ΤΟΠΙΚΑ

Η δεντροφύτευση έγινε… παιχνίδι ~ Πρωτότυπη δράση για το περιβάλλον

η-δεντροφύτευση-έγινε-παιχνίδι-πρω-449137

Διαδικτυακή εφαρμογή δημιούργησε ο Χρήστος Αποστόλου, τελειόφοιτος του Γεωπονικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Πρωτότυπη διαδικτυακή εφαρμογή δημιούργησε τελειόφοιτος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, προκειμένου να ενισχύει την προσπάθεια αναδάσωσης των καμένων περιοχών στην Ελλάδα. Σε καίρια στιγμή, με τις καταστροφικές πυρκαγιές να έχουν αφανίσει τεράστιες εκτάσεις, ο Χρήστος Αποστόλου δημιούργησε το πρώτο παιχνίδι γενικών γνώσεων. Ο χρήστης παίζει, στηρίζοντας τη δεντροφύτευση στον ελλαδικό χώρο.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Τελειόφοιτος του Τμήματος Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με στόχευση στη συνέχιση των σπουδών του στο εξωτερικό, διαθέτει βαθιές περιβαλλοντικές ευαισθησίες. «Κατά τη διάρκεια διαλέξεων και μαθημάτων σκεφτόμουν πώς θα βοηθήσω στον πρωτογενή τομέα, τους αγρότες και γενικά το περιβάλλον στην Ελλάδα» αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Εμπνευση για την εφαρμογή «Φύτεψέ το», που παρουσίασε πριν από λίγες μέρες, αποτέλεσαν οι πυρκαγιές, που ξέσπασαν, καταστρέφοντας τεράστιες δασικές εκτάσεις. «Ως φοιτητής Γεωπονίας λοιπόν, μα κυρίως ως άνθρωπος που αγαπά τη φύση, τα δάση και τα βουνά, θεώρησα καθήκον μου να βοηθήσω με τον τρόπο μου στην επανόρθωση της φυτικής ζωής» εξηγεί.

Εχοντας ως κυρίαρχο στοιχείο την έννοια της αναγέννησης μέσα από τις στάχτες και τα αποκαΐδια της πύρινης λαίλαπας, εμπνεύστηκε παιχνίδι δημιουργίας, με έναυσμα «την ευαισθησία μου ως προς τα δάση, το πάθος μου για κοινωνική και περιβαλλοντική συνεισφορά και ταυτόχρονα τις αυτοδίδακτες γνώσεις στους υπολογιστές για πολλά χρόνια» υπογράμμισε ο Χρήστος Αποστόλου.

Οι χρήστες προέρχονται κυρίως από την Ελλάδα, καθώς η εφαρμογή είναι στα ελληνικά, οπότε και Ελληνες του εξωτερικού μπορούν να συμμετέχουν στη μαζική προσπάθεια. «Γενικά σε δύο μέρες προκύπτει τεράστια ανταπόκριση από το κοινό, καθώς η εφαρμογή πριν κλείσει το πρώτο της 24ωρο, σημείωσε 700 και πλέον λήψεις» σημειώνει ο ίδιος.

Επίκεντρο η φυτοπροστασία

Πνεύμα ανήσυχο και δημιουργικό, τον περασμένο Απρίλιο υπέγραψε την πρώτη του εφαρμογή για κινητά, που σχετίζεται με την πλήρη φυτοπροστασία σε όλες τις καλλιέργειες του πρωτογενούς τομέα. Ουσιαστικά πρόκειται για πλήρη φορητό οδηγό φυτοπροστασίας, που χρειάζονται κάθε αγρότης και παραγωγός μαζί του.

Τρεις, περίπου, μήνες μετά, δημιούργησε τη δεύτερη εφαρμογή του, που ονομάζεται Natage και αποτελεί φορητή εγκυκλοπαίδεια σε σχέση με την άγρια φύση στην Ελλάδα.

Στόχος του είναι να υλοποιήσει «όσο το δυνατόν περισσότερα όνειρα έχω ως προς την βελτιστοποίηση του κλάδου μου, του περιβάλλοντος και γενικά της φύσης. Θέλω να βοηθήσω όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται, ακόμα και σε κάτι που δεν έχει να κάνει με τον τομέα μου. Για αυτό και συνεχώς έρχομαι σε επαφή με ανθρώπους και από άλλους κλάδους» τονίζει.

Με το βλέμμα στραμμένο στην εξέλιξη και τη γνώση, αναφέρει ότι σκοπεύει να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. «Ο covid-19 προκάλεσε πολλές παύσεις στα όνειρά μου, αλλά ελπίζω για το καλύτερο. Μόνο με την ελπίδα μπορείς να δεις πέρα από τα σύννεφα. Το ίδιο συμβουλεύω σε όλα τα άτομα, που σταμάτησαν να ονειρεύονται» επισημαίνει.

Ευαισθησία για το περιβάλλον

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί προσπάθεια ευαισθητοποίησης ενηλίκων και παιδιών για το περιβάλλον, με τον τελειόφοιτο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας να υπογραμμίζει ότι «αποτελεί μαζική κίνηση όλων όσοι θέλουν να βοηθήσουν με λιτό και γρήγορο τρόπο. Μπορούν να βοηθήσουν όλες οι ηλικίες, διότι πρόκειται για ένα παιχνίδι γενικών γνώσεων. Ουσιαστικά το ονόμασα «Φύτεψέ το», διότι μέσω αυτού «φυτεύονται» σημαντικές περιβαλλοντικές λέξεις στο μυαλό μας και ταυτόχρονα βοηθάμε στην αναδάσωση – δεντροφύτευση στον ελλαδικό χώρο».

Προφανής η εκπαιδευτική χροιά της διαδικτυακής εφαρμογής για το περιβάλλον, η οποία «μπορεί να χρησιμοποιηθεί από εκπαιδευτικούς, γονείς και παιδιά, καθώς οι ορισμοί που δίνονται στην εφαρμογή βοηθούν να βρεις τις περιβαλλοντικές λέξεις και έτσι να αποτυπωθούν στο μυαλό» επισημαίνει ο εμπνευστής της.

Εναυσμα και σημείο αναφοράς η προστασία του περιβάλλοντος και η αποτροπή των πυρκαγιών στο μέλλον. «Κατά τη διάρκεια της περιόδου των έντονων πυρκαγιών ήμουν γεμάτος ανησυχία, άγχος, νευρικότητα και καταθλιπτικά συναισθήματα. Μπορεί να ζω στη Λάρισα και να μην έχασα κάποιο σπίτι, περιουσία κ.τ.λ., αλλά είχα χάσει τον ύπνο μου. Εμενα συνεχώς ενημερωμένος και η ψυχή μου πονούσε όσο έβλεπα ανθρώπους να κλαίνε και να μη δέχονται την απαραίτητη βοήθεια» εξηγεί.

Αντικρίζοντας την εικόνα της καταστροφής, προσπάθησε να βρει τρόπο για να βοηθηθεί άμεσα η Ελλάδα. Μετά από ξενύχτι δύο ημερών, άρχισε να υλοποιεί την ιδέα του. Σε διάστημα δυόμιση εβδομάδων το πρότζεκτ είχε ολοκληρωθεί «και ελπίζω να προσφέρει όση περισσότερη βοήθεια γίνεται σε όλες εκείνες τις περιοχές που έχουν ανάγκη. Κατά κύριο λόγο πιστεύω ότι πρέπει να θεσπιστούν νέοι αντιπυρικοί νόμοι, που θα δημιουργήσουν μονάδες άμεσης επέμβασης σε όλες τις κόκκινες περιοχές για μελλοντικές πυρκαγιές. Το μέλλον είναι αβέβαιο και η πρόληψη είναι το μεγαλύτερό μας όπλο»» υπογραμμίζει ο ίδιος.

Πρωτότυπο παιχνίδι

Το παιχνίδι «Φύτεψέ το» βρίσκεται στο Google Play Store με την αναζήτηση του ονόματος «Φύτεψέ το» ή με το link: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.christosapostolou.

Η δράση προσφέρει γενικές γνώσεις στους χρήστες σε σχέση με το περιβάλλον και όταν ο χρήστης θα έχει ολοκληρώσει όλες τις πίστες τους παιχνιδιού, θα έχει συνεισφέρει να φυτευτούν περίπου πέντε αληθινά δεντράκια.

Σκοπός είναι το ποσό που θα συγκεντρωθεί από την ολοκλήρωση του παιχνιδιού μέσω των χρηστών να δωριστεί στο οργανισμό WE4ALL (we4all.com) για την αναδάσωση στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χρήστης απλά παίζει το παιχνίδι, χωρίς να καταβάλλει κάποιο ποσό.

Η WE4ALL είναι μη κερδοσκοπικός περιβαλλοντικός οργανισμός που ιδρύθηκε για να βοηθήσει τη γη να θεραπευτεί και να θυμίσει σε όλους ότι αυτός ο πλανήτης είναι το σπίτι μας και πρέπει να τον προστατεύουμε. Βασικός στόχος του παιχνιδιού είναι να ευαισθητοποιήσει τους χρήστες, να τους εμφυσήσει βασικές αξίες και έννοιες που σχετίζονται με το περιβάλλον και ταυτόχρονα να συγκεντρώνεται χρηματικό ποσό, το οποίο θα κατατίθεται στον οργανισμό αναδάσωσης WE4ALL, με τη συνεισφορά του οποίου έχουν φυτευτεί μέχρι σήμερα 45.409 νέα δέντρα.

Δράσεις αναδάσωσης

Οι δραστηριότητες της we4all περιλαμβάνουν δράσεις αναδάσωσης ή δενδροφύτευσης. Πότισμα και φροντίδα για τα δέντρα που έχουν φυτευτεί, προστασία δασικών εκτάσεων, καθαρισμό ακτών και θαλάσσιου περιβάλλοντος. Διοργάνωση εκδηλώσεων για την ευαισθητοποίηση του κοινού πάνω σε περιβαλλοντικά ζητήματα, σεμιναρίων σε σχολεία και άλλους οργανισμούς για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής ευαισθησίας.

Ο στόχος του παιχνιδιού είναι τόσο εκπαιδευτικός όσο και φιλανθρωπικός καθώς οι χρήστες καθώς παίζουν, βοηθούν στην συγκέντρωση ενός ποσού για την αναδάσωση των δασών στην Ελλάδα.

Η εφαρμογή του Χρήστου, δημιουργού του παιχνιδιού «Φύτεψέ το» είναι διαθέσιμη στην ηλεκτρονική πλατφόρμα: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.christosapostolou.myguessthepic

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου