ΤΟΠΙΚΑ

Πάνω από 20 εκατ. τζίρο η ΕΒΟΛ ~ Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη τύπου του προέδρου

πάνω-από-20-εκατ-τζίρο-η-εβολ-εφ-όλης-τη-417816

Κέντρα διανομής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη προτείνει για τη συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία ο Ν. Πρίντζος – Τι είπε για ανατιμήσεις, αγρότες και κτηνοτρόφους

Να υπερβεί τα στενά όρια της Μαγνησίας και να ανοίξει τα φτερά της σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου διαθέτει τα προϊόντα της, θα επιχειρήσει το επόμενο χρονικό διάστημα η τοπική γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ.

Με δεδομένα το δυνατό brand name και την εμπιστοσύνη του καταναλωτικού κοινού, ο πρόεδρος της ΕΒΟΛ και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου Νικήτας Πρίντζος σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε χθες, έριξε στο τραπέζι την πρόταση για τη δημιουργία κέντρων διανομής των προϊόντων της ΕΒΟΛ σε Αττική, Κρήτη, Πελοπόννησο και Θεσσαλονίκη.

Ενας τέτοιος σχεδιασμός αφενός θα δώσει τη δυνατότητα στην ΕΒΟΛ να μειώσει το μεταφορικό κόστος που συνεπάγεται η καθημερινή διανομή των προϊόντων της από τον Βόλο σε όλη επικράτεια, αφετέρου θα δημιουργήσει προϋποθέσεις διεύρυνσης του πελατολογίου της.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΒΟΛ η γαλακτοβιομηχανία έχει την οικονομική δυνατότητα να χρηματοδοτήσει μία τέτοια επένδυση από ιδίους πόρους.

Φέτος ο τζίρος αναμένεται να ξεπεράσει τα 20 εκ. ευρώ, ενώ πρόσφατα έγινε επένδυση σε μηχανήματα και εξοπλισμό κόστους 2 εκ. ευρώ.

«Η γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ, η ατμομηχανή της οργάνωσης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου, έχει φτάσει ταβάνι, δεν μπορεί να πάει παραπάνω, διότι θέλει υποδομές» και εξήγησε μιλώντας για τις υποδομές πως από άποψη παραγωγής οι δυνατότητες είναι τεράστιες, όμως το πρόβλημα είναι στην τροφοδοσία.

«Δεν μπορείς να τροφοδοτείς όλη την Ελλάδα με ένα κέντρο διανομής, εδώ στον Βόλο. Να φεύγουν κάθε βράδυ έξι νταλίκες για το λεκανοπέδιο. Δημιουργώντας τα κέντρα θα μπορεί η ΕΒΟΛ να ελέγχει τη διακίνηση και να εξυπηρετεί την Αττική, τα νησιά, την Πελοπόννησο και αντίστοιχα τη Β. Ελλάδα» ανέφερε σχετικά, γνωστοποιώντας πως θα υποβάλει την πρότασή του στο ΔΣ και στη Γενική Συνέλευση που είναι το αρμόδιο όργανο για να λάβει την απόφαση.

Ο κ. Πρίντζος μίλησε για το μέλλον της γαλακτοβιομηχανίας, αλλά και το ζήτημα της ακρίβειας, διαβεβαιώνοντας ότι η ΕΒΟΛ θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν οι ανατιμήσεις να μη μετακυλήσουν στην κατανάλωση και την ίδια στιγμή να στηρίζοντες αγρότες και κτηνοτρόφοι.

Καμπανάκι για αγρότες και κτηνοτρόφους

Ο πρόεδρος του ΑΣ Βόλου εκτίμησε ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι δύσκολος για αγρότες και κτηνοτρόφους.

Οι μεν αγρότες όπως ανέφερε έχουν να αντιμετωπίσουν τη μειωμένη παραγωγή σε διάφορες καλλιέργειες εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, οι δε κτηνοτρόφοι το σοβαρότερο πρόβλημα, που είναι οι αυξημένες τιμές στις ζωοτροφές, σύμφωνα με τον κ. Πρίντζο.

Ο ίδιος αναγνώρισε ότι η Πολιτεία καταβάλλει προσπάθειες με αντισταθμιστικά μέτρα να στηρίζει τους συγκεκριμένους κλάδους, την κάλεσε ωστόσο να βάλει περισσότερη πλάτη, σχεδιάζοντας μακροπρόθεσμα μέτρα.

Ο ΑΣ πλήρωσε 0,25 ευρώ προκαταβολή για το σιτάρι και εν συνεχεία το πούλησε προς 0,34. Συνολικά ο κάθε παραγωγός πληρώθηκε ανά κιλό 0,32 ευρώ. Για το καλαμπόκι, που τώρα είναι σε συγκομιδή, ο Συνεταιρισμός δίνει προκαταβολή 0,25 ευρώ μέχρι να καθοριστεί στο τέλος του μήνα η τελική τιμή.

Επίσης τον Οκτώβριο η ΕΒΟΛ θα πληρώσει το πρόβειο γάλα 1,15 ευρώ και το βιολογικό γίδινο προς 0,85 ευρώ.

Ο κ. Πρίντζος δεσμεύτηκε ακόμη ότι οι κτηνοτρόφοι θα προμηθεύονται τις ζωοτροφές από την ΕΒΟΛ σε τιμές προσιτές.

Στα 20 εκ. ευρώ ο τζίρος

«Πηγαίνουμε από το καλό στο καλύτερο. Η ΕΒΟΛ είναι υγιέστατη συνεταιριστική οργάνωση, δεν χρωστά πουθενά, δεν έχει κανένα δάνειο, δίνει μπόνους στο προσωπικό, το οποίο το δώσαμε πριν δύο μήνες και μέρισμα στα μέλη. Φέτος το μέρισμα είναι 1.500 ευρώ κι έχουμε ήδη δώσει 1.000 ευρώ προκαταβολή. Αμφιβάλλω εάν υπάρχει καλύτερη συνεταιριστική οργάνωση από αυτή του Βόλου. Εχει μεγάλη ρευστότητα, κάνει επενδύσεις», τόνισε ο κ. Πρίντζος.

Οπως ενημέρωσε, τους τελευταίους δύο μήνες η ΕΒΟΛ προχώρησε σε επένδυση ύψους 2 εκ. ευρώ, για να προμηθευτεί μηχανές εμφιάλωσης, μία γιαουρτομηχανή και έξι καινούργια αυτοκίνητα διανομής για την ανανέωση του στόλου.

Εύσημα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων

Ο κ. Πρίντζος στη συνέντευξη Τύπου έκανε ειδική αναφορά στο πόρισμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων που διενεργούσε έλεγχο επί οκτώ μήνες στην ΕΒΟΛ για τα πεπραγμένα σε βάθος 15 χρόνων. Ο έλεγχος έγινε μετά από επώνυμη καταγγελία μελών του ΑΣ Βόλου στο Υπουργείο Οικονομικών το 2019.

«Δεν βρέθηκε απολύτως τίποτα μεμπτό στα διοικητικά, οικονομικά και φορολογικά του Συνεταιρισμού. Μετά από οκτώ μήνες, εάν είχαν δικαίωμα να ανακοινώσουν βραβείο, θα μας το είχαν δώσει», επισήμανε ο κ. Πρίντζος.

«Δεν ήθελα να διχάσω τον δήμο Ρήγα Φεραίου»

Ο κ. Πρίντζος καταλήγοντας έκανε αναφορά στην πρότασή του να παραχωρήσει ο Συνεταιρισμός ακίνητα που του έδωσαν οι κοινότητες το 1928 και το 1930 στον δήμο Ρήγα Φεραίου, που προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων από την αντιπολίτευση του δήμου.

«Μία πρόθεση εξέφρασα. Αναγνωρίζω ότι ενδεχομένως δεν το χειρίστηκα σωστά επικοινωνιακά. Δεν είναι δικά μου τα ακίνητα, ούτε το οικόπεδο στο Βελεστίνο που πρότεινα να παραχωρηθεί στον δήμο Ρήγα Φεραίου για την ανέγερση νέου Δημαρχείου. Πίστευα ότι θα υπήρχε σύμπνοια. Δυστυχώς άκουσα τα εξ αμάξης. Μόλις διαπίστωσα ότι η πρόθεσή μου προκαλεί τέτοιο ρήγμα την πήρα πίσω. Ήθελα να βοηθήσω και όχι να διχάσω», κατέληξε.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου