ΤΟΠΙΚΑ

Εκατοντάδες διαζύγια στην πανδημία στον Βόλο τα έτη 2020 και 2021

εκατοντάδες-διαζύγια-στην-πανδημία-σ-427041

To «ατέλειωτο μαζί» επίσπευσε τον χωρισμό ζευγαριών – Η κρίση ανέδειξε και το χάσμα… σε οικογένειες

Συνολικά 371 διαζύγια εκδόθηκαν εν μέσω πανδημίας στον Βόλο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ληξιαρχείου. Ο περισσότερος χρόνος, που προσέφερε στα ζευγάρια η καραντίνα, δεν τα ένωσε, αντίθετα ανέδειξε τα προβλήματα, που είχαν και οδήγησε μοιραία στον χωρισμό τους μία ώρα αρχύτερα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα διαζύγια εν μέσω πανδημίας διατηρήθηκαν στα ίδια υψηλά επίπεδα με τα αντίστοιχα στην προ κορονοϊού εποχής, αν και στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε με την υγειονομική κρίση ήρθαν τα πάνω κάτω στη Δικαιοσύνη και οι περισσότερες υποθέσεις δεν συζητούνταν ή υπήρχε δυστοκία στην έκδοση αποφάσεων.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ληξιαρχείου Βόλου, το 2019 στον Βόλο καταγράφηκαν 273 διαζύγια, ενώ το 2020 231 και το 2021 150. Πρόκειται για στατιστικά στοιχεία, που αφορούν τόσο στα διαζύγια που εκδίδονται με δικαστικές αποφάσεις, όσο και στους χωρισμούς που γίνονται με συμβολαιογραφικές πράξεις.

Ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας Ιωάννης Κόνσουλας, ερωτηθείς σχετικώς λέει ότι στην πρώτη καραντίνα τα συμβολαιογραφικά γραφεία δεν λειτουργούσαν, ενώ στη δεύτερη ήταν ανοιχτά και διεκπεραίωναν κανονικά πράξεις.

Ο ίδιος σημειώνει ότι τα διαζύγια παραμένουν στα ίδια υψηλά επίπεδα, ενώ προσθέτει ότι αυξήθηκαν ραγδαία τα σύμφωνα συμβίωσης, γεγονός που αποδεικνύεται από τη μη τέλεση Μυστηρίων λόγω των μέτρων της πανδημίας.

Επισημαίνεται ότι στα συμβολαιογραφικά γραφεία απευθύνονται για να λύνουν γάμους όσα ζευγάρια εκδίδουν συναινετικό διαζύγιο. Στα δικαστήρια Βόλου απευθύνονται αντίστοιχα τα ζευγάρια που προχωρούν σε διαζύγιο κατ’ αντιδικία.

Ο δικηγόρος Νίκος Μακρής εκτιμά ότι η μικρή διαφορά που υπάρχει στα στατιστικά στοιχεία διαζυγίων σε σχέση με την προ κορονοϊού εποχή δεν συνιστά υποχώρηση της διάθεσης για χωρισμούς. Αντίθετα, σημειώνει, ότι η πανδημία ανέδειξε τα οικογενειακά προβλήματα, αύξησε την ενδοοικογενειακή βία και τα ζευγάρια που βρίσκονται σε διάσταση.

Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι στην πρώτη καραντίνα δεν γίνονταν πολιτικά δικαστήρια, ενώ στη δεύτερη που υπήρχαν πιο χαλαροί όροι γίνονταν μόνο κάποιες συζητήσεις υπό προϋποθέσεις.

Μιλώντας εμπειρικά, λέει ότι «σήμερα τα περισσότερα ζευγάρια είναι μορφωμένα και όταν αντιλαμβάνονται ότι η κοινή τους πορεία δεν μπορεί να συνεχιστεί, τη σταματούν αναγνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο ο έγγαμος βίος. Μάλιστα, αρκετά ζευγάρια χωρίζουν πολιτισμένα με συναινετικά διαζύγια, χωρίς να μπαίνουν στη διαδικασία της αντιδικίας. Υπάρχουν όμως και αρκετά άλλα, για τα οποία δυστυχώς η διαδικασία του διαζυγίου είναι οδυνηρή», προσθέτει.

Ο κ. Μακρής θεωρεί απόλυτα φυσιολογικό το γεγονός ότι η πανδημία ανέδειξε τα οικογενειακά προβλήματα. Προς επίρρωση επικαλείται τους Ιάπωνες που έχουν τεκμηριώσει στατιστικά ότι τα περισσότερα διαζύγια στη χώρα τους βγαίνουν μετά τη συνταξιοδότηση, που υπάρχει περισσότερος ελεύθερος χρόνος.

«Δυστυχώς, πέραν των άλλων προβλημάτων, δεν υπάρχουν και οι δομές για να στηρίζουν τα ζευγάρια, όπως είναι οι παιδικοί σταθμοί. Οταν έκλεισαν τα σχολεία, πολλές οικογένειες βρέθηκαν μετέωρες. Αντιμετώπιζαν δυσκολίες για να είναι κοντά στα παιδιά τους, όχι μόνο για να επιλύσουν τα προβλήματα που είχαν», συμπληρώνει.

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος γραφείου γάμων της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος π. Ιγνάτιος Αναγνωστόπουλος πιστεύει ότι η καραντίνα έφερε πιο κοντά τα ζευγάρια. «Ο κόσμος χρειαζόταν περισσότερο χρόνο με τις οικογένειές του και τα παιδιά. Δεν βλέπω να υπήρξε κάποια κρίση. Βέβαια ο γάμος και η συμβίωση απαιτούν πάντοτε αμοιβαίες υποχωρήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έγγαμου βίου και από τις δύο πλευρές», αναφέρει.

Επισημαίνεται ότι στοιχεία για τα διαζύγια διατηρεί και η Μητρόπολη Δημητριάδος. Σύμφωνα με αυτά, στη Μαγνησία τα διαζύγια το 2019 ήταν 264, ενώ το 2020 232 και το 2021 185.

Ο κορονοϊός επιταχύνει τις εξελίξεις

Η αύξηση των διαζυγίων σημειώθηκε με την έναρξη της υγειονομικής κρίσης όχι μόνο στον Βόλο και ολόκληρη τη χώρα, αλλά παντού σε στον κόσμο.

Τον Οκτώβριο του 2020 τα στοιχεία κατέγραψαν αύξηση στις αιτήσεις διαζυγίων κατά 34% στις Ηνωμένες Πολιτείες, 41% στη Μεγάλη Βρετανία, 30% στην Ιταλία.

Η Τζορτζίνα Τσέις οικογενειακή δικηγόρος μιλώντας στο BBC έλεγε ότι περίπου το 30% παντρεμένων ζευγαριών που χτυπάει την πόρτα του γραφείου της θέλει να βγάλει διαζύγιο. Οι σχέσεις τους – όπως της αναφέρουν- επιδεινώθηκαν στη διάρκεια του lock down και προβλήματα που σοβούσαν, βγήκαν στην επιφάνεια έπειτα από την καθημερινή και παρατεταμένη συνύπαρξη στους τέσσερις τοίχους.

Γνωρίζουμε ότι αυτή η πανδημία έχει τεράστια πίεση στους ανθρώπους αλλά τα δεδομένα που έχουμε μας δείχνουν ότι η πίεση γίνεται αισθητή στις διαπροσωπικές σχέσεις», υπογραμμίζει επίσης στο BBC ο Τομ Μακίνες, επικεφαλής αναλυτής της Citizens Advice, μιας οργάνωσης στη Μεγάλη Βρετανία που προσφέρει δωρεάν εμπιστευτικές συμβουλές στο διαδίκτυο μέσω τηλεφώνου ή κατ’ ιδίαν».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου