ΤΟΠΙΚΑ

Οι νέοι μάς βάζουν τα γυαλιά ~ Εμβολιασμοί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

οι-νέοι-μάς-βάζουν-τα-γυαλιά-εμβολιασμ-417803

Υψηλό το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης των φοιτητών

«Αλλη μια φορά οι νέοι έβαλαν τα γυαλιά σε αυτούς που συστηματικά τους διαβάλουν και τους στοχοποιούν».

Αυτό επισημαίνει η γραμματέας του Συλλόγου Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βανέσσα Κατσαρδή, κληθείσα να σχολιάσει το πολύ υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, που έχουν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για το νέο ακαδημαϊκό έτος.

Οι φοιτητές έχουν ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης ύψους 64%.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, οι νοσήσαντες φοιτητές καλύπτουν ποσοστό 6%, ενώ οι ανεμβολίαστοι ποσοστό 30%.

Η κ. Κατσαρδή λέει ότι το μεγάλο ποσοστό θωράκισης σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη.

«Το ποσοστό έως 70% στη τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι πολύ υψηλό σε σχέση με το ποσοστό στη χώρα, όταν μάλιστα οι πλατφόρμες για τους νέους άνοιξαν σχετικά αργά. Στοιχηματίζω ότι θα αυξηθεί ραγδαία στον επόμενο μήνα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τέλος, εκφράζει την ελπίδα της ότι «έχει γίνει κατανοητό ότι οι πόρτες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν ανοίγουν μόνο το δρόμο της καλύτερης επαγγελματικής αποκατάστασης, αλλά οδηγούν και σε πολίτες πολύ λιγότερο επιρρεπείς στη συνομωσιολογία και το σκοταδισμό. Γι’ αυτό θέλουμε μία κοινωνία με περισσότερους αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», εξηγεί.

Τα στοιχεία για τους εμβολιασμούς των φοιτητών

Αναλυτικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε πλήθος 32.715 φοιτητών η εμβολιαστική κάλυψη ανέρχεται στο 64%. Με μία ή δύο δόσεις έχουν εμβολιαστεί συνολικά 20.951 φοιτητές. Επίσης έχουν νοσήσει και δεν έχουν κάνει καμία δόση, 1.828 φοιτητές, ποσοστό 6%, ενώ παραμένουν ανεμβολίαστοι 9.828 φοιτητές, δηλαδή ποσοστό 30%.

Σε πανελλαδικό επίπεδο τρεις στους τέσσερις φοιτητές -73,55% το ακριβές ποσοστό- έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού ή έχουν νοσήσει.

Για το υπουργείο παιδείας τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν «όπλο» υπέρ της διά ζώσης λειτουργίας των ΑΕΙ για το νέο ακαδημαϊκό έτος που αρχίζει τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που παρουσιάζει η «Κ», από τους 513.151 φοιτητές 377.080 είναι εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες. Εξ αυτών, οι 349.206 (το 68%) έχουν εμβολιαστεί με μία ή δύο δόσεις και οι 27.874 (26,5%) έχουν νοσήσει. Άλλοι 136.071 φοιτητές (ποσοστό 26,5%) είναι ανεμβολίαστοι.

Ανά πανεπιστήμιο το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμένων έχει το ΕΜΠ 78% και ακολουθούν, το ΕΑΠ (77%), το ΕΚΠΑ (73%) και τα Πειραιώς και Πάντειο (με 72% έκαστο).

Το μικρότερο ποσοστό εμβολιασθέντων έχει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (58%) εάν εξαιρέσουμε τις τέσσερις Εκκλησιαστικές Ακαδημίες που όλες έχουν χαμηλότερα ποσοστά. Οι Εκκλησιαστικές Ακαδημίες βέβαια, αντίστροφα έχουν τα υψηλότερα ποσοστά νόσησης (από 7% έως 11%).

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου