ΤΟΠΙΚΑ

Κυκλώματα στα καύσιμα των Ενόπλων Δυνάμεων κατήγγειλε ο πρώην αντιπρόεδρος Γ. Σούρλας

κυκλώματα-στα-καύσιμα-των-ενόπλων-δυν-348633

Αδίστακτα κυκλώματα που λυμαίνονται εδώ και χρόνια δια της νοθείας καυσίμων τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας με αποτέλεσμα το κράτος να χάνει 3,5 δισ. ευρώ το χρόνο κατήγγειλε χθες ο πρώην υπουργός και αντιπρόεδρος της Βουλής και σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ για τη διαφάνεια Γιώργος Σούρλας, που χθες παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσει τον φάκελο με τα στοιχεία που ο ίδιος συγκέντρωνε επί οχτώ χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, σε 30 περιπτώσεις χημικών αναλύσεων δειγμάτων βενζίνης και πετρελαίου από το 2004 η νοθεία βρισκόταν σε ποσοστό 69% και δεν ασκήθηκε καμία δίωξη από τότε, ενώ το 2011 εννέα στα εννέα δείγματα καυσίμων αποδείχτηκε ότι είναι νοθευμένα, γεγονός που σημαίνει όπως υποστήριξε ότι η νοθεία συνεχίζεται.

Την ίδια στιγμή δύο υπουργοί Άμυνας, οι Ε. Βενιζέλος και Π. Μπεγλίτης, σε απάντησή τους στη Βουλή ενημέρωναν ότι δεν υπάρχει καμία εκτροπή για νοθεία καυσίμων τις Ε.Δ., ενώ ο κ. Σούρλας επέρριψε ευθύνες και στα επιτελεία των υπουργείων Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη για την κατάσταση.

Ο κ. Σούρλας υπογράμμισε ότι αποτελεί προσβολή για το δημοκρατικό μας πολίτευμα το γεγονός ότι στα 38 χρόνια της Μεταπολίτευσης, από τους 16 διατελέσαντες Υπουργοί Εθνικής Άμυνας εφαρμόζεται ακόμη η Κοινή Υπουργική Απόφαση της δικτατορίας του 1969, βάσει της οποίας η προμήθεια καυσίμων γίνεται χωρίς διαγωνισμό και μάλιστα σήμερα από κρατικά διυλιστήρια (ΕΛ.ΠΕ.) η πλειοψηφία των οποίων ανήκει σε ιδιώτες, κατά 65% που ανήκουν σε ιδιώτες (κατά πλειοψηφία), χωρίς να έχουν υπογραφεί συμβάσεις και κατά παράβαση του δικαίου της Ε.Ε. και των κανόνων περί ανταγωνισμού.

«Την ώρα που η Ελλάδα βυθίζεται στο χρέος, στον πυρήνα της διαπλοκής βρίσκεται η νοθεία στα καύσιμα των ενόπλων δυνάμεων και το λαθρεμπόριο. Δεκαετίες δρουν κυκλώματα που αποστερούν από την εθνική οικονομία, όχι μόνο το 1 δισ. ευρώ το χρόνο όπως ανέφερε πρόσφατα στη Βουλή ο πρωθυπουργός, αλλά περισσότερο από 3,5 δισ. €», σημείωσε ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, που άφησε αιχμές για επίορκους πολιτικούς, δικαστικούς και στρατιωτικούς, που καλύπτουν τα κυκλώματα αλλά και για ένοχη σιωπή ορισμένων ΜΜΕ.Μαγνησία: Όλα τα δείγματα νοθευμένα!

Ο πρώην αντιπρόεδρος αποκάλυψε ότι και τα δέκα δείγματα καυσίμων στρατοπέδων στη Μαγνησία βρέθηκαν νοθευμένα και ότι βρίσκεται σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα για άσκηση ποινικών διώξεων.Η προμήθεια καυσίμων στις Ένοπλες Δυνάμεις, αφορά σε 30 εκ. τόνους ετησίως και είναι κόστους 270 εκ. € και ο κ. Σούρλας ανέφερε ότι σε 19 χώρες το πετρέλαιο είναι φθηνότερο, ωστόσο κανείς δεν αναζήτησε καλύτερες τιμές στη διεθνή αγορά, ενώ ο ίδιος έθεσε το θέμα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού χωρίς όμως να λάβει καμία απάντηση.

Ο κ. Σούρλας κατήγγειλε επίσης ότι λόγω της νοθείας στα καύσιμα υπάρχουν περιπτώσεις όπου σταμάτησαν άρματα μάχης σε ασκήσεις, πυροσβεστικά οχήματα, ενώ έκανε αναφορά σε ανεπιβεβαίωτες όμως πληροφορίες που μετέφερε αναφέρουν για ενδεχόμενη πτώση πυροσβεστικών ελικοπτέρων και άλλων εναέριων μέσων, για τα οποία όπως είπε προσπαθεί να συγκεντρώσει στοιχεία.

Καταλήγοντας ο πρώην αντιπρόεδρος ζήτησε να σταματήσει άμεσα η προμήθεια νοθευμένων καυσίμων, να καταργηθεί η ΚΥΑ του 1969, να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν όσοι συμμετείχαν σε αυτά τα κυκλώματα, να επιστραφούν στο δημόσιο τα ποσά που έχουν καταχραστεί, να διερευνηθούν σε ποια οχήματα σωμάτων ασφαλείας και ενόπλων δυνάμεων απαιτήθηκε αλλαγή των μηχανών.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου