ΤΟΠΙΚΑ

Βγάζουν τον μήνα με δανεικά 1 στα 2 νοικοκυριά

βγάζουν-τον-μήνα-με-δανεικά-1-στα-2-νοικο-462364

Δραματικά τα αποτελέσματα της υγειονομικής κρίσης στα οικονομικά πολλών οικογενειών, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Δραματική η οικονομική κατάσταση, που βιώνουν πολλά νοικοκυριά, σύμφωνα με έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ. Ασφυκτικές οι συνέπειες της πολυετούς οικονομικής κρίσης, που προηγήθηκε της πανδημίας, με τις αναστολές εργασιών σε αρκετούς κλάδους από τον Μάρτιο του 2020 να οδηγούν το ένα στα δύο νοικοκυριά στην αναγκαστική λύση του δανεισμού, για την κάλυψη άμεσων αναγκών.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ζήτημα επιβίωσης τίθεται, πλέον, για δεκάδες οικογένειες, που έχουν επηρεαστεί από το οικονομικό αποτύπωμα της πανδημίας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), τη χρονιά που πέρασε το 46,5% των νοικοκυριών δήλωσε ότι δανείζεται για να πληρώνει καθημερινά έξοδα διαβίωσης με κύρια πηγή χρηματοδότησης τις τράπεζες, με δάνεια και κάρτες, ενώ στα καθημερινά έξοδα φαίνεται να συνεισφέρουν με δανεισμό συγγενείς και φίλοι, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ.

Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, το 35,2% των νοικοκυριών δηλώνει πως δεν διαθέτει αποταμιεύσεις, με αποτέλεσμα να καθίσταται πρακτικά αδύνατη η κάλυψη των άμεσων καθημερινών αναγκών.

Τα στοιχεία αποτυπώνουν την κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί και σε τοπικό επίπεδο, με επαγγελματίες της περιοχής να επιβεβαιώνουν, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, τη διατήρηση των τεφτεριών σε όλους τους κλάδους.

«Ο δανεισμός και τα τεφτέρια δεν είναι σημερινές περιπτώσεις, ίσχυαν πάντα και συνεχίζουν να υφίστανται. Τα τεφτέρια δεν έχουν σταματήσει ποτέ» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Περιπτερούχων και Καπνοπωλών Μαγνησίας Βασίλης Τόπας.

«Από το 1998, που πήρα περίπτερο, μέχρι και τώρα, συνεχίζονται οι περιπτώσεις, διότι υπάρχει οικονομική ανέχεια. Ο κόσμος ζει με δανεικά εδώ και χρόνια, δεν έχει αλλάξει η κατάσταση, αντίθετα όσο πάει χειροτερεύει, γιατί κυριαρχεί το πλαστικό χρήμα, που δυσκολεύει την καθημερινότητα πολλών» προσέθεσε ο ίδιος.

Αναφερόμενος στην οικονομική ασφυξία, που βιώνουν πολλές οικογένειες, επισήμανε ότι «είναι πολλές οι υποχρεώσεις, που έχουν συσσωρευτεί. Πρέπει να δοθεί βοήθεια από την πολιτεία, γιατί έχει υποστεί οικονομική ζημιά ο κόσμος και παράλληλα έχουν συσσωρευτεί πολλά έξοδα και γι’ αυτό τον λόγο δεν αντεπεξέρχονται».

Σε μάρκετ και καταστήματα

Αντίστοιχη εικόνα μεταφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Μάκης Χριστοφορίδης ιδιοκτήτης μάρκετ, τονίζοντας πως τα τεφτέρια υπήρχαν και συνεχίζουν να υφίστανται, αποδίδοντας τη διατήρησή τους στους «χαμηλούς μισθούς και τις συντάξεις». Οπως εξηγεί, «οι υποχρεώσεις είναι περισσότερες από τις ανάγκες. Ηλικιωμένοι χαμηλοσυνταξιούχοι με προβλήματα υγείας αδυνατούν να τα βγάζουν πέρα. Aρα ψωνίζουν με τεφτέρια και είναι μια μορφή δανεισμού. Προσωπικά, δεν μου ζήτησαν δανεικά, αλλά υπάρχουν τα τεφτέρια για να μπορούν να εξοφλούν σταδιακά τα είδη που προμηθεύονται».

Καταθέτοντας την άποψή του, υπογραμμίζει ότι ο δανεισμός είναι φαύλος κύκλος, ενώ παρατηρεί ότι «η κατάσταση χειροτέρεψε μετά την κρίση και την πανδημία που ακολούθησε». Οπως ομολογεί, τον στενοχωρεί η εικόνα που αντικρίζει καθημερινά, ενώ εκτιμά ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη.

Εξαιρετικά προβληματισμένος εμφανίζεται ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας Απόστολος Οντόπουλος, ο οποίος σημειώνει ότι «τα νοικοκυριά δεν ζουν απλά με δανεικά, ζουν με τις συντάξεις. Το βλέπουμε πώς αντιδρά η αγορά, όταν καταβάλλονται οι συντάξεις και αντίστοιχα όταν πλησιάζουν οι ημέρες, που εξαντλούνται τα χρήματα».

Παράλληλα, τονίζει πως είναι προφανές ότι η αγορά ζει σε ρυθμούς κανονικότητας δεκαπέντε μέρες τον μήνα και ακολουθεί περίοδος αναμονής, μέχρι την επόμενη καταβολή μισθών και συντάξεων.

«Κάθε νοικοκυριό έχει ανθρώπους, που είτε είναι άνεργοι, είτε τα εισοδήματά τους δεν επαρκούν για να καλύπτουν τις ανάγκες, οπότε οι συνταξιούχοι, που λαμβάνουν εισόδημα μεγαλύτερο από τον ενεργό πληθυσμό, τροφοδοτούν τα υπόλοιπα μέλη των νοικοκυριών» επισημαίνει ο πρόεδρος. Κλείνοντας, τονίζει ότι «είναι νοσηρή κατάσταση, η οποία δεν οδηγεί πουθενά και με μαθηματική ακρίβεια όλα θα τα βρούμε μπροστά μας κάποια στιγμή».

Τα δάνεια

Παρά το γεγονός ότι το 72% των νοικοκυριών δεν έχει υποχρέωση να εξοφλεί δάνειο, εξαιρώντας τυχόν ενυπόθηκο δάνειο για την αγορά της κύριας κατοικίας, το 28% έχει την υποχρέωση εξόφλησης ενός τουλάχιστον δανείου, εκ των οποίων το 19,6% ενός δανείου, το 6,5% δύο δανείων, το 1,7% τριών δανείων και 0,2% τεσσάρων δανείων. Μάλιστα, το μέσο οφειλόμενο ποσό συμπεριλαμβανομένων τόκων και κεφαλαίου (με εξαίρεση τυχόν ενυπόθηκο δάνειο για την αγορά κύριας κατοικίας) εκτιμάται σε 236,70 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο ποσό των φτωχών νοικοκυριών είναι στα 174 ευρώ και των μη φτωχών νοικοκυριών στα 246,35 ευρώ.

Ως κύριος λόγος για τη λήψη ενός δανείου από τα νοικοκυριά αποτελεί η αγορά περιουσιακών στοιχείων (συμπεριλαμβανομένων των οικιακών επίπλων και συσκευών και της διακόσμησης εσωτερικών χώρων) σε ποσοστό 56,3%, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι ακολουθούν η κάλυψη καθημερινών εξόδων διαβίωσης (46,5%), η εκπαίδευση (7,9%), η αγορά μεταφορικού μέσου (7,8%), οι διακοπές (7,2%), η ιατρική περίθαλψη (3,6%), το προσωπικό δάνειο για χρηματοδότηση ιδίας επιχείρησης (1,5%) και η αναχρηματοδότηση δανείων (1,4%).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου