Ημερίδα για τη συμβολή του Μικρασιατικού Ελληνισμού στην επανάσταση του 1821

Τελευταία ενημέρωση: 2021-09-13, 08:54:03
Από την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στον κήπο του Ξενία
Ημερίδα για τη συμβολή του Μικρασιατικού Ελληνισμού στην επανάσταση του 1821

Ημερίδα για τη συμβολή του Μικρασιατικού Ελληνισμού στην επανάσταση του 1821

Αγνωστες σελίδες της ιστορίας έφερε στο φως η ημερίδα με τίτλο «Η πολύπλευρη συμβολή του Μικρασιατικού και Ποντιακού Ελληνισμού κατά την Επανάσταση του 1821» που πραγματοποιήθηκε προχθές στον κήπο του Ξενία.

Οι Μικρασιατικοί Σύλλογοι  Το Εγγλεζονήσι, Ιωνες, Μνήμες Προσφύγων και η Ενωση Ποντίων Μαγνησίας, λαμβάνοντας και τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα ασφαλούς προσέλευσης και παραμονής στον χώρο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, διοργάνωσαν την παραπάνω ημερίδα που στόχο είχε να προβάλει στο ευρύ κοινό τους αγώνες και τις θυσίες των προγενέστερων στον αγώνα της ανεξαρτησίας, που «δεν είναι, δυστυχώς γνωστός στους περισσότερους, ούτε καν αναφέρεται στα σχολικά εγχειρίδια Ιστορίας», όπως υπογραμμίστηκε.

Εξι διακεκριμένοι επιστήμονες κι ερευνητές με τις εισηγήσεις τους θα αναδείξουν τη συμμετοχή των Μικρασιατών στον αγώνα της ανεξαρτησίας.

Ομιλητές ήταν οι: Δρ. Δημήτριος Καραμπερόπουλος, Δημήτρης Κωνσταντάρας – Σταθαράς, Βασιλεία Γιασιράνη - Κυρίτση, Βλάσης Αγτζίδης, Αρχοντία Παπαδοπούλου και ο καθηγητής Πανεπιστημίου Αθανάσιος Ε. Καραθανάσης. Την ημερίδα συντόνισε ο Πασχάλης Δήμου, διευθυντής του 30ού Δημοτικού Σχολείου Βόλου και ταμίας της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας Ιωνες.

Οι ομιλητές ανέπτυξαν, ο καθένας με τη σειρά του, ενδιαφέροντα θέματα που συνέθεσαν την πολύπλευρη προσφορά του Μικρασιατικού Ελληνισμού στον κοινό αγώνα για ελευθερία.

Με αφετηρία την Χάρτα του Ρήγα και πεδίο αναφοράς σε πρόσωπα και γεγονότα που σφράγισαν την ιστορία, οι ομιλητές ανέπτυξαν σημαντικά κεφάλαια της ιστορίας, άγνωστα στο ευρύ κοινό, υπογραμμίζοντας την ουσιαστική και καθοριστική παρουσία των Ελλήνων της Μικρασίας, σε όλα τα μεγάλα γεγονότα που σφράγισαν την πορεία του έθνους σο μέλλον.

Οπως υπογραμμίστηκε στην ημερίδα, ο αγώνας του ελληνικού έθνους για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού δεν άφησε ασυγκίνητους τους Ελληνες της Μικράς Ασίας όταν έμαθαν την είδηση του ξεσηκωμού του Γένους είχαν σπουδαία κι ενεργή συμμετοχή στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1821.

«Θεωρούμε χρέος μας και ελάχιστο φόρο τιμής να μην επιτρέψουμε τη λήθη και να διατηρήσουμε τα έθιμα, τις παραδόσεις και τις αξίες των προγόνων μας από τις αλησμόνητες πατρίδες έτσι ώστε να διασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον. Δεν πρέπει να ξεχνούμε. Η λήθη είναι ο χειρότερος εχθρός της Ιστορίας, γι’ αυτό και μέσα από τις δράσεις μας θέλουμε να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη», υπογράμμισαν οι διοργανωτές της ημερίδας.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
8
+
1
=