ΤΟΠΙΚΑ

Στηρί – ζουμε από Ελληνική Εταιρεία Αλτσχάιμερ και Συγγενών Διαταραχών

στηρί-ζουμε-από-ελληνική-εταιρεία-αλ-415399

Ο όρος άνοια χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα σύνολο διαφόρων συμπτωμάτων που εμφανίζονται σε άτομα λόγω ορισμένων νοσημάτων του εγκεφάλου με συνηθέστερη την νόσο Αλτσχάιμερ. Αλλες πιθανές αιτίες για την εμφάνιση αυτών των συμπτωμάτων μπορεί να αποτελούν η αγγειακή άνοια, η άνοια με σωμάτια Lewy ή κι άλλες όπως η μετωποκροταφική άνοια. Οι ασθένειες αυτές προκαλούν τον εκφυλισμό των εγκεφαλικών κυττάρων και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να συναντάται έκπτωση διαφόρων γνωστικών λειτουργιών. Ως επί το πλείστον, πλήττονται λειτουργίες όπως η μνήμη, η μάθηση, η προσοχή και η συγκέντρωση, η ομιλία και η κατανόηση του λόγου, ο προσανατολισμός και η σκέψη. Επίσης ενδέχεται να παρατηρηθούν αλλαγές στην διάθεση και την συμπεριφορά. Το είδος των συμπτωμάτων, η ένταση, η διάρκεια τους και ο τρόπος με τον οποίο θα εκδηλωθούν σε κάποιον ασθενή εξαρτώνται από πολλές παραμέτρους ξεχωριστούς για το κάθε άτομο. Ως εκ τούτου, όλες αυτές οι αλλαγές που προκαλούνταιδιαταράσσουν τη λειτουργικότητα του ατόμου στην καθημερινότητα του και επηρεάζουν τομείς της ζωής του όπως οι κοινωνικές σχέσεις, η δραστηριότητα και η εργασία. Η ένταση των συμπτωμάτων σταδιακά αυξάνεται και η επιδείνωση της κατάστασης του ασθενούς είναι προοδευτική οδηγώντας τελικά στην αδυναμία του να αυτοεξυπηρετηθεί.

Αυτομάτως επηρεάζονται και οι κοντινοί άνθρωποι του ασθενούς, οι οποίοι αρχικά τον βοηθούν επιβλέποντας τους και συμβάλλοντας ενδεχομένως σε πρακτικά ζητήματα, αλλά και με την πάροδο του χρόνου προσφέροντας όλο και περισσότερο χρόνο από την καθημερινότητά τους για να αναλάβουν την φροντίδα του. Συνήθως, ένα άτομο αναλαμβάνει την πλήρη φροντίδα του ασθενούς και ονομάζεται ο κύριος φροντιστής χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν λαμβάνει από το οικογενειακό ή κοινωνικό του δίκτυο στήριξη και βοήθεια. Αδιαμφισβήτητα, όμως, το φορτίο του φροντιστή ενός ατόμου με άνοια είναι πολύπλευρο, καθώς το άτομο επιβαρύνεται πιθανώς ψυχολογικά, σωματικά, οικονομικά, αλλά και κοινωνικά.

Το πρόγραμμα Στηρί-ζουμε παρέχει διαδικτυακά, τηλεφωνικά ή κατ’ οίκον (όταν κριθεί αναγκαίο):

  • Ψυχολογική υποστήριξη στους φροντιστές.
  • Ψυχοεκπαίδευση για τα συμπτώματα και την πορεία της νόσου.
  • Συμβουλευτική για την αντιμετώπιση θεμάτων της καθημερινότητας όπως η σίτιση, ένδυση και σωματική υγιεινή του ασθενούς.
  • Ενημέρωση για θέματα ασφάλειας και συμβουλές για τη διαμόρφωση ασφαλούς περιβάλλοντος

Οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν από επαγγελματίες υγείας: ψυχολόγο (Μερόπη Μεφσούτ) και νοσηλεύτρια (Ελένη Τσαταλιού), κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού από Δευτέρα έως Παρασκευή, 08:00 – 15:00.Τηρώντας πάντα τα μέτρα προστασίας κατά του covid -19.

Εκδηλώσεις

Παράλληλα, με ευκαιρία την Παγκόσμια ημέρα νόσου Αλτσχάιμερ,η Μονάδα πραγματοποιεί τις παρακάτω εκδηλώσεις:

  • Εγκαίνια Κέντρου Ημέρας, 20/9
  • Περίπατος Μνήμης, 21/9
  • Μαθήματα ΠρώτωνΒοηθειών, με την Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Μαγνησίας, 22/9
  • Παραμύθια με τη Μάρω Αισώπου 23/9
  • Τραγούδια από το χθες, με τον Στ. Μάϊνο, 24/9.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου