ΤΟΠΙΚΑ

Επαγγελματοβιοτέχνες: Προσδοκίες από κυβερνητικό πακέτο ενίσχυσης

επαγγελματοβιοτέχνες-προσδοκίες-απ-415471

Στη σωστή κατεύθυνση, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του επαγγελματικού και επιχειρηματικού κόσμου στη Μαγνησία, κινείται το πακέτο μέτρων προϋπολογισμού 3,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν εκτιμάται ότι είναι σημαντικά, όμως απαιτείται χρόνος για να φανούν στην πράξη και να έχουν ένα απτό αποτέλεσμα.

Επιπλέον, υπάρχουν απορίες με τις επιστρεπτέες προκαταβολές και τις αναστολές φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορών, ενώ χαρακτηρίζεται θολό ακόμη το τοπίο με την ακρίβεια και την ανάσχεση των τιμών.

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Ενωσης Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Μαγνησίας, Δώρα Καναβιτσά αναφέρει ότι τα μέτρα συνιστούν ένα θετικό βήμα, τόνισε όμως, ότι χρειάζεται οι επαγγελματοβιοτέχνες να δουν πώς θα λειτουργεί και στην πράξη.

«Πρέπει να δούμε τι θα γίνει με τις ανατιμήσεις, για τις οποίες το τοπίο είναι πολύ θολό», ανέφερε χαρακτηριστικά. Η ίδια επισήμανε ακόμη, ότι οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις έχουν ανάγκη να ενισχυθούν με στοχευμένη ρευστότητα και να διαπραγματευτούν ένα κούρεμα χρεών, λόγω οφειλών.

Σχολιάζοντας περαιτέρω τα μέτρα, εκφράζει ικανοποίηση για τη μείωση της φορολογίας και του ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, καθώς επίσης και στον τουρισμό και τα γυμναστήρια.

«Γενικά υπάρχουν πολλά θετικά μέτρα για την ανάσχεση των ανατιμήσεων. Πιστεύω ότι σε δύο μήνες από σήμερα θα μιλούμε με διαφορετικά δεδομένα», τονίζει, ενώ μεταξύ άλλων κάνει ειδική αναφορά στην έκπτωση στις ασφαλιστικές εισφορές και την επέκταση του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ», που χαρακτηρίζει επίσης σημαντικές.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας, Απόστολος Οντόπουλος σημειώνει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να μειωθούν οι συντελεστές φορολογίας και οι ασφαλιστικές εισφορές, κάτι το οποίο, όπως αναφέρει, ο εμπορικός κόσμος παλεύει εδώ και πολλά χρόνια.

Τα μέτρα είναι θετικά, σημειώνει, τονίζοντας παράλληλα ότι η μείωση που άρχισε ήδη στη φορολογία θα χρειαστεί χρόνο για να περάσει στην πραγματική οικονομία και να έχει απτά αποτελέσματα, τη στιγμή που οι επιχειρήσεις χρειάζονταν ήδη από χθες άμεσες οικονομικές ενισχύσεις και παροχές.

Ειδικά για τα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα, που περιλαμβάνουν εκτός των προαναφερόμενων μεταξύ άλλων, την απαλλαγή από την εισφορά κοινωνικής αλληλεγγύης και την έκπτωση στις ασφαλιστικές εισφορές, σημειώνει ότι «είναι θετικά. Βέβαια, απέχουμε πολύ από το να φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο του συντελεστή φορολογίας, ούτως ώστε η οικονομία μας να είναι ανταγωνιστική σε σχέση με άλλες χώρες και να δημιουργηθούν συνθήκες ανάπτυξης», προσθέτει.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργος Ζαφείρης τονίζει ότι ο ξενοδοχειακός κόσμος έχει πολλές απορίες. Οπως αναφέρει, περιμένει να διευθετηθούν πολλά ζητήματα, ειδικά στο κομμάτι με τις επιστρεπτέες προκαταβολές. «Ανεξάρτητα από όλα αυτά, εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν αναστολές πληρωμών στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Με δύο μήνες λειτουργίας τα ξενοδοχεία, αν και έκαναν έναν καλύτερο τζίρο από πέρυσι, δεν σημαίνει ότι μπορούν να αντεπεξέρχονται στις συσσωρευμένες υποχρεώσεις», σημειώνει και υπενθυμίζει παράλληλα ότι ο τουρισμός έδειξε ότι αποτελεί το κομμάτι της οικονομίας που μπορεί άμεσα να εξασφαλίσει χρήμα στον κυβερνητικό κορβανά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου