ΤΟΠΙΚΑ

Αγωνία για το πρωτόκολλο ασφαλείας ~ Πλήρης επαναλειτουργία των δικαστηρίων

αγωνία-για-το-πρωτόκολλο-ασφαλείας-πλ-427087

Η νέα ΚΥΑ θα αφορά στην πλήρη επαναλειτουργία των δικαστηρίων από 16 Σεπτεμβρίου και στην είσοδο όλων των παραγόντων των δικών στα δικαστικά μέγαρα, προκειμένου να μην προκαλούνται προβλήματα εφαρμογής

Προχωρεί η διαδικασία για την παροχή υπηρεσιών security στα Δικαστήρια – Προβληματισμός για την εξυπηρέτηση των ανεμβολίαστων

Συνολικά πέντε προσφορές κατατέθηκαν στο υπουργείο Δικαιοσύνης για την παροχή υπηρεσιών security στα δικαστήρια. Από 16 Σεπτεμβρίου ο δικαστικός κόσμος περιμένει την πλήρη και κανονική λειτουργία των δικαστηρίων με ΚΥΑ, που θα καθορίζει παράλληλα το νέο πρωτόκολλο ασφαλείας, ενώ ούτως η άλλως από αύριο Δευτέρα τίθενται σε ισχύ τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους.

Ο έλεγχος των εισερχόμενων στο δικαστικό μέγαρο αποτελεί πονοκέφαλο τόσο στο τμήμα του αφορά στη λειτουργία των δικαστηρίων χωρίς προβλήματα, όσο και στο αντίστοιχο που αφορά στην εξυπηρέτηση του πολίτη, το δικαίωμα στην ακρόαση των κατηγορούμενων και την παρουσία διαδίκων στις αίθουσες των ακροατηρίων.

Οι όροι ελέγχου της εισόδου στα δικαστικά μέγαρα είναι ζήτημα, που απασχολεί το πανελλήνιο και ειδικά τα μικρά δικαστικά μέγαρα που δεν έχουν επαρκές προσωπικό. Μέχρι σήμερα η άτυπη συζήτηση αφορούσε σε είσοδο στα δικαστήρια μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και όχι με rapid test ή αυτοδιαγνωστικό έλεγχο.

Σε αυτή την περίπτωση, δικαστικοί λειτουργοί σχολιάζουν ότι τίθεται ζήτημα με το δικαίωμα των κατηγορούμενων να έχουν ακρόαση και γενικότερα των διαδίκων να έχουν παρουσία στα ακροατήρια.

Οι πολίτες που δεν είναι εμβολιασμένοι ή δεν έχουν νοσήσει δεν θα μπορούν να παρακολουθούν τις δίκες υπό αυτές τις προϋποθέσεις, ενώ αναβολές δίνονται μετά από τεκμηριωμένα επιχειρήματα και βέβαια όχι για αδικήματα που απειλούνται με παραγραφή.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, εισηγήθηκε πάντως, στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων είσοδο στα δικαστικά μέγαρα με πιστοποιητικά εμβολιασμού, νόσησης, αλλά και rapid tests. Και σε αυτήν την περίπτωση πάντως, υπάρχουν προβληματισμός για τους διαδίκους που δεν θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν στο κόστος.

Αγνωστο το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης

Αυτή τη στιγμή είναι άγνωστο το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης που έχουν οι δικηγόροι, αφού το στοιχείο αυτό θεωρείται προσωπικό δεδομένο και απόρρητο. Επίσης, είναι άγνωστο τι ποσοστό εμβολιασμού έχουν οι δικαστικοί υπάλληλοι, οι οποίοι πάντως εκτιμάται ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό είναι θωρακισμένοι απέναντι στον ιό.

Ενδεικτικά στο Πρωτοδικείο Βόλου, από σύνολο 39 υπαλλήλων, οι 34 είναι εμβολιασμένοι, οι 3 όχι και οι υπόλοιποι 2 έχουν νοσήσει από τον ιό. Σχεδόν καθολικό είναι και το ποσοστό εμβολιασμού των εισαγγελικών λειτουργών. Σε κάθε περίπτωση, μέχρι σήμερα δεν έχει επιβληθεί υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό για αυτήν την κατηγορία των εργαζομένων του δημοσίου.

Αναγκαίος ο αυστηρός έλεγχος

Αυτή τη στιγμή στα δικαστήρια του Βόλου εκδικάζονται υποθέσεις με αδικήματα που έχουν τελεστεί μέχρι το 2018. Αν ισχύει η πλήρης επαναλειτουργία των δικαστηρίων, μεγάλος αριθμός υποθέσεων θα ανεβαίνει στα ακροατήρια και το πρωτόκολλο ασφαλείας θα πρέπει να είναι πολύ αυστηρό, ώστε να εγγυάται την ασφάλεια των παραγόντων μία δίκης.

Κοινό αίτημα του δικαστικού κόσμου είναι η ασφαλής επαναλειτουργία των δικαστηρίων, αν αποφασιστεί η πλήρης και απρόσκοπτη διενέργειά τους, η οποία θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα υλοποιηθεί με τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Από την πλευρά τους οι δικηγόροι ζητούν επιτακτικά να υπάρχει η δυνατότητα διενέργειας rapid tests, τα οποία να έχουν διατίμηση και για την περίπτωση των δικηγόρων και επιπλέον σε κατεπείγουσες περιπτώσεις (π.χ. προσωρινές διαταγές, αυτόφωρα, ανακρίσεις, απεργιακές υποθέσεις και εν γένει σε περιπτώσεις σύντομης κλήσης) να επιτρέπεται και η χρήση αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test).

Σε διαφορετική περίπτωση, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν προβλήματα με τους πολίτες που είναι ανεμβολίαστοι.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, Χρήστος Στρατηγόπουλος, επισήμανε ότι η αναμενόμενη ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) θα αφορά στην πλήρη επαναλειτουργία των δικαστηρίων από 16 Σεπτεμβρίου και στην είσοδο όλων των παραγόντων των δικών στα δικαστικά μέγαρα, προκειμένου να μην προκαλούνται προβλήματα εφαρμογής και προκύπτουν ζητήματα σε σχέση με την είσοδο δικαστικών, δικηγόρων, δικαστικών υπαλλήλων και πολιτών στους χώρους του Πρωτοδικείου Βόλου.

Ελλείψεις προσωπικού

Ο έλεγχος της εισόδου στα Δικαστήρια είναι δεδομένο ότι θα πρέπει να είναι ουσιαστικός και γι ‘αυτό τον λόγο εικάζεται ότι θα προκύψουν προβλήματα.

Η έλλειψη προσωπικού, το οποίο θα μπορούσε να λειτουργεί επικουρικά στους υπαλλήλους security, εκτιμάται ότι είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα.

Εν προκειμένω στο δικαστικό μέγαρο Βόλου στη θέση του δικαστικού κλητήρα υπηρετεί μόλις ένα άτομο, όπως και στη θέση του αστυνομικού (στην Εισαγγελία) για να μπορούν να λειτουργήσουν ενισχυτικά στην εταιρία φύλαξης.

Η Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν μπορεί να επιφορτισθεί με αυτό το έργο, αφού δεν αφορά στα καθήκοντά της, ενώ δεν έχει και επαρκές προσωπικό.

Θεωρείται πάντως, σχεδόν βέβαιο ότι η ανάθεση υπηρεσιών φύλαξης θα ολοκληρωθεί εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, αφού οι προσφορές έχουν παραδοθεί την Πέμπτη και φαίνεται ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης τρέχει τη διαδικασία, η οποία πιθανότατα θα ολοκληρωθεί με απευθείας διαδικασία, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Συνάντηση Βερβεσού με Τσιάρα και Κώτσηρα

Σε συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της Ολομέλειας και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και τον υφυπουργό Γιώργο Κώτσηρα, τέθηκαν όλα τα προαναφερόμενα ζητήματα.

Εκτός των άλλων αιτημάτων των δικηγόρων, ο κ. Βερβεσός επεσήμανε την ανάγκη απασχόλησης επαρκούς αριθμού υπαλλήλων security, ώστε να μη σημειώνονται καθυστερήσεις, ιδίως κατά της ώρες αιχμής στα μεγάλα δικαστήρια της χώρας, καθώς επίσης και την επίδειξη ανοχής, εφόσον στην πράξη παρατηρηθούν καθυστερήσεις στην ώρα προσέλευσης συνηγόρων, διαδίκων και μαρτύρων.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Βερβεσός χαρακτήρισε αυτονόητο ότι και οι ίδιοι οι δικηγόροι «πρέπει να μεριμνούν για την έγκαιρη προσέλευσή τους στους χώρους των δικαστηρίων και την τήρηση των εκάστοτε ισχυόντων μέτρων πρόσληψης και προστασίας».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου