ΤΟΠΙΚΑ

Στον Βόλο σήμερα ο διακεκριμένος ιστορικός Θάνος Βερέμης

στον-βόλο-σήμερα-ο-διακεκριμένος-ιστο-425950

Στον Βόλο σήμερα ο διακεκριμένος ιστορικός Θάνος Βερέμης

Ομιλία με θέμα «21 ερωτήσεις και απαντήσεις για το ΄21», θα πραγματοποιήσει σήμερα Δευτέρα στον Βόλο ο ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Βερέμης.

Ο κ. Βερέμης θα είναι ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης του Κέντρου Πολιτισμού «Ιωλκός», που διοργανώνεται στο αρχοντικό Ζαφειρίου στον Αγιο Ονούφριο στις 20:00 στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τη Μαγνήτων Κιβωτό, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος, τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Ν. Μαγνησίας και την Τοπική Συντονιστική Ομάδα Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για τις δράσεις του ’21.

Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο δημοσιογράφος Νίκος Θρασυβούλου.

Ο κ. Βερέμης πριν από έναν χρόνο περίπου κυκλοφόρησε το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «21 ερωτήσεις και απαντήσεις για το ‘21» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Το 1821 δεν είναι μόνο η αφετηρία του έθνους-κράτους, αλλά και παρακαταθήκη υποδειγμάτων ηρωικής συμπεριφοράς για τους επερχόμενους. Μέσα στα διακόσια χρόνια που μας χωρίζουν από τότε, το μεγάλο γεγονός έγινε η εξιδανικευμένη ανάγνωση της πρώτης ιστορίας του ελληνικού κράτους.

Η προνεωτερική κοινωνία που συναντούμε στα πρώτα χρόνια της Παλιγγενεσίας σταδιακά μετασχηματίζεται, χάρη στη διασπορά, σε νεωτερική κοινωνία. Ο δρόμος του μετασχηματισμού περνάει από τις λεωφόρους του εμπορίου δύσης – ανατολής.

Η σημασία του εθνικισμού για τον πολιτικό εκσυγχρονισμό εμφανίζεται έντονα στη διάπλαση της ελληνικής κοινωνίας όπως εξελίσσεται από το 1821 ως το 1831. Μέσα στη δεκαετία αυτή η προνεωτερική κοινωνία κατακερματισμένη σε οικογένειες, φατρίες, δίκτυα προστασίας και ισχυρό τοπικισμό, αποκτά επαγγελματικές συσπειρώσεις. Οι πρόκριτοι-πολιτικοί αφενός και οι ένοπλοι (κάποιοι κλέφτες και οι αρματολοί της Ρούμελης) στρατιωτικοί αφετέρου ανταγωνίζονται για τον έλεγχο του υπό διαμόρφωση κράτους.

Η τοπικιστική διαίρεση θα τερματιστεί με την επιλογή του Ιωάννη Καποδίστρια ως πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας. Οι φίλοι και οι εχθροί του γενικότερα αποδεκτού ηγέτη των Ελλήνων θα χωριστούν με ιδεολογικά κριτήρια. Αρκετά τα ερωτήματα, όπως επίσης και οι απαντήσεις. Οσοι λοιπόν παρακολουθήσουν την εκδήλωση θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν τον κ. Βερέμη και να μιλήσουν μαζί του.

Ο Θάνος Μ. Βερέμης σπούδασε Πολιτική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης και Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (Trinity College). Το 1978 ήταν Research Associate του «Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών» (Λονδίνο), το 1983 υπήρξε επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Harvard, το 1987 επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Princeton και το 1993-94 επισκέπτης καθηγητής στο St. Antony’s College της Οξφόρδης. Διετέλεσε καθηγητής πολιτικής ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών, και από το 1988 ως το 1994 υπήρξε Διευθυντής του «Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής» (ΕΛΙΑΜΕΠ) και ως το 2000 Πρόεδρός του. Από το 2001 ως το 2003 ήταν Constantine Karamanlis Professor στο Fletcher School of Law and Diplomacy. Από το 2004 ως το 2010 ήταν πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ). Εξέδωσε περισσότερες από είκοσι ολοκληρωμένες μελέτες-βιβλία. Υπήρξε επιμελητής τουλάχιστον ισάριθμων έργων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου