ΤΟΠΙΚΑ

Στο νοσοκομείο 14χρονος με παρενέργειες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου

στο-νοσοκομείο-14χρονος-με-παρενέργειε-422741

Παρέμεινε για νοσηλεία τρεις μέρες και πήρε εξιτήριο χωρίς να προκύψουν άλλα προβλήματα – «Ενα μεμονωμένο συμβάν δεν πρέπει να προκαλεί φοβίες» τονίζουν οι γιατροί

Στο νοσοκομείο Βόλου διακομίστηκε τον περασμένο Αύγουστο έφηβος, ηλικίας 14 χρόνων. Σύμφωνα με πληροφορίες παρουσίασε παρενέργειες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού και κρίθηκε σκόπιμο να εξεταστεί από γιατρούς.

Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι ο 14χρονος παρέμεινε για νοσηλεία στην Παιδιατρική Κλινική του νοσοκομείου Βόλου για ένα τριήμερο για προληπτικούς κυρίως λόγους. Η κατάσταση της υγείας του δεν ήταν εξαρχής ανησυχητική.

Οι γιατροί ωστόσο ήθελαν να παρακολουθούν πώς θα συμπεριφερθεί ο οργανισμός του στη θεραπεία που του δόθηκε προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παρενέργειες που παρουσίασε.

Ο 14χρονος πήρε εξιτήριο αφού τα συμπτώματα αρρυθμιών που ένιωσε υποχώρησαν. Χαίρει άκρας υγείας, είναι γερός σαν ταύρος και δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος ανησυχίας.

«Είναι απειροελάχιστη η πιθανότητα ένα παιδί να πάθει κάτι απ’ το εμβόλιο. Σε νεαρούς εφήβους, κι όχι σε κορίτσια που είναι πολύ πιο σπάνιο, κάνει ενός βαθμού μυοκαρδίτιδα και περικαρδίτιδα της τάξης των 10 – 20 περιστατικών ανά εκατομμύριο εμβολιασμών. Ομως και αυτές οι περιπτώσεις είναι πολύ ήπιες», επισήμανε μιλώντας στον ΑSTRA για τους εμβολιασμούς των παιδιών ο Βολιώτης παιδίατρος Γιώργος Χαρίτος κάνοντας αναφορά στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Γιατροί του νοσοκομείου Βόλου που επίσης ρωτήθηκαν από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ χαρακτήρισαν το γεγονός «μεμονωμένο» και έσπευσαν να υπογραμμίσουν ότι δεν έχει αναφερθεί άλλο παρόμοιο συμβάν.

Ακόμη ανέφεραν ότι δεν θα πρέπει έστω και αυτό το μεμονωμένο συμβάν να αποτελέσει τροχοπέδη για τον εμβολιασμό νεαρών ατόμων, επισημαίνοντας κυρίως την ανάγκη να θωρακιστούν τα νέα παιδιά από τις μεταλλάξεις, όπως η Δέλτα, που σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα «σαρώνει» στα παιδιά και τους εφήβους.

Να σημειωθεί πάντως πως σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία και τα διαθέσιμα δεδομένα από τις βάσεις καταγραφής ανεπιθύμητων ενεργειών εμβολίων έχει καταγραφεί ότι η διάμεση ηλικία περιστατικών που είχαν παρενέργειες από εμβόλιο με MRNA ήταν κάτω από τα 30 έτη μετά τη 2η δόση, ενώ το 75% των περιστατικών αναφέρεται σε άρρενες ηλικίας 16-24. Μεταξύ των αναφερόμενων περιστατικών, σχεδόν όλα ήταν ήπια, με έναρξη πόνου στο στήθος εντός μίας εβδομάδας από τη 2η δόση και ταχεία αποδρομή των συμπτωμάτων εντός μιας εβδομάδας.

BAΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου