Αλαλούμ με τα δωρεάν rapid tests ~ Δωρεάν έλεγχοι μόνο για εμβολιασμένους και συμπτωματικούς

Τελευταία ενημέρωση: 2021-09-14, 12:30:55
Οσοι προσέρχονταν χθες στην κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ για να υποβληθούν σε δωρεάν έλεγχο και να λάβουν πιστοποιητικό νόσησης ή αρνητικό και είναι ανεμβολίαστοι αποχωρούσαν με άδεια χέρια
Αλαλούμ με τα δωρεάν rapid tests ~ Δωρεάν έλεγχοι μόνο για εμβολιασμένους και συμπτωματικούς

«Πόρτα» χθες σε 300 ανεμβολίαστους στον Βόλο - Πήγαν να κάνουν δωρεάν rapid tests, αλλά έφυγαν με άδεια… χέρια - Δεν εκδίδονται από τις ΚΟΜΥ πλέον πιστοποιητικά θετικότητας ή μη

Απίστευτο αλαλούμ με τα δωρεάν rapid tests προκλήθηκε χθες στον Βόλο. Πολλοί εργαζόμενοι σε κλάδους όπως τουρισμός, επισιτισμός, αλλά και βιομηχανίες, δεν γνώριζαν ότι από χθες άλλαξαν όλα σε ό,τι αφορά στους ανεμβολίαστους.

Πλέον όσοι δεν έχουν κάνει εμβόλιο, για να προσέρχονται στις εργασίες τους θα πρέπει προηγουμένως να έχουν υποβληθεί σε rapid test. Ομως δεν μπορεί να γίνει σε δημόσια δομή, δηλαδή σε κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ (ΚΟΜΥ).

Οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα κάθε εβδομάδα, με κόστος 10 ευρώ που καλύπτεται από τους ίδιους.

Πολλοί ισχυρίστηκαν ότι δεν το γνώριζαν. Προσήλθαν λοιπόν στις ΚΟΜΥ, που είχαν στηθεί στην πλατεία Ελευθερίας, στην παραλία και στα ΚΑΠΗ Βόλου για να κάνουν το τεστ δωρεάν και να πάρουν τη βεβαίωση. Εμειναν όμως με τα χέρια άδεια, αφού οι υπάλληλοι του Οργανισμού τούς εξήγησαν ότι μπορούν να κάνουν τον έλεγχο, αλλά δεν θα λάβουν πιστοποιητικό.

Η αλλαγή προκάλεσε αντιδράσεις. Πολλοί ήταν εκείνοι που διαμαρτυρήθηκαν τηλεφωνικά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Αλλοι πάλι έσπευσαν στα ιδιωτικά εργαστήρια προκειμένου να υποβληθούν σε έλεγχο και να είναι συνεπείς στις εργασίες τους.

Υπολογίζεται ότι χθες, πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου, τουλάχιστον 300 άτομα προσήλθαν στις ΚΟΜΥ στον Βόλο και έφυγαν άπραγοι.

 

Τι προβλέπει ο νόμος

Με τις τελευταίες κυβερνητικές αποφάσεις μπαίνει οριστικά τέλος στα πληρωμένα από το δημόσιο rapid tests για τους ανεμβολίαστους, ενώ προβλέπεται ρητά ότι από χθες 13 Σεπτεμβρίου οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα πρέπει υποχρεωτικά να κάνουν με δικά τους έξοδα ένα ή δύο rapid test την εβδομάδα, που θα δηλώνουν στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη».

Η τιμή του rapid test έχει οριστεί στα 10 ευρώ, που σημαίνει ότι η μηνιαία δαπάνη τους θα αρχίζει από τα 40 ευρώ και θα φτάνει ώς και τα 80.

Η υποχρέωση για δύο εργαστηριακά tests την εβδομάδα ισχύει για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και καθηγητές και εργαζόμενους στα ΑΕΙ και τους φοιτητές, καθώς και για τους εργαζόμενους σε τουρισμό, εστίαση και τηλεοπτικές παραγωγές. Αυτό σημαίνει ότι οι εν λόγω εργαζόμενοι θα πρέπει να πληρώνουν τουλάχιστον 20 ευρώ την εβδομάδα, δηλαδή, 80 τον μήνα.

Οσοι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι δεν υποβληθούν στα υποχρεωτικά rapid tests ή δεν τα δηλώσουν στο σύστημα «Εργάνη», τίθενται σε αναστολή εργασίας, δηλαδή δεν πληρώνονται, ενώ χάνουν για όσο χρονικό διάστημα είναι σε αναστολή και τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

Σημειώνεται ότι ο εργοδότης υποχρεούται να αρνηθεί την προσφορά εργασίας από τον ανεμβολίαστο εργαζόμενο που δεν τηρεί την υποχρέωση των self tests και της αντίστοιχης δήλωσης στο «Εργάνη».

Τα πρόστιμα για τους εργοδότες για τη μη τήρηση της υποχρέωσης των tests είναι από 300 έως 1.500 ευρώ, ενώ για τον εργαζόμενο η μη δήλωση του test επιφέρει πρόστιμο 300 ευρώ.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
9
+
4
=