ΤΟΠΙΚΑ

Ο Μπλερ έφυγε, ο Μπράουν ήρθε

ο-μπλερ-έφυγε-ο-μπράουν-ήρθε-851206

Ο Γκόρντον Μπράουν ανέλαβε σήμερα επισήμως καθήκοντα πρωθυπουργού της Βρετανίας και αναμένεται να ανακοινώσει τη σύνθεση του υπουργικού του συμβουλίου αύριο.
Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας υποσχέθηκε “μια νέα κυβέρνηση με νέες προτεραιότητες”, φθάνοντας στην Ντάουνινγκ Στρίτ αφού έλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την βασίλισσα.
“Μόλις έλαβα την εντολή από την βασίλισσα να σχηματίσω κυβέρνηση…είναι ένα προνόμιο το ότι μου δόθηκε η μεγάλη ευκαιρία να υπηρετήσω τη χώρα μου”, δήλωσε ο Μπράουν και υποσχέθηκε να είναι σε όλες τις περιστάσεις “ισχυρός” και “αποφασιστικός”.
Ο κ. Μπράουν δήλωσε ότι “έχει αφουγκραστεί την ανάγκη για αλλαγή” που δεν μπορεί να ικανοποιηθεί με την “παλιά πολιτική”, και υποσχέθηκε “κυβέρνηση όπου θα υπάρχουν όλα τα ταλέντα”.
“Θα καλέσω τους άνδρες και τις γυναίκες που έχουν καλή θέληση να προσφέρουν την ενέργεια τους για να συνεισφέρουν σε ένα νέο πνεύμα δημόσιας υπηρεσίας για να κάνουμε το έθνος μας αυτό που μπορεί να γίνει”.
“Αν μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε τις δυνατότητες και τα ταλέντα όλων των πολιτών μας, είμαι σίγουρος ότι η Βρετανία μπορεί να είναι η παγκόσμια επιτυχία αυτού του αιώνα”, πρόσθεσε.
“Τώρα, ας αρχίσει η αλλαγή”, δήλωσε ο Μπράουν έχοντας στο πλευρό του τη συζυγό του Σάρα, πριν εισέλθει στη νέα επίσημη κατοικία του.
Στο μεταξύ, ο Τόνι Μπλερ αναμένεται να αναλάβει εντός της ημέρας τα καθήκοντά του ως ειδικός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Αποχώρηση Μπλερ
Οι Βρετανοί βουλευτές, Εργατικοί και Συντηρητικοί, σηκώθηκαν από τα έδρανά τους για να χειροκροτήσουν τον Τόνι Μπλερ την ώρα που αναχωρούσε από το κοινοβούλιο, έπειτα από 10 χρόνια στην πρωθυπουργία της Βρετανίας.
“Εύχομαι σε όλους σας, φίλους ή εχθρούς, καλή τύχη. Αυτό ήταν – είναι το τέλος”, δήλωσε φανερά συγκινημένος ο Μπλερ κατά την τελευταία γι αυτόν εβδομαδιαία συνεδρίαση της Βουλής, όπου αρκετοί βουλευτές τον χαρακτήρισαν “πιο αποτελεσματικό και επιτυχημένο πρωθυπουργό” της Βρετανίας.
Με κολακευτικά λόγια για τον Μπλερ μίλησαν επίσης οι ηγέτες των δύο κύριων αντιπολιτευόμενων κομμάτων, των Συντηρητικών και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, παρά τις όποιες πολιτικές διαφορές μαζί του.
Ο αρχηγός των Τόρις Ντέιβιντ Κάμερον υπογράμμισε “το εξαιρετικό κατόρθωμά του να παραμείνει πρωθυπουργός για δέκα χρόνια” και “τις σημαντικές προσπάθειες που έφερε εις πέρας στον τομέα των δημόσιων υπηρεσιών”. Αναφερόμενος στα επιτεύγματα του Μπλερ, ο Κάμερον επικαλέστηκε την ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία και την πρόοδο που επετεύχθη υπέρ των αναπτυσσόμενων χωρών.
Ο αρχηγός των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Σερ Μένζις Κάμπελ σημείωσε ότι ο Μπλερ παρέμεινε “ευγενικός σε όλες τις συνθήκες” παρά τις πολιτικές τους διαφορές.
Ο Μπλερ προχώρησε προς την έξοδο χειροκροτούμενος και εναγκαλιζόμενος τους υπουργούς του που καθόντουσαν στην πρώτη σειρά.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου