ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Πάει καλά και ο Σεπτέμβριος

πάει-καλά-και-ο-σεπτέμβριος-424266

Εικόνα Αυγούστου, με τις κρατήσεις να παραμένουν ακόμη σε ικανοποιητικά επίπεδα στον ξενοδοχειακό τουρισμό

Εικόνα Αύγουστου έδειξε το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου στη Μαγνησία, με τους επαγγελματίες στον χώρο του τουρισμού να εκφράζουν πλέον τη βεβαιότητα ότι το στοίχημα κερδήθηκε και πως οι οιωνοί για το 2022 θα είναι ακόμη καλύτεροι.

Είναι χαρακτηριστικό πως τόσο στη χερσαία Μαγνησία, όσο και στα νησιά των Β. Σποράδων μέχρι το περασμένο Σαββατοκύριακο στα περισσότερα ξενοδοχεία δεν έπεφτε καρφίτσα.

Ακόμη και στην πόλη του Βόλου επισκέπτες της τελευταίας στιγμής, που θέλησαν να εκδράμουν για Σαββατοκύριακο, με το ζόρι εξασφάλισαν διαμονή.

Με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα, ως προς την πρώτη εικόνα του Σεπτεμβρίου και σε σχέση με την πολυπόθητη επιμήκυνση της σεζόν, που θα φέρει και την αύξηση των τουριστικών εισπράξεων στο τελικό ταμείο του 2021, οι τουριστικοί φορείς παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι διαπιστώνοντας κρατήσεις περισσότερων ταχυτήτων, ανάλογα με τον προορισμό.

Σε ποσοστά, η κίνηση το φετινό δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου ήταν 70% μεγαλύτερη από την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

Σο ποσοστό υπάρχουν περιθώρια να γίνει ακόμη καλύτερο, αν ο Σεπτέμβρης κυλήσει ομαλά και εξισορροπηθεί η απώλεια τουριστών από το Ισραήλ, που ήρθε ως απόρροια της απόφασης της ισραηλινής κυβέρνησης να θέτει σε καραντίνα τους τουρίστες, που επιστρέφουν.

Ξοδεύουν φέτος περισσότερα

Γενικότερα, πάντως, σε σχέση με τα έσοδα, οι δαπάνες των ξένων επισκεπτών στη χώρα μας φέτος, με βάση τα επίσημα νούμερα της Τραπέζης της Ελλάδος, επέστρεψαν σε παλιές, καλές εποχές, όταν οι τουρίστες ξόδευαν και παρέμεναν περισσότερο στην Ελλάδα. Αν τα τελευταία χρόνια, από το 2008 και μετά, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι στη χώρα μας κινούνταν πτωτικά, πέφτοντας μάλιστα κάτω από τα 600 ευρώ ανά ταξίδι για πρώτη φορά το 2014 και εν συνεχεία ακόμη και κάτω από τα 500 ευρώ (στα 470 ευρώ για την ακρίβεια) το 2016, φέτος το α’ εξάμηνο έκανε την έκπληξη, με τον Ιούνιο ειδικά να θυμίζει κάτι από το 2008, την τελευταία χρονιά που η μέση δαπάνη ανά ταξίδι κυμαινόταν πάνω από τα 700 ευρώ, συγκεκριμένα στα 730 ευρώ.

Ετσι, με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ, για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου του 2021 η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μη κατοίκων στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 631 ευρώ, έχοντας σημειώσει διψήφιο ποσοστό αύξησης κατά 13%, έναντι των 557 ευρώ το 2019. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2020, η άνοδος τοποθετείται στο 88%, σε σύγκριση με τα 336 ευρώ για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου της πρώτης χρονιάς της πανδημίας. Μόνο για τον Ιούνιο η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μη κατοίκων στη χώρα μας άγγιξε για πρώτη φορά τα 729 ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 20%, σε σύγκριση με τα 607 ευρώ του 2019, την τελευταία «κανονική» χρονιά. Οι τουρίστες, λοιπόν, με πολύ έντονη την επιθυμία για διακοπές και έντονη επίσης τη συσσωρευμένη ζήτηση για ταξίδια λόγω κορονοϊού, είναι αποφασισμένοι να ξοδέψουν περισσότερα φέτος, επιλέγοντας μάλιστα σε ουκ ολίγες περιπτώσεις και ακριβότερα καταλύματα, με την προσδοκία τώρα στον κλάδο για συνολικά έσοδα μέσα στο 2021 ακόμη και πάνω από τα 9 δισ. ευρώ ή αλλιώς πάνω από το 50% του 2019. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλά από τα ακριβά καταλύματα ανά την Ελλάδα καταγράφουν το καλοκαίρι ζηλευτές πληρότητες που δεν θυμίζουν εποχές και συνθήκες κορονοϊού, με τα ποσοστά να είναι υψηλότερα στις δύο κατηγορίες 4 και 5 αστέρων.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου