ΤΟΠΙΚΑ

Δώδεκα κρούσματα σε μαθητές και καθηγητές ~ Χθες στις σχολικές μονάδες στη Μαγνησία

δώδεκα-κρούσματα-σε-μαθητές-και-καθηγ-422753

Εφαρμογή των προβλεπόμενων οδηγιών του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό

Συνολικά 12 κρούσματα κορονοϊού εντοπίστηκαν χθες στη σχολική κοινότητα στη Μαγνησία. Με το «καλημέρα» των μαθημάτων έγιναν γνωστά 10 κρούσματα του ιού στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, εκ των οποίων τα οκτώ αφορούν σε μαθητές και τα δύο σε εκπαιδευτικούς και δύο αφορούν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί που βρέθηκαν θετικοί τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Για τη διαχείριση της κατάστασης εφαρμόστηκαν οι οδηγίες του ΦΕΚ 4187/Β για τη λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Τα μαθήματα συνεχίστηκαν κανονικά και δεν έκλεισε τμήμα, σύμφωνα με τις οδηγίες.

Το σχετικό ΦΕΚ αναφέρει ότι ο/η μαθητής/τρια ή το μέλος του προσωπικού που είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 πρέπει να απομακρυνθεί από το σχολείο και να παραμείνει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες. Κατά τη διάρκεια της απομόνωσης, ο/η μαθητής/τρια ή το μέλος του προσωπικού με επιβεβαιωμένο COVID-19 πρέπει να απέχει και από όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες (π.χ. φροντιστήριο, ξένες γλώσσες, αθλητισμός).

Οι στενές επαφές τους συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους και δεν θέτονται σε κατ’ οίκον περιορισμό με την προϋπόθεση ότι υποβάλλονται άμεσα και χωρίς καθυστέρηση, επιπλέον των 2 υποχρεωτικών προληπτικών συστηματικών ελέγχων ανά εβδομάδα (αυτοδιαγνωστικών στην περίπτωση των μαθητών/τριών και εργαστηριακών διαγνωστικών στην περίπτωση των μελών του προσωπικού), σε εργαστηριακό διαγνωστικό έλεγχο με ταχεία δοκιμασία ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test). Ο έλεγχος παρέχεται χωρίς κόστος, σε δημόσιους φορείς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, 2 φορές στο διάστημα των 7 ημερών μετά την τελευταία επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα. Διευκρινίζεται ότι αποδεκτά είναι και τα rapid test που μπορεί να πραγματοποιηθούν ιδία δαπάνη σε ιδιωτικά εργαστήρια.

Τα σχολικά τμήματα κλείνουν στην περίπτωση εμφάνισης συρροών κρουσμάτων (μια συρροή κρουσμάτων περιλαμβάνει εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα με τεκμηριωμένη επιδημιολογική συσχέτιση και ενδείξεις ενδοσχολικής μετάδοσης, που διαπιστώθηκαν σε διάστημα δεκατεσσάρων ημερών, χωρίς ενδείξεις επιδημιολογικής συσχέτισης με κρούσμα σε χώρο εκτός της σχολικής μονάδας), εάν κριθεί απαραίτητο.

Γίνεται επιδημιολογική διερεύνηση και εκτίμηση κινδύνου από τον ΕΟΔΥ, με συνεκτίμηση των τοπικών επιδημιολογικών και ιολογικών δεδομένων, καθώς και των εκάστοτε μέτρων που λαμβάνονται σε τοπικό, περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο.

Εάν δεν υπάρχει επιδημιολογική συσχέτιση μεταξύ των κρουσμάτων συνεχίζονται οι καθημερινές σχολικές δραστηριότητες με συνεπή και συστηματική εφαρμογή των μέτρων προφύλαξης.

Εάν υπάρχει επιδημιολογική συσχέτιση μεταξύ των κρουσμάτων και ενδείξεις ενδοσχολικής μετάδοσης, το κύριο κριτήριο για την απόφαση αναστολής λειτουργίας τμήματος της σχολικής μονάδας είναι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να υπερβαίνει τον αριθμό που αντιστοιχεί στο 50% συν ένα του συνόλου των μαθητών/τριών που φοιτούν στο συγκεκριμένο τμήμα της σχολικής μονάδας.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου