ΤΟΠΙΚΑ

«Διαστρεβλώθηκαν βάναυσα όσα είπα»

διαστρεβλώθηκαν-βάναυσα-όσα-είπα-428730

Πυρά δέχθηκε ο βουλευτής Κων. Μαραβέγιας σχετικά με δηλώσεις του για την εργασία 16χρονων – Αναψε φωτιές η συμφωνία του υπουργείου Εργασίας με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο για την απασχόληση παιδιών από δομές

Πολιτική κόντρα προκάλεσε η συνεργασία του υπουργείου Εργασίας με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, που επιτρέπει την απασχόληση σε ξενοδοχεία 16χρονων παιδιών, που διαβιούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων, την απασχόληση ατόμων με αναπηρία σε ξενοδοχειακές μονάδες, με κάλυψη του κόστους εργασίας τους από τρέχοντα προγράμματα του ΟΑΕΔ και την κάλυψη υλικών αναγκών των πιο ευάλωτων αλλά και των δομών φροντίδας και φιλοξενίας.

Η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου προβάλλει ότι πρόκειται για «ομαλή αποϊδρυματοποίηση των παιδιών», ενώ ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Αλέξανδρος Βασιλικός αναφέρεται σε «κοινωνική προσφορά και αλληλεγγύη» ως «δομικά στοιχεία στο DNA του ελληνικού ξενοδοχείου».

Η απόφαση ωστόσο προκάλεσε σε πολιτικό επίπεδο την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που κάνει λόγο για προώθηση της «φθηνής εργασίας» μέσω της «αναβίωσης του μοντέλου της Βασιλικής Πρόνοιας της Φρειδερίκης», αλλά και από της ΚΝΕ.

Σφοδρά πυρά δέχεται η κυβέρνηση και από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον τουρισμό και τον επισιτισμό που προειδοποιεί ότι «δεν θα αφήσουμε να γεμίσουν οι λάντζες των ξενοδοχείων με ανήλικα παιδιά».

Στον πολιτικό θόρυβο που δημιουργήθηκε για το συγκεκριμένο θέμα «ενεπλάκη» και ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, ο οποίος την περασμένη Πέμπτη συμμετείχε σε τηλεοπτικό πάνελ στο Kοntra News.

Καταθέτοντας την άποψή του ο βουλευτής Μαγνησίας τόνισε ότι η συμφωνία δεν έχει στόχο την εκμετάλλευση ανήλικων παιδιών και απέδωσε σε παρερμηνεία όλα όσα ακούγονται από την αντιπολίτευση.

Επισήμανε ότι η συγκεκριμένη απόφαση έχει στόχο να βοηθήσει αυτά τα παιδιά να επανενταχθούν στην κοινωνία.

«Θεωρώ ότι πρόκειται για παιδιά που βρέθηκαν σε δομές και θα πρέπει να βρούνε ένα βήμα επανένταξης στην κοινωνία. Η απόφαση αυτή έχει στόχο να γνωρίσουν την αγορά εργασίας. Πρέπει αυτά τα παιδιά να πάρουν μία γεύση, μία μυρωδιά. Δεν είπαμε ούτε να δουλέψει ούτε να κοπιάσει ένα ανήλικο παιδί», συνέχισε και κάλεσε την αντιπολίτευση να μην διαστρεβλώνει την πραγματικότητα.

Χθες ο κ. Μαραβέγιας με γραπτή δήλωσή του μίλησε για «βάναυση διαστρέβλωση των όσων είπε στον τηλεοπτικό σταθμό για το ζήτημα» . Συγκεκριμένα, τονίζει: «Με έναν βάναυσο τρόπο, επιχειρείται η διαστρέβλωση της τοποθέτησής μου σχετικά με την άτυπη συμφωνία του Υπουργείου Εργασίας και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας για την απασχόληση παιδιών από 16 ετών, που διαβούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων, όπως τα Ορφανοτροφεία.

Σε όλη τη χώρα φιλοξενούνται 350 παιδιά ηλικίας 16-18 ετών τα οποία δεν επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους μετά τη βασική εκπαίδευση και αναζητούν διεξόδους στην τεχνική εκπαίδευση, στην κατάρτιση κ.α. Επίσης, 200 παιδιά άνω των 18 ετών, τα οποία διαβιούν σε δομές φροντίδας, αναζητούν εφόδια και υποστήριξη για την αγορά εργασίας στην οποία θέλουν να ενταχθούν με ίσες ευκαιρίες, χωρίς διακρίσεις.

Στο γνωστό επιτυχημένο μοντέλο της μαθητείας του ΟΑΕΔ για την παροχή εκπαίδευσης σε εργασιακό χώρο και σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και με υφιστάμενο πλαίσιο άδειας εργασίας ανηλίκου, αναπτύχθηκε η πρωτοβουλία του Υπουργείου Εργασίας και του ΞΕΕ, την οποία χαιρέτισα και υποστήριξα σε δημόσια τοποθέτησή μου.

Δυστυχώς κάποιοι έσπευσαν να κολλήσουν ταμπέλες για παιδική εργασία, για εκμετάλλευση, για γαλέρες κ.α.. Έφτασαν στο σημείο να διαστρεβλώσουν ριζικά τοποθετήσεις μου, οι οποίες αναφέρονται στην παροχή εφοδίων σε κάθε παιδί, πόσο μάλλον σε εκείνα που στερούνται οικογενειακού περιβάλλοντος και του αυξημένου ενδιαφέροντος ενός γονέα για την επαγγελματική αποκατάσταση του παιδιού του.

Αντί να χαιρετίσουν την προσπάθεια ομαλής αποϊδρυματοποίησης δεκάδων νέων και την ένταξή τους στην κοινωνία με επαγγελματική κατάρτιση, με εφόδια να διεκδικήσουν το μέλλον τους, ρίχνουν τόνους λάσπης σε όσους υποστηρίζουν τα ίσα δικαιώματα, τις ίσες ευκαιρίες για όλους. Αυτή η λάσπη στον ανεμιστήρα, τους επιστρέφεται στο ακέραιο», καταλήγει ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου