ΤΟΠΙΚΑ

Θερμοκρασίες «Σαχάρας» καταγράφονται στη Μαγνησία

θερμοκρασίες-σαχάρας-καταγράφοντα-851206

Θερμοκρασίες ερήμου Σαχάρας, που δυστυχώς αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα, σημειώθηκαν χθες στη Μαγνησία, κάνοντας ανυπόφορη την κατάσταση για τους κατοίκους του νομού. Η κατάσταση έγινε ακόμη χειρότερη για τους κατοίκους του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου – Νέας Ιωνίας, καθώς η εκτεταμένη βλάβη στον μετασχηματιστή της ΔΕΗ για τρεις και πλέον ώρες δημιούργησε αφόρητες συνθήκες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις θερμοκρασίες που καταγράφηκαν από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, στο Βόλο η θερμοκρασία ήταν 45 βαθμούς Κελσίου, 45 στη Νέα Αγχίαλο, 44 στο Βελεστίνο, 41 στην Πορταριά, 46 στο Στρατόπεδο Γεωργούλα, 41 στις Αλυκές και 46 στον Αλμυρό. Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι σε ορισμένα χρονικά διαστήματα τα θερμόμετρα υπό σκιάν άγγιζαν ακόμη και του 50 βαθμού Κελσίου.
Λόγω των συνθηκών καταγράφηκαν 20 περιστατικά στο Νοσοκομείο Βόλου, από τα οποία τα έξι αφορούσαν λιποθυμίες και τα υπόλοιπα παθολογικά προβλήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα περισσότερα από τα παθολογικά περιστατικά αφορούσαν ηλικιωμένους που τις προηγούμενες ημέρες είχαν τάσεις λιποθυμίας και δύσπνοιας λόγω του καύσωνα και είχαν μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Βόλου με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.
Σημειώνεται ότι το ΕΚΑΒ Βόλου βρίσκεται σε πλήρη επιφυλακή και ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα όποια περιστατικά παρουσιασθούν.

Βλάβη ΔΕΗ
Βλάβη στον έναν από τους δύο μετασχηματιστές που βρίσκονται στον υποσταθμό της ΔΕΗ στην Άλλη Μεριά ήταν η αιτία το Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου να μείνει τμηματικά για αρκετές ώρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
Η βλάβη σημειώθηκε στις 4. 45 το απόγευμα και όπως ανέφεραν τα στελέχη της ΔΕΗ Βόλου, δεν οφείλονταν σε κατανάλωση φορτίων. Όπως επισήμαναν, τα φορτία κατανάλωσης βρισκόταν σε υψηλά επίπεδα, όχι όμως για να υποστεί βλάβη ο μετασχηματιστής, καθώς με τον δεύτερο μετασχηματιστή έγινε «βρόγχος» για την μεταφορά όλων των φορτίων πάνω σε αυτόν.
Αμέσως έσπευσαν συνεργεία της ΔΕΗ Βόλου, προκειμένου να αποκαταστήσουν την βλάβη, όπως και συνεργείο του τμήματος Διανομής από τη Λάρισα. Μετά από μία ώρα η βλάβη άρχισε να αποκαθίσταται τμηματικά, μέχρι τις 8 το βράδυ, οπότε δόθηκε ρεύμα στο σύνολο του Πολεοδομικού Συγκροτήματος.
Ωστόσο το τηλεφωνικό κέντρο της ΔΕΗ Βόλου κατακλείστηκε από τηλέφωνα διαμαρτυρίας πολιτών, ενώ και ο έμποροι του κέντρου του Βόλου δια στόματος του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου, κ. Μαγαλιού, εξέφρασαν τις έντονες διαμαρτυρίες τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Στεφανοβίκειο από τις δύο το μεσημέρι μέχρι τουλάχιστον τις δέκα το βράδυ το ένα τέταρτο του χωριού δεν είχε ρεύμα χωρίς να γίνει γνωστή η αιτία της διακοπής.

Πυρκαγιές
Πυρκαγιά από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία εκδηλώθηκε χθες στις 1.30 μετά τα μεσάνυχτα στην περιοχή του Κισσού και έκαψε έκταση δέκα και πλέον στρεμμάτων δασικής έκτασης. Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο στη 1.30 μετά το μεσημέρι, ενώ μέχρι αργά το βράδυ υπήρχαν δυνάμεις επιφυλακής. Λόγω του απόκρημνου εδάφους υπήρξε δύσκολη η επέμβαση των πεζοπόρων τμημάτων και ιδιαίτερα των πυροσβεστικών οχημάτων. Γι’ αυτό καθοριστικό ρόλο για την αντιμετώπιση της φωτιάς είχε ένα ελικόπτερο τύπου Ερικσον που έκανε ρίψεις νερού. Λόγω της απόκρημνης περιοχής ήταν επικίνδυνη η πτήση των πυροσβεστικών αεροσκαφών καναντέρ.
Στην κατάσβεση πήραν μέρος επτά πυροσβεστικά οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου, δύο πεζοπόρα τμήματα με συνολικά 35 πυροσβέστες. Στον τόπο της πυρκαγιάς βρέθηκαν ο διοικητής και ο υποδιοικητής της Π.Υ. Βόλου κ.κ. Γάτος και Μιχαλάκης, όπως και ο εντεταλμένος σύμβουλος της Νομαρχίας για θέματα Πολιτικής Προστασίας κ. Μπάμπης Τσαμπάζης.
Λόγω των θερμοκρασιών μικροεστίες φωτιάς εκδηλώθηκαν στους Αγίους Θεοδώρους του Δήμου Πτελεού, στον Κατήραγα και στο Ναρθάκι Φαρσάλων, όπου πήγαν ενισχύσεις από την Π.Υ.Αλμυρού.

Στο «κόκκινο»
Στο μεταξύ για σήμερα η Μαγνησία, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, βρίσκεται στις περιοχές υψηλού κινδύνου (Κλιμάκιο 4), για πιθανή εκδήλωση πυρκαγιών.
Σύμφωνα μ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου