«Παίχτηκε ακόμη μία από τις γνωστές παραστάσεις Μπέου»

Τελευταία ενημέρωση: 2021-09-18, 08:44:23
«Παίχτηκε ακόμη μία από τις γνωστές παραστάσεις Μπέου»

Αναφέρει η δημοτική παράταξη «Βόλος, Ανατροπή, Δημιουργία» για τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για το πάρκινγκ - Η θέση της για την τιμολογιακή πολιτική

Για θεατρινισμούς, κωλοτούμπες και ατελείωτους λεονταρισμούς κατηγορεί η δημοτική παράταξη «Βόλος, Ανατροπή, Δημιουργία» τον δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο, με αφορμή τη συζήτηση που έγινε στο δημοτικό συμβούλιο την περασμένη Τετάρτη για την τιμολογιακή πολιτική στο πάρκινγκ. Με ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «παίχτηκε μία ακόμη από τις γνωστές παραστάσεις του δημάρχου Βόλου, για να ξεχαστούν οι τσαπατσουλιές, η ανικανότητα και ο αμοραλισμός του Μπέου, ώστε να κουκουλωθούν τα όσα εξαρχής είχαμε επισημάνει για τη συγκεκριμένη επένδυση».

Αναλυτικά, η δημοτική παράταξη σημειώνει ότι η θέση της για την τιμολογιακή πολιτική έχει ως εξής:

«Η παράταξή μας στο δημοτικό συμβούλιο, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, ξεκαθάρισε τη θέση της, για όλα όσα έχουν γίνει και πρόκειται να συμβούν με το πάρκινγκ. Τονίσαμε τα εξής:

 1. Όταν αποφασίζεις να χτίσεις τέτοιες υποδομές δεν ξοδεύεις «ζεστό χρήμα». Ο συνήθης τρόπος είναι αυτός της παραχώρησης. Διαφορετικά, προσφεύγεις σε δανεισμό και αξιοποιείς ευρωπαϊκά ή εθνικά χρηματοδοτικά εργαλεία. Αν αποφασίζεις να βάλεις τα δικά σου λεφτά σε μία τέτοια επένδυση είσαι ή αφελής ή πονηρός.
 2. Το πάρκινγκ είναι μία πολύ ακριβή επένδυση, για τη χρήση που προορίζεται. Το πάρκινγκ δεν είναι ξενοδοχείο για να φαντάζεσαι πολυτέλειες. Εξυπηρετεί μία χρήσιμη αλλά ταπεινή αποστολή. Άρα, σπαταλώντας χρήματα ούτε την χρήση αλλάζεις ούτε το αναβαθμίζεις.

Σημειώστε ότι στο συγκεκριμένο πάρκινγκ, το κόστος ανά θέση παρκαρίσματος είναι περίπου 30.000€. Εκτιμήστε αν το κόστος αυτό είναι μικρό ή μεγάλο όταν το μέσο αποδεκτό κόστος κατασκευής μίας θέσης στεγασμένου πάρκινγκ είναι περίπου 15.000€ - 17.000€.

 1. Εχει κοστίσει πολύ πάνω από 10 εκ. € και η όποια ανεύθυνη και χαλαρή τιμολογιακή πολιτική είναι βέβαιο ότι (α) θα προκαλέσει αδυναμία ανάκτησης του αρχικού κεφαλαίου ώστε να καλύψει νέες ανάγκες του Δήμου και (β) το κόστος της συντήρησης αντί να καλύπτεται από την επένδυση θα την πληρώνουν όλοι οι Βολιώτες.
 2. Ακούστηκε ότι ο Δ. Βόλου κάνει ή πρέπει να κάνει μέσω του πάρκινγκ κοινωνική πολιτική. Μεγαλύτερη ανοησία από αυτή δεν έχει ξανακουστεί. Πού ακούστηκε να πληρώνονται 10 εκ. € για να ικανοποιείται η ανάγκη 110 πολιτών (!!!) κι αυτό να ονομάζεται κοινωνική πολιτική; Κοινωνική πολιτική είναι τα χρήματα που ασκόπως σπαταλήθηκαν να ανακτηθούν και να διατεθούν σε έργα για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της πόλης προς όφελος της κοινωνίας. Κι εν πάση περιπτώσει αν υπάρχει βούληση για πραγματική κοινωνική πολιτική ας γίνει κάτι ουσιαστικό:
  • Να αλλάξει το κυκλοφοριακό,
  • Να δοθεί προβάδισμα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, με την επιχορήγηση του Δήμου
  •  Να αποσυρθούν από το κέντρο τα ΙΧ, και να κρατηθούν σε μία ορισμένη ακτίνα μακριά από αυτό
  • Να νοικιαστούν ή να αγοραστούν μικρά πάρκινγκ στην περιφέρεια του Κέντρου,
  • Να καταπολεμηθεί, επιτέλους, η τριτοκοσμική εικόνα της πόλης.
 1. Σημειώστε ότι οι 110 θέσεις δίνονται με μηνιαίο αντίτιμο 50€. Δηλαδή, με 0,069€ την ώρα. Άρα, δίνεται μία επένδυση 10 εκ. € σε 110 οικογένειες!!!

Τώρα ας θυμηθούμε και ορισμένα γεγονότα για να κρίνουμε με αξιοπιστία, ικανότητα, αλλά και συνέπεια.

Αρχικά, αποφασίστηκε η δέσμευση 44 θέσεων (60 €/μήνα) και 22 θέσεων (80€/μήνα) στους ορόφους Ε, ΣΤ και Ζ. Οι υπόλοιπες ελεύθερες 186 θέσεις. Παράλληλα, αποφασίστηκε να δοθεί προς ενοικίαση σε ιδιώτη. Τότε η θέση μας ήταν ότι το πάρκινγκ είναι μία ακριβή επένδυση και δεν θα βρεθεί ιδιώτης να πληρώσει τέτοιο ενοίκιο. Είχαμε προτείνει ο Δ. Βόλου να δουλέψει ο ίδιος το πάρκινγκ προσλαμβάνοντας εργολάβο. Προφανώς αγνοηθήκαμε.

Προκηρύχτηκε το πάρκινγκ και εμφανίστηκαν τέσσερις ενδιαφερόμενοι ας τους πούμε επενδυτές και έδωσαν μέχρι και πάνω από 300.000€ ετήσιο μίσθωμα. Κατακυρώθηκε στην HELLENICANN A.Eμε ετήσιο ενοίκιο 371.000€ (Αριθ. Απόφασης Δημ. Συμβουλίου 400/2020). Ήταν τότε που γέλασε και ο κάθε πικραμένος, γιατί το συμβούλιο συνεδρίασε κατεπειγόντως δεδομένου ότι το θέμα ήταν …κατεπείγον!!! Αλλά οι επενδυτές εξαφανίστηκαν στην συνέχεια ως διά μαγείας. Και πάλι είχαμε πει ότι το τίμημα είναι χαμηλό και δεν συμφέρει τον Δήμο. Επιμείναμε να δοθεί η λειτουργία του πάρκινγκ σε εργολάβο.

Οι διαγωνισμοί απέτυχαν, όμως εδώ βρήκαμε άλλη «μηχανή». Αποχαρακτηρίστηκε το δώμα από χώρος πάρκινγκ, καταργώντας 20 θέσεις, και χαρακτηρίστηκε ως χώρος εστίασης. Μάλιστα, για να εξυπηρετείται ο χώρος αποφασίστηκε η κατασκευή εξωτερικού, γυάλινου ασανσέρ, κόστους 280.000€. (Αριθμ. Απόφ. Δημ. Συμβουλίου 438/2021) Προσοχή! Για έναν χώρο αβέβαιου μέλλοντος ο δήμος ξοδεύει ασυλλόγιστα χρήματα, των Βολιωτών. Ζεστό χρήμα, όπως συνηθίζει να λέει η πλειοψηφία.

Ομως, παρατηρούμε και κάτι άλλο. Η δημοτική αρχή, αρχίζει να προσχωρεί στην πρόταση της παράταξής μας, την οποία με συνέπεια υποστηρίξαμε εξ αρχής: Έστω και με πολλά προβλήματα προσφεύγει στην ενοικίαση υπηρεσιών εργολάβου, για να λειτουργήσει το αυτοεξυπηρετούμενο πάρκινγκ.

Παράλληλα, εμφανίζει έναν καταστροφικό τιμοκατάλογο, ο οποίος ανατρέπει τον σχεδιασμό, που αρχικά είχε παρουσιάσει. Στο ΔΣ, ήλθαν να μας φτιάξουν το κέφι, δηλώνοντας ότι «μετά από ενδελεχή επανέλεγχο» προτείνουν άλλη τιμολογιακή πολιτική, αυξάνοντας τις τιμές.

Τί να πρωτοθαυμάσει κανείς; Νοικοκυριό, προετοιμασία, συνέπεια, γνώση! Αλήθεια, πού έγινε ο ενδελεχής επανέλεγχος; Πόσα γόνατα χρειάστηκαν για να γραφτεί αυτός ο έρμος ο τιμοκατάλογος; Πόσοι ειδικοί ασχολήθηκαν με την σύνταξή του;

Αφθονο το γέλιο. Όμως, σημειώστε: Αυτό δεν αφορά στις προστατευμένες θέσεις των 110 οικογενειών. Αυτές έχουν μία επένδυση 10 εκ. €, για λογαριασμό τους, πάμφθηνη!

Ολοκληρώνοντας, θέλουμε να σημειώσουμε ότι όλον αυτόν τον καιρό που είμαστε στο Δημοτικό Συμβούλιο, όταν προκύπτει περιθώριο προτάσεων φροντίζουμε να τις καταθέτουμε. Διαπιστώνουμε, όμως, ότι έχετε πρόβλημα στην αφομοίωση. Αυτό έχει ως μειονέκτημα αφενός να αφομοιώνετε τα μισά απ΄ όσα προτείνουμε, αφετέρου κι αυτά τα μισά να τα μαθαίνετε λάθος. Γι΄ αυτό καταλήξατε να σπαταλήσετε χρήματα των Βολιωτών στην πιο ακριβή χαμηλής χρησιμότητας επένδυση».

Την ανακοίνωση υπογράφουν τα μέλη της παράταξης Κερασίνα Βακουφτσή, Αννα Μαρία Παπαδημητρίου, Απόστολος Παπαδούλης και Δημήτρης Τσιμπανάκος.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
1
+
6
=