ΤΟΠΙΚΑ

Ενα λουκέτο όλη η αγορά

ενα-λουκέτο-όλη-η-αγορά-347547

Από την 1η Ιανουαρίου του 2011 έως και τις 20 Φεβρουαρίου 2012 διαγράφηκαν 1.597 επιχειρήσεις!!!

Οι κρεμάστρες και τα ράφια ασφυκτιούν στην εμπορική αγορά και την ίδια στιγμή οι επαγγελματίες «ιδρώνουν» πνιγμένοι στα χρέη και τις υποχρεώσεις στις οποίες αδυνατούν να ανταποκριθούν… Οι έμποροι της Μαγνησίας βρίσκονται στα όρια της φτώχιας και ολόκληρη η αγορά μαστίζεται από επιδημία λουκέτων και καταστήματα που τα προηγούμενα χρόνια είχαν αποτελέσει ατμομηχανές ανάπτυξης για την εμπορική αγορά του Βόλου κλείνουν εν μία νυκτί… Οι αριθμοί είναι απλά ανατριχιαστικοί…

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αλίκη Φωτιάδου

Τα αποτελέσματα της οικονομικής «στενότητας» είναι κάτι παραπάνω από πασιφανή. Η κρίση επιδεινώνεται και συγχρόνως οι αδιάθετοι χώροι αυξάνονται, ενώ άλλοι καταστηματάρχες μετακομίζουν σε φθηνότερους χώρους για να μειώσουν το κόστος ενοικίασης. Όπως είχε προβλεφθεί, ο χειμώνας είναι πολύ δύσκολος, καθώς η αγορά στέγνωσε από χρήμα.

Την ίδια στιγμή αν και ανοίγουν καινούργια μαγαζιά κλείνουν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Πριν καν ξεκινήσουν δραστηριότητα βάζουν λουκέτο καθώς οι επαγγελματίες διαπιστώνουν ότι είναι αδύνατον να κρατηθούν όρθιοι.

Οι έμποροι βιώνουν την κρίση στο πετσί τους και είναι από εκείνους που πληρώνουν πολύ ακριβό τίμημα. Τα στοιχεία εγγραφών από τα μητρώα του Επιμελητηρίου Μαγνησίας επιχειρήσεων για το διάστημα 1η Ιανουαρίου του 2011 έως και τα τέλη Φεβρουαρίου του 2012 είναι αποκαλυπτικά της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον εμπορικό τομέα για το παραπάνω διάστημα καταγράφηκαν 381 εγγραφές και 296 διαγραφές κάτι που σημαίνει ότι συνολικά λειτούργησαν 85 νέες επιχειρήσεις. Βέβαια αν το συγκεκριμένο νούμερο ακούγεται αστρονομικό τότε αναλογιστείτε ποιοι θα ήταν οι αριθμοί αν είχαν προχωρήσει σε διαγραφή όλες οι επιχειρήσεις καθώς πολλές είναι εκείνες που επειδή έχουν οικονομικές εκκρεμότητες δεν μπορούν να προχωρήσουν σε διαγραφή.

Παράλληλα στον μεταποιητικό τομέα καταγράφηκαν συνολικά 188 εγγραφές και 417 διαγραφές, δηλαδή έκλεισαν συνολικά 229 επιχειρήσεις μέσα σε ένα μόλις χρόνο!!!

Στον τομέα των υπηρεσιών οι αριθμοί είναι ακόμα πιο τρομακτικοί καθώς καταγράφηκαν 605 εγγραφές και 884 διαγραφές με 279 καταστήματα να βάζουν λουκέτο!!!

Συνολικά μέσα σε ένα χρόνο δηλαδή έκλεισαν συνολικά 1.597 επιχειρήσεις και εγγράφηκαν 1.174. Ουσιαστικά έκλεισαν 423 επιχειρήσεις, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 700 ακόμα καταστήματα έχουν κλείσει ωστόσο ακόμα δεν έχουν διαγραφεί από τα μητρώα του Επιμελητηρίου!!!

Μάλιστα αν οι αριθμοί συγκριθούν και με την δραστηριότητα που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια τότε φαίνονται πραγματικά εξωπραγματικοί. Το 2007 οι εγγραφές των εμπορικών καταστημάτων ανήλθαν στις 171, οι διαγραφές στις 130 και στα «στάθηκαν στα πόδια τους» μόλις 41 καταστήματα. Το 2008 άνοιξαν ακόμα λιγότερα καταστήματα, ο αριθμός είναι 134 και οι διαγραφές στα μητρώα του Επιμελητηρίου ήταν 123, δηλαδή παρέμειναν ανοιχτά 11 καταστήματα.

Ολόκληρο το 2009 οι εγγραφές μειώθηκαν ακόμα περισσότερο φτάνοντας τις 128 ωστόσο αυξήθηκαν και οι διαγραφές που άγγιξαν τις 119. Ουσιαστικά δεν έβαλαν λουκέτο μόνο εννιά καταστήματα από τα 128 που άνοιξαν σε όλη την διάρκεια του έτους. Συνολικά από το 2007 έως και το πρώτο δίμηνο του 2010 είχαν εγγραφεί 447 καταστήματα και διαγράφηκαν 393, ουσιαστικά άντεξαν 54 μόλις καταστήματα!

Πρωτόγνωρες εικόνες

Εμπορικός σύλλογος αλλά και πολλοί έμποροι μεμονωμένα υποστηρίζουν ότι αν οι διαγραφές συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό και στο υπόλοιπο χρονικό διάστημα τότε το μέγεθος των διαγραφών θα είναι πρωτόγνωρο συσχετικά με τα υπόλοιπα χρόνια ενώ οι άνεργοι που προκύπτουν σύμφωνα με υπολογισμούς αγγίζουν τους 500!!!

«Σίγουρα ο κόσμος δεν έχει λεφτά. Σίγουρα η ψυχολογία όλων είναι τέτοια που καθιστά απαγορευτικά τα ψώνια. Για αυτό προσπαθούμε με ό,τι δυνάμεις μας έχουν απομείνει να βοηθήσουμε τον κόσμο να ψωνίσει και συγχρόνως να βοηθήσουμε και τους εαυτούς μας. Οι περισσότεροι έμποροι είναι στα όρια της φτώχιας και δεν ξέρω ούτε και μπορώ να προβλέψω τι θα γίνει στο μέλλον αν δεν ληφθούν δράσεις στήριξής μας», αναφέρει ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κώστας Τσέλιος.

Αυτό που θορυβεί ακόμα περισσότερο τους εμπόρους είναι πως οι επενδύσεις έχουν παγώσει. Στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της πόλης, στην εμπορική καρδιά την Ερμού βρίσκονται δεκάδες άδεια μαγαζιά. Δεν υπάρχει όμως κανένα ενδιαφέρον για τα καταστήματα αυτά καθώς κανείς πλέον δεν παίρνει εύκολα το ρίσκο να κάνει επενδύσεις. Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων, προκειμένου να τα μισθώσουν, δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις. Δεν ζητούν πλέον αέρα, ενώ μείωσαν και τις τιμές των ενοικίων, ωστόσο «μπορούν να μειώσουν και άλλο αν θέλουν να μας βοηθήσουν» σημειώνει ο κ. Τσέλιος.

Παράλληλα όπως αναφέρει ο κ. Τσέλιος «το εμπόριο αποτελεί από τους μεγαλύτερους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα καθιστώντας έτσι φανερό, ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψει την μείωση των εργαζομένων, αφού οι εμπορικές επιχειρήσεις επιβάλλεται να είναι οι τελευταίες που θα δημιουργήσουν άνεργους καταναλωτές. Άλλωστε η μείωση του εισοδήματος σημαίνει αυτόματα και την μείωση της κατανάλωσης. Μειώνοντας λοιπόν την εργασία στο εμπόριο, μειώνουμε τους καταναλωτές πελάτες μας. Όλα είναι αλυσίδα και δυστυχώς έχουν αρχίσει να σπάνε οι κρίκοι».

Σε απόγνωση

Φράσεις όπως «δεν γίνεται να κάνουμε καλύτερη τιμή;», «να σας δώσω τώρα τα μισά χρήματα και σε μερικές μέρες τα υπόλοιπα», «αν δεν κόψετε απόδειξη δεν μπορείτε να κόψετε μερικά ευρώ;» και άλλες είναι πλέον… δεύτερη φύση των καταναλωτών.

Η οικονομική κρίση είναι εμφανέστατη και η έλλειψη ρευστότητας ιδιαίτερα αισθητή, ενώ όλες οι ελπίδες των εμπόρων για ανάκαμψη έχουν εξανεμιστεί μετά και την επιβολή των νέων οικονομικών μέτρων από την κυβέρνηση.

Τα βασικότερα προβλήματα παραμένουν, η μείωση του τζίρου, ο αυξημένος αριθμός των καταστημάτων που κλείνουν λόγω αδυναμίας να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, η αύξηση των ακάλυπτων επιταγών και η άρνηση των τραπεζών να ενισχύσουν με μικροδάνεια τα εμπορικά καταστήματα.

45-60% μειώθηκε η κίνηση στις εκπτώσεις από πέρυσι

Εκτός από τον Ιανουάριο οι εκπτώσεις «δεν περπάτησαν» καθόλου τον Φεβρουάριο, κάτι που καταδεικνύει άλλωστε και η επίσημη έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) σύμφωνα με την οποία η αγοραστική κίνηση στις χειμερινές εκπτώσεις το 2012 σε σύγκριση με το 2011 στο Βόλο μειώθηκε σε ποσοστό 45-60%.

Το τέλος των χειμερινών εκπτώσεων έφερε και το τέλος στις αντοχές δεκάδων μικρομεσαίων εμπόρων αφού η μείωση του τζίρου τους οδήγησε αναπόφευκτα σε λουκέτα και το κλίμα που διαμορφώνεται προκαλεί φόβο και απόγνωση σε εμπόρους και καταναλωτές…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου