ΤΟΠΙΚΑ

Ο Αλ. Μεϊκόπουλος για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

ο-αλ-μεϊκόπουλος-για-τη-γενοκτονία-των-415528

Με αφορμή τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από τους Τούρκους και τις εκδηλώσεις μνήμης, που διοργανώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του νομού ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος σε δήλωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Η Ελληνική Βουλή καθιέρωσε το 1998 την 14η Σεπτεμβρίου ως «Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος». Τον Δεκέμβριο του 2007 η Διεθνής Ενωση Μελετητών Γενοκτονιών αναγνώρισε επίσημα τη γενοκτονία των Ελλήνων μαζί με τη γενοκτονία των Ασσυρίων.

Οι τουρκικές κυβερνήσεις αρνούνται πως υπήρξε γενοκτονία. Τοποθετούν επισήμως το θάνατο των Ελλήνων, όπως και των Αρμενίων και Χριστιανών Ασσυρίων, στο πλαίσιο των ευρύτερων απωλειών του πολέμου, του λιμού ή άλλων κοινωνικών αναταράξεων.

Εμείς όμως, κάθε τέτοια μέρα θυμόμαστε τον ξεριζωμό και την προσφυγιά των αδελφών Ελλήνων και το αδιαμφισβήτητο γεγονός πως οι πόλεμοι μόνο δεινά προκαλούν. Τιμούμε την παρουσία των Ιώνων στα χώματα της Μικράς Ασίας και την αξιοθαύμαστη παρουσία τους στις τέχνες, τα γράμματα και το επιχειρείν.

Η Νέα Ιωνία Μαγνησίας αποτέλεσε προσφυγική εστία με την εγκατάσταση των προσφύγων της Μικράς Ασίας, που έδωσαν νέα πνοή στο κοινωνικό – οικονομικό γίγνεσθαι της Ελλάδας, τις τέχνες, τον πολιτισμό, εκφράζοντας ένα προοδευτικό κοινωνικοπολιτικό πνεύμα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου