ΤΟΠΙΚΑ

Ο Βόλος ανταγωνίζεται τη Λάρισα σε θερμοκρασίες

ο-βόλος-ανταγωνίζεται-τη-λάρισα-σε-θερ-851206

Ρεκόρ εκατονταετίας σημείωσαν χθες οι θερμοκρασίες που σημειώθηκαν στο Πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου, αφού πάνω από ένα 3ωρο το θερμόμετρο ήταν καρφωμένο στους 44 βαθμούς Κελσίου και κάποιες στιγμές ξεπέρασε και τους 45 βαθμούς. Από το 1930 που τηρούνται στατιστικά στοιχεία για την περιοχή του Βόλου, οι χθεσινές ήταν ίσως οι υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν σημειωθεί.
Πολύ ενδιαφέροντα είναι και τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο καθηγητής Αγροτομετεωρολογίας του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας κ. Νίκος Δαλέζιος.
Σύμφωνα με αυτά τις τελευταίες έξι καυτές ημέρες στη Λάρισα σημειώθηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες από ότι στο Βόλο και μόνο τη χθεσινή μέρα η θερμοκρασία των δύο πόλεων ήταν παρόμοια ( πίνακας 1).
Αντιθέτως στις ελάχιστες θερμοκρασίες που σημειώνονται τις βραδινές ώρες στο Βόλο παρατηρούνται πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες σε σχέση με τη Λάρισα.
Πιο συγκεκριμένα, ενώ οι ελάχιστες θερμοκρασίες, που σημειώνονται μεταξύ τέσσερις και πέντε τα ξημερώματα στη Λάρισα ήταν 21 βαθμοί Κελσίου, ενώ στο Βόλο το θερμόμετρο ούτε τις πρώτες πρωινές ώρες δεν έπεσε κάτω από τους 29 βαθμούς Κελσίου ( πίνακας 2).
Αυτές οι ελάχιστες θερμοκρασίες σύμφωνα με τον Καθηγητή κ. Δαλέζιο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές και δεν βοηθούν στην πτώση του δείκτη δυσφορίας.
Η διαφοροποίηση στις ελάχιστες θερμοκρασίες ανάμεσα στις δύο πόλεις οφείλεται στο γεγονός ότι το κλίμα της γειτονικής πόλης είναι ηπειρωτικό και κατά συνέπεια νύχτες ψυχρές, αντιθέτως στο Βόλο τις τελευταίες μέρες επικράτησε νοτιάς και ζεστός αέρας που εμπόδισε την πτώση της θερμοκρασίας. Ένα άλλο φαινόμενο που δυσκολεύει τα πράγματα και παρατηρείται τόσο στο Βόλο, όσο και στη Λάρισα, είναι η πυκνή νέφωση που επικρατεί από χθες το απόγευμα και η οποία εμποδίζει τα κτίρια να απελευθερώσουν την θερμότητα που έχουν συγκεντρώσει ολόκληρη την ημέρα.
Σύμφωνα με τον Καθηγητή Νίκο Δαλέζιο και η σημερινή ημέρα θα είναι παρόμοια με τη χτεσινή, ενώ ανάσες δροσιάς με πτώση της θερμοκρασίας αναμένονται από αύριο Πέμπτη τις απογευματινές ώρες.
Τέλος ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αφήνει νότα αισιοδοξίας για την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο, μέρες για τις οποίες εκτιμά ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση της θερμοκρασίας και την Κυριακή η θερμοκρασία στα ανώτερα επίπεδά της δεν θα ξεπεράσει τους 35 βαθμούς Κελσίου, που θεωρείται φυσιολογικό για την εποχή.
Στο ερώτημα εάν θα υπάρξει νέο κύμα καύσωνα μέσα στο καλοκαίρι ο κ. Δαλέζιος επισήμανε ότι αυτό μπορεί να συμβεί τέλη Ιουλίου έως τις πρώτες μέρες του Αυγούστου.
Ο καθηγητής Αγροτομετεωρολγίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, απευθυνόμενος προς τον αγροτικό κόσμο, επισημαίνει ότι φέτος αναγκαστικά θα υπάρξει διαχείριση ελλείμματος στο νερό, οπότε ιδιαίτερα για τις βαμβακοκαλλιέργειες οι αγρότες δεν χρειάζεται να παρασυρθούν ξοδεύοντας νερό που θα τους λείψει αργότερα, υπογραμμίζει άλλωστε ότι η συγκεκριμένη καλλιέργεια είναι ιδιαίτερα ανθεκτική.
Οι καλλιέργειες που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή αυτή την εποχή είναι τα οπωροκηπευτικά και κυρίως η βιομηχανική τομάτα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου