ξενοδοχεία και όλα αυτά ενώ το κράτος «σφυρίζει αδιάφορα».

Η εξέλιξη, αν και άκρως αντιπροσωπευτική, αποτελεί ένα πρώτο μόνο δείγμα γραφής του Νόμου Χατζηδάκη και της αγοράς εργασίας που οραματίζεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπου η κερδοφορία των επιχειρήσεων ενθαρρύνεται να είναι ανάλογη της εξουθενωτικής εκμετάλλευσης των εργαζομένων και αντιστρόφως ανάλογη της εργασιακής τους αξιοπρέπειας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου