ΤΟΠΙΚΑ

Ανάσα ο κοινωνικός τουρισμός ~ Τονωτική ένεση για τους επαγγελματίες

ανάσα-ο-κοινωνικός-τουρισμός-τονωτικ-443249

Ενεργοποιήθηκαν 2.893 επιταγές τον Αύγουστο σε τουριστικά καταλύματα στη Μαγνησία και 3.893 αντίστοιχες το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου

Τονωτική ένεση για τη Μαγνησία ο κοινωνικός τουρισμός, καθώς ενεργοποιήθηκαν 2.893 επιταγές τον Αύγουστο, εκ των οποίων οι 1.527 στην ηπειρωτική Μαγνησία, που βρίσκεται στη 10η θέση πανελλαδικά, και οι 1.366 στις Β. Σποράδες.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Σε πανελλαδικό επίπεδο ενεργοποιήθηκαν συνολικά 47.000 επιταγές του νέου προγράμματος κοινωνικού τουρισμού 2021-2022 του ΟΑΕΔ σε τουριστικά καταλύματα στη χώρα τον Αύγουστο, καθώς και περισσότερες από 6.500 επιταγές ακτοπλοϊκής μεταφοράς.

Στον Νομό Μαγνησίας ενεργοποιήθηκαν 2.893 επιταγές, εκ των οποίων οι 1.527 στην ηπειρωτική Μαγνησία, που βρίσκεται στη 10η θέση, και οι 1.366 στις Β. Σποράδες.

Στη λίστα με τις 25 Περιφερειακές Ενότητες με τον μεγαλύτερο αριθμό ενεργοποιημένων επιταγών σε τουριστικά καταλύματα κατά το διάστημα 1-31 Αυγούστου περιλαμβάνονται η χερσαία Μαγνησία και οι Β. Σποράδες, με πολλούς επαγγελματίες να χαρακτηρίζουν σαν «τονωτική ένεση» τα δύο προγράμματα.

Τι αναφέρουν επαγγελματίες

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Εύα Αρβανίτη, αντιπρόεδρος του συλλόγου ιδιοκτητών ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων Μαγνησίας, αναφέρει ότι «υπήρξαν έντονο ενδιαφέρον και πολλά τηλεφωνήματα στα καταλύματα της περιοχής». Τονωτική ένεση ο κοινωνικός τουρισμός για τα καταλύματα της περιοχής, με την κ. Αρβανίτη να υπογραμμίζει ότι «βοηθήθηκαν πάρα πολύ συνάδελφοι, οι οποίοι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα και αυξήθηκε η προσέλευση κόσμου», ενώ προσθέτει ότι «είναι δύσκολο για έναν επαγγελματία να διαχειρίζεται το γραφειοκρατικό σκέλος».

Καθοριστικής σημασίας για τη διεύρυνση της σεζόν το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού, όπως υπογραμμίζει ο επιχειρηματίας Κώστας Λεβέντης, ενώ τονίζει ότι «αποτελεί στήριξη για ορισμένες κατηγορίες ξενοδοχείων». Σύμφωνα με την άποψη που διατυπώνει ο Κώστας Λεβέντης, το ζητούμενο είναι να υπάρχει κίνηση τον Μάιο, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, μέσω του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού.

Την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση του κόσμου στο συγκεκριμένο πρόγραμμα εκφράζει ο Γιάννης Γιολδάσης, αντιπρόεδρος της επιτροπής τουριστικής προβολής Δήμου Σκοπέλου. «Είναι μεγάλη υπόθεση ο κοινωνικός τουρισμός σε προορισμούς όπως η Σκόπελος. Λειτούργησε πολύ καλά, ειδικά τον Ιούλιο που ήταν «νεκρός» μήνας από τα γραφεία του εξωτερικού, ενώ και τον Αύγουστο είχαμε επισκέπτες, που έκαναν διακοπές με το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ο κοινωνικός τουρισμός είναι τονωτική ένεση και σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, έχουν αυξηθεί και οι πάροχοι, οι συμμετέχοντες ξενοδόχοι, στον κοινωνικό τουρισμό και είναι πάρα πολύ σημαντικό» τονίζει.

Τον Ιούλιο

Τονωτική ένεση αποτέλεσε ο κοινωνικός τουρισμός στο δεύτερο καλοκαίρι της πανδημίας, με 3.893 επιταγές να έχουν ενεργοποιηθεί συνολικά στη Μαγνησία το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου ενεργοποιήθηκαν συνολικά 47.000 επιταγές του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού 2020-2021 του ΟΑΕΔ σε τουριστικά καταλύματα της χώρας, καθώς και 2.182 επιταγές ακτοπλοϊκής μεταφοράς.

Στη Μαγνησία, ειδικότερα, ενεργοποιήθηκαν συνολικά 3.893 επιταγές, εκ των οποίων οι 2.245 στα νησιά των Β. Σποράδων και οι 1.648 στην ηπειρωτική Μαγνησία. Σημειώνεται ότι οι Β. Σποράδες βρίσκονται στην 5η θέση ανάμεσα στις 25 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, με τον μεγαλύτερο αριθμό ενεργοποιημένων επιταγών σε τουριστικά καταλύματα. Επίσης, οι επιταγές του δεύτερου δεκαπενθήμερου του Ιουλίου στη Μαγνησία ήταν αυξημένες κατά 828, αφού το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα είχαν ενεργοποιηθεί συνολικά 3.065 επιταγές.

Ενδεικτικά, στις 25 Περιφερειακές Ενότητες με τον μεγαλύτερο αριθμό ενεργοποιημένων επιταγών σε τουριστικά καταλύματα κατά το διάστημα 16 – 31 Ιουλίου 2021 συμπεριλαμβάνονται οι Β. Σποράδες με ποσοστό 4,8% και η Μαγνησία με ποσοστό 3,5%, αντίστοιχα.

Οι αιτήσεις συνεχίζονται

Υπενθυμίζεται ότι οι διακοπές με το ενισχυμένο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού 2021-2022 μπορούν να πραγματοποιηθούν έως τις 31 Ιουλίου 2022 σε τουριστικά καταλύματα του Μητρώου Παρόχων του ΟΑΕΔ.

Οι ενδιαφερόμενοι πάροχοι τουριστικών καταλυμάτων που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής έως τις 30 Ιουνίου 2022 μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου gov.gr με κωδικούς TAXISnet ή ΟΑΕΔ στη διεύθυνση:

https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/parokhoi-koinonikou-tourismou.

Συγκεκριμένα, η διαδρομή είναι: gov.gr → Εργασία και ασφάλιση → Αποζημιώσεις και παροχές → Πάροχοι κοινωνικού τουρισμού.

Η μέγιστη διάρκεια διανυκτερεύσεων είναι 6 βράδια με μικρή ιδιωτική συμμετοχή, ενώ στους Δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας Ευβοίας είναι 12 βράδια. Επίσης, στα νησιά Κω, Λέρο, Λέσβο, Σάμο, Χίο και στον Νομό Εβρου η μέγιστη διάρκεια είναι 10 βράδια με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.oaed.gr/koinonikos-tourismos.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου