Τέσσερις μήνες πίσω η μελέτη για τις οσμές λόγω της πανδημίας

Τελευταία ενημέρωση: 2021-09-17, 15:15:30
Οι δειγματοληψίες συνεχίζονται και θα φθάσουν τις 300
Τέσσερις μήνες πίσω η μελέτη για τις οσμές λόγω της πανδημίας

Δύο χρόνια μετά τη συζήτηση για τη μελέτη δεν υπάρχει κανένα απτό αποτέλεσμα

Πέρασαν τουλάχιστον δύο χρόνια από τη συζήτηση για τη μελέτη διερεύνησης της χημικής σύστασης και της προέλευσης της δυσοσμίας στο Πολεοδομικό Συγκρότημα του Βόλου της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που διεξάγεται σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ακόμη δεν έχει βρεθεί ούτε η πηγή προέλευσης του ρυπαντή ούτε η γεωγραφική του θέση.

Πέραν της ενημέρωσης που έγινε στο περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας τον Φεβρουάριο ότι εντοπίστηκαν ορισμένες ενώσεις που ανιχνεύτηκαν, οι οποίες βρέθηκαν πάνω από το κατώφλι οσμής (γίνονται αντιληπτές στην όσφρηση), ενώ βρίσκονται πολύ πιο κάτω από τα επίπεδα τοξικότητας, σύμφωνα με την παγκόσμια βιβλιογραφία, δεν υπάρχει ακόμη κανένα απτό αποτέλεσμα.

Ο ΤΑΧΥΔΡOΜΟΣ μίλησε με την καθηγήτρια του Τμήματος Χημείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που ανέλαβε με την ερευνητική της ομάδα το έργο τον Ιούνιο του 2020 και μίλησε για τη μελέτη.

Η κ. Σαμαρά είπε ότι η ολοκλήρωση της μελέτης πήρε παράταση 4 μηνών μέχρι το τέλος του έτους λόγω της πανδημίας και των δυσκολιών που υπήρξαν στις μετακινήσεις.

Η ίδια είπε ότι συμπεράσματα θα έχουμε στο τέλος του έτους με την τελική έκθεση. «Ο τελικός αριθμός των δειγμάτων θα είναι πάνω από 300 συν κάποια δείγματα που λαμβάνονται σε έκτακτες περιπτώσεις σε επεισόδιο δυσοσμίας.

Αν δεν ολοκληρωθεί ο αριθμός των δειγμάτων, η ανάλυσή τους, η επεξεργασία τους και η εφαρμογή του μοντέλου, δεν μπορούμε να δούμε από πού προέρχονται οι πτητικές οργανικές ενώσεις ((VOCs) στο Πολεοδομικό Συγκρότημα του Βόλου που γίνονται αντιληπτές και προκαλούν τη δυσοσμία», ανέφερε.

Ερωτηθείσα εάν έχει εντοπιστεί γεωγραφικά η περίεργη οσμή, η κ. Σαμαρά είπε ότι αυτό θα προκύψει από τη λήψη όλων των δειγμάτων.

«Δεν το ξέρουμε ακόμη γιατί υπάρχουν πολλές δραστηριότητες γύρω από τον Βόλο, ακόμη και μέσα στην πόλη, που είναι πιθανόν να συμβάλλουν. Αυτός είναι ο στόχος της έρευνας», σημείωσε.

Η μελέτη στοχεύει να δείξει ποιες είναι αυτές οι ενώσεις που μυρίζουν έντονα και να διαπιστώσει αν στα επίπεδα που παρουσιάζουν υπάρχουν κίνδυνος να προκαλέσουν κάποιες επιπτώσεις ή όχι.

Η ίδια επισήμανε ότι με βάση τη βιβλιογραφία ενώσεις δύσοσμες δεν έχουν τοξικές επιδράσεις και δεν συγκαταλέγονται στις καρκινογενείς κατηγορίες, αλλά, αυτό, όπως είπε, εξαρτάται από τη συγκέντρωσή τους.

Όπως είναι γνωστό οι ενώσεις που είναι υπό έρευνα είναι οι μερκαπτάνες, τα θειοφαίνια, τα σουλφίδια, τα αρωματικά, οι αλδεΰδες, οι κετόνες, τα αλκάνια, τα αλκένια, οι φαινόλες, τα οξέα, οι αμίνες και οι αζωτούχες ετεροκυκλικές ενώσεις.

«Μελετούμε περίπου 150 περίπου μεμονωμένες πτητικές ενώσεις στον αέρα. Είναι ένα πολύπλοκο δείγμα αυτό, που αλλάζει σύνθεση από μέρα σε μέρα και από ώρα σε ώρα ανάλογα με τις δραστηριότητες και τις μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν», εξήγησε η καθηγήτρια του Τμήματος Χημείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ερωτηθείσα αν υπάρχουν εποχικές διακυμάνσεις, είπε «αυτό είναι κάτι που το εξετάζουμε. Ολοι οι ρύποι στην ατμόσφαιρα παρουσιάζουν. Πρέπει να κλείσει ο κύκλος έρευνας ενός χρόνου για να μπορούμε να δούμε πως λειτουργούν».

Για τα έκτακτα επεισόδια, τέλος, ανέφερε ότι μέσα στο καλοκαίρι είχαμε λιγότερα απ’ ότι τη χειμερινή περίοδο, αλλά αυτό, όπως σημείωσε, μπορεί να οφείλεται και σε άλλους παράγοντες, όπως ότι μπορεί να μην έγιναν αντιληπτά, λόγω του καλοκαιριού που απουσιάζει πολύς κόσμος.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
1
+
7
=