ΤΟΠΙΚΑ

Ομαλή η επιστροφή στα θρανία για 25.000 μαθητές της Μαγνησίας

ομαλή-η-επιστροφή-στα-θρανία-για-25-000-μαθη-425521

Ομαλά παρά τις δυσκολίες της πανδημίας ξεκίνησε σήμερα με τους καθιερωμένους αγιασμούς η νέα σχολική χρονιά για 25.000 μαθητές στη Μαγνησία. Οι μαθητές προσήλθαν στις σχολικές μονάδες τους, υποδεικνύοντας τα πιστοποιητικά αυτοδιαγνωστικών τεστ και αντιπροσωπείες τους παρακολούθησαν τον αγιασμό, ενώ οι γονείς του παρακολουθούσαν την τελετή έξω από τα προαύλια των σχολείων για λόγους πρόληψης.

Διπλα στο μαθητικό κοινό ήταν οι εκπαιδευτικοί, η Τοπική Εκκλησία και οι φορείς. Οι επίσημοι αγιασμοί της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκαν στο Δημοτικό Σχολείο Αλλης Μεριάς και στο 5ο Γυμνάσιο Βόλου.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. κ. Ιγνάτιος κάλεσε όλους τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς να έχουν συνεργασία και ομοφωνία, αφού, όπως ανέφερε, μόνο με ενότητα μπορούμε να βγούμε νικητές από την υγειονομική κρίση.

Από κει και πέρα τόνισε: «Ο Θεός θα είναι μαζί μας. Σας αγαπάει. Δεν θα σας εγκαταλείψει ποτέ».

Ο κ. Ιγνάτιος προέτρεψε τους εκπαιδευτικούς να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και τους γονείς να χαίρονται τα παιδιά τους και να κάνουν ό, τι είναι το καλύτερο δυνατό γι ‘αυτά και την οικογένεια.

«Πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Να ακούμε τους επιστήμονες και να κάνουμε ό,τι είναι καλύτερο», επανέλαβε και ευχήθηκε καλή και ευλογημένη χρονιά με ασφάλεια και ψυχική υγεία.

Ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, ευχήθηκε σε όλους καλή σχολική χρονιά, υγεία και πρόοδο και προέτρεψε τους μαθητές να γίνουν χρήσιμοι άνθρωποι στην κοινωνία. «Να τηρείτε τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, ώστε να είστε υγιείς. Και πέραν όλων των άλλων τα Χριστούγεννα να μπορέσουμε να γιορτάσουμε και να χαρείτε κι εσείς τις εκδηλώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Η σημερινή μέρα να είναι απαρχή μεστών αιθουσών από φωνές, παιδιά, εκπαιδευτικούς, εκπαιδευτική διάδραση έτσι όπως απαιτείται για να έχει και την αποτελεσματικότητα που πρέπει», τόνισε από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη.

Η αντιπεριφερειάρχης είπε ότι αποτελεί αυταξία να βρίσκονται τα παιδιά σε τέτοιους σχολικούς χώρους -κόσμημα και εχέγγυο μίας ποιοτικής εκπαίδευσης. Σημείωσε όμως, ότι τα παιδιά, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να στοχεύσουν στην τήρηση των μέτρων, να εκπαιδευτούν, ώστε να γίνει τρόπος ζωής αυτός, να εμβολιαστούν. Διαφορετικά εξήγησε, «κλεισμένες αίθουσες σημαίνει άλλου τύπου παιδεία. Όχι αυτή που αρμόζει στα παιδιά μας».

«Ελπίζουμε να είναι η τελευταία σχολική χρονιά που γίνεται κάτω από τα ειδικά μέτρα της πανδημίας», ευχήθηκε από την πλευρά του ο βουλευτής Μαγνησίας, Χρήστος Μπουκώρος. «Τα παιδιά μας πρέπει να μπορέσουν απρόσκοπτα να παρακολουθήσουν τη μαθησιακή διαδικασία. Αυτό όμως, εξαρτάται και από όλους εμάς.

Η τήρηση των μέτρων θα φέρει τον περιορισμό του ιού και την ελευθερία, κυρίως την ελευθερία γι’ αυτά τα παιδιά, που θέλουν να τρέξουν χαρούμενα στις αυλές των σχολείων και να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους», πρόσθεσε.

Η καινούργια σχολική χρονιά ξεκινά με 13.000 μαθητές στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και ελάχιστα σχολικά κενά Ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Γιώργος Πολύζος ανέφερε ότι η Πρωτοβάθμια συνεργαζόμενη με όλους τους αρμόδιους φορείς φρόντισε, ώστε να τηρηθούν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα και να ξεκινήσει απρόσκοπτα η πρώτη μέρα λειτουργία του σχολείου.

Εκανε λόγο για μία καλή χρονιά από άποψη εκπαιδευτικών κενών, τονίζοντας ότι αυτά είναι ελάχιστα και δεν επηρεάζουν τη λειτουργία των σχολείων και εκφράζοντας την πεποίθηση ότι και αυτά τα λίγα που υπάρχουν θα καλυφθούν.

Οσον αφορά στις κτιριακές υποδομές των σχολείων, είπε ότι τόσα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας όσο και της Δευτεροβάθμιας αλλά και πάρα πολλά σχολεία του Πολεοδομικού Συγκροτήματος είναι στην προβλεπόμενη κατάσταση.

«Φέτος είμαστε πολύ καλύτερα», επισήμανε από την πλευρά του και ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Χαράλαμπος Σταχτέας, οποίος ενημέρωσε ότι υπάρχουν περίπου 20 κενά εκπαιδευτικών και αυτά αφορούν σε καθηγητές που ζήτησαν για κάποιους λόγους και πήραν όπως δικαιούνται άδειες.

«Οι νεοδορισμένοι καθηγητές ήρθαν και τοποθετήθηκαν, ενώ τώρα γίνονται κάποιες διορθώσεις».

Ο ίδιος επισήμανε: «Είχαμε πολλούς αδιόριστους καθηγητές».

Μία παραίτηση εκπαιδευτικού

Ο κ. Σταχτέας ενημέρωσε ότι η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση σήμερα έλαβε και ένα αίτημα καθηγητή, ο οποίος επιθυμεί να τεθεί εκτός υπηρεσίας, διότι δεν θέλει να εμβολιαστεί και να κάνει το τεστ.

«Τώρα η υπηρεσία συγκεντρώνει στοιχεία που αφορούν εμβολιασμένους, προσφάτως νοσούντες και καθηγητές, οι οποίοι επιθυμούν, κάνουν και επιδεικνύουν αρνητικό τέστ για να προσέλθουν στα σχολεία», συμπλήρωσε.

Ανησυχία για τις καινοτομίες

Η καινούργια σχολική χρονιά ξεκινά ομαλά για τους εκπαιδευτικούς. Ο κ. Σταχτέας είπε ότι υπάρχει μόνο μία ανησυχία για τις καινοτομίες που εφαρμόζονται φέτος. «Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τους καθηγητές να ενημερωθούν γι’ αυτές και το χρονοδιάγραμμα. Ηδη έχουμε κάνει κάποιες τηλεδιασκέψεις με τους διευθυντές είμαστε σε συνεχή ενημέρωση με το υπουργείο Παιδείας», συμπλήρωσε.

Οσον αφορά στα βιβλία των μαθητών, σύμφωνα με την ενημέρωση του διευθυντή, αυτά έχουν παραδοθεί όλα ήδη από το καλοκαίρι και χθες διανεμήθηκαν στους καθηγητές. Δεν υπάρχουν μόνο βιβλία για τεχνικοεπαγγελματικές ειδικότητες κι αυτό, όμως, γιατί δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη τα Τμήματα. Εκτιμάται ότι τα βιβλία θα παραληφθούν στις αρχές Οκτωβρίου.

Αισιοδοξία στους καθηγητές

Θετικά συναισθήματα ότι η σχολική χρονιά θα κυλήσει χωρίς προβλήματα και δεν θα χρειαστεί να κλείσουν ξανά τα σχολεία επικρατούν στους καθηγητές. Η διευθύντρια του 5ου Γυμνασίου Βόλου, Καίτη Γαρυφάλλου, ανέφερε ότι φέτος τα πράγματα φαίνονται να είναι καλύτερα.

«Στο δικό μας το σχολείο το 95% των εκπαιδευτικών είναι εμβολιασμένοι και αυτό είναι ένα στοιχείο που μας κάνει να είμαστε πιο ασφαλείς. Πιστεύω ότι δεν θα κλείσουμε φέτος. Εχουμε και πάλι τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, αλλά είμαι αισιόδοξη ότι θα γλιτώσουμε τη διά ζώσης εκπαίδευση», ανέφερε.

Χαρούμενοι οι μαθητές

Ευτυχείς που άνοιξαν τα σχολεία και μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους με διά ζώσης εκπαίδευση είναι οι μαθητές.

Ο Ιωάννης Τσιρογιάννης, μαθητής στη Β’ Τάξη του 5ου Γυμνασίου Βόλου, ανέφερε ότι δεν θα ήθελε να ξανακλείσει το σχολείο. «Ελπίζω να συνεχίσουμε με τη διά ζώσης εκπαίδευση, γιατί είναι πιο ωραία και θα κάνουμε καλύτερα τα μαθήματα. Αυτή είναι και η αγωνία μας και τηρούμε τα μέτρα», ανέφερε.

«Οσο προστατεύουμε τους εαυτούς μας βάζοντας τη μάσκα και κάνοντας self test και rapid tests ανάλογα προστατεύουμε και τους γύρω μας», τόνισε από την πλευρά του ο Νικόλας Μιχάλη, μαθητής της Β’ Τάξης του 5ου Γυμνασίου Βόλου

«Δεν υπάρχει λόγος να φοβάσαι όσο πιστεύεις τον Θεό», εξήγησε. «Μας έχει ταλαιπωρήσει η πανδημία, αλλά δεν υπάρχει λόγος για φόβο όσο κρατάς τα μέτρα και προστατεύεις τον εαυτό σου και τους άλλους», πρόσθεσε.

Ο ίδιος είπε ότι θέλει «να έχουμε μία σχολική χρονιά γιατί η τηλεκπαίδευση δεν βοηθάει». Όπως διευκρίνισε, μαθαίνεις πράγματα, αλλά τα μαθαίνεις λάθος. Είναι καλύτερα να ακούς μέσα στην τάξη, να παρακολουθείς τον εκπαιδευτικό, να αλληλεπιδράς. Είναι πολύ σημαντικό», κατέληξε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου