ΤΟΠΙΚΑ

«Βλέπει» Γουργουλιάνη για Δήμο Βόλου ~ Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για τις αυτοδιοικητικές

βλέπει-γουργουλιάνη-για-δήμο-βόλου-427055

Το πολιτικό «φλερτ» με τον διακεκριμένο καθηγητή και η εκδήλωση για την πανδημία, που φούντωσε τα σενάρια για ενδεχόμενη υποψηφιότητα

Σε αλλαγή πλεύσης ενόψει των επόμενων εκλογών για την ανάδειξη δημοτικών και περιφερειακών αρχών προσανατολίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει αντιληφθεί ότι η στρατηγική, που οδήγησε στο «Βατερλό» των αυτοδιοικητικών εκλογών το 2019 πρέπει να εγκαταλειφθεί.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Η Κουμουνδούρου αναζητεί συνεργασίες με πρόσωπα αυξημένου κύρους, που θα προέρχονται από τον ευρύτερο χώρο της κοινωνίας και θα μπορούν να αντλήσουν εκλογική δύναμη από τη «δεξαμενή» των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη ανάψει το πράσινο φως στις νομαρχιακές οργανώσεις να αρχίσουν την προεργασία.

Ηδη στην πλατεία Ελευθερίας, στη ΝΕ Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ έχουν πέσει στο τραπέζι διάφορα ονόματα. Η συζήτηση φυσικά επικεντρώνεται στον Δήμο Βόλου, που είναι η πρωτεύουσα του νομού και αποτελεί «βαρόμετρο» σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.

Ενα πρόσωπο που έχει πέσει ήδη στο τραπέζι από μερίδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ.

Ο Κ. Γουργουλιάνης είναι ένας καταξιωμένος επιστήμονας, με μεγάλη αναγνωρισιμότητα, κατάγεται από τον Βόλο και είναι αγαπητός στην τοπική κοινωνία. Επιπρόσθετα εν μέσω πανδημίας η δημοφιλία του έχει «εκτοξευθεί» και σύμφωνα με τους υπέρμαχους ενδεχόμενης υποψηφιότητάς του θα μετρήσει «διπλά» στο πολιτικό «χρηματιστήριο» των δημοτικών εκλογών.

Τα σενάρια ότι ο κ. Γουργουλιάνης βολιδοσκοπείται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ φούντωσαν μετά την ανοιχτή πολιτική εκδήλωση που διοργάνωσε η ΝΕ Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ πριν από λίγες μέρες για την πανδημία στην οποία συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής.

Εχοντας δίπλα του τον πρώην υπουργό Υγείας Αν. Ξανθό και τον συντονιστή της ΝΕ Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Δραμητινό, παρουσία των βουλευτών του κόμματος, σύσσωμου του στελεχιακού δυναμικού στον νομό ο διακεκριμένος πνευμονολόγος ξεδίπλωσε τις επιστημονικές του απόψεις για την πορεία της πανδημίας και εισέπραξε την επιδοκιμασία του ακροατηρίου που παρακολούθησε την εκδήλωση.

Κομματικές πηγές του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ που ρωτήθηκαν από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ δεν απέκλεισαν κανένα ενδεχόμενο. Υπογράμμιζαν ωστόσο ότι αφενός «είναι πολύ νωρίς ακόμη για να ληφθούν οποιεσδήποτε αποφάσεις», αφετέρου ότι «δεν αρκεί να θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο ίδιος ο Βολιώτης καθηγητής, που δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, αν επιθυμεί να αναμιχθεί στην πολιτική αρένα των δημοτικών εκλογών».

Οι αλλαγές πάντως που φέρνει το νέο εκλογικό σύστημα με την κατάργηση της απλής αναλογικής δεν αφήνουν περιθώρια για να ακολουθηθεί η στρατηγική της αυτόνομης καθόδου κομματικών υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στους δήμους αλλά και τις περιφέρειες, υπό τον φόβο να μην εξασφαλίσουν το εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Αυτό που προβληματίζει την Κουμουνδούρου και οδηγεί στη στροφή προς ανίχνευση προσώπων ευρύτερης αποδοχής που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν «συμμαχίες» και με άλλες δημοτικές παρατάξεις είναι ότι το 2019 οι στρατηγικές επιλογές που έγιναν οδήγησαν το κόμμα σε συντριπτική απώλεια των ερεισμάτων του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Μαγνησία να συμμετέχει με την ευρύτερη έννοια μόνο στον δήμο Αλμυρού και να απουσιάζει από τη διοίκηση των υπολοίπων δήμων του νομού.

Το νέο εκλογικό σύστημα

Τον Οκτώβριο του 2023 οι εκλογικές αναμετρήσεις θα αναδείξουν νέες δημοτικές και περιφερειακές αρχές, εκείνες που θα λάβουν ποσοστό 43% + 1 ψήφο από την πρώτη Κυριακή των εκλογών.

Στις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών μπαίνει πλαφόν 3% για την είσοδο ενός συνδυασμού στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ οι εκλογές θα γίνονται ανά πενταετία και όχι ανά τετραετία όπως ίσχυε.

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ υπεραμύνθηκαν της διατήρησης του 50%+1 σημειώνοντας ότι άνοιξε τον δρόμο για συνεργασίες και συγκλίσεις και πως το νέο εκλογικό σύστημα είναι ένα υπερσυγκεντρωτικό σύστημα, που καταργεί τη μεταφορά αποφάσεων στα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης, όμως η κατάργηση της απλής αναλογικής είναι πλέον νόμος του Κράτους.

Στο πλαίσιο του νέου νομοσχεδίου καταργείται επίσης η επιπλέον κάλπη για τις κοινότητες και τη συμπερίληψη «υποψηφοδελτίων» με τους υποψηφίους για τα συμβούλια των κοινοτήτων στα ψηφοδέλτια των Δήμων.

Η αλλαγή αυτή προφανώς συνιστά απλοποίηση της διαδικασίας που είχε ταλαιπωρήσει αρκετούς ψηφοφόρους στις εκλογές του 2019, στερεί όμως τη δυνατότητα που είχε κάθε χωριό να πάει κόντρα στο πολιτικό ρεύμα της έδρας του δήμου στον οποίο ανήκει.

Επίσης ο νέος νόμος για τους ΟΤΑ επαναφέρει την 5ετή θητεία δημάρχων και κοινοταρχών, αντί για 4ετή που είχε καθιερωθεί με τον «Κλεισθένη». Παράλληλα θεσπίζει ημερολογιακό καθορισμό για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και προκαθορισμένο χρόνο ανάληψης καθηκόντων από τους εκάστοτε νέους αιρετούς.

Ετσι οι αυτοδιοικητικές εκλογές από το 2023 θα γίνονται κάθε δεύτερη Κυριακή του μήνα Οκτωβρίου και κάθε πέντε χρόνια. Η ανάληψη των καθηκόντων θα γίνεται την πρώτη ημέρα του κάθε επόμενου από το εκλογικό έτος. Οι επόμενοι δηλαδή αιρετοί θα αναλάβουν την 1η Ιανουαρίου 2024.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου