ΤΟΠΙΚΑ

Δραματική μείωση των πηγών ~ Χαμηλό 15ετίας στην παροχή πηγαίου νερού

δραματική-μείωση-των-πηγών-χαμηλό-15ετ-495269

Τι δείχνουν τα συγκριτικά στοιχεία 2020 – 2021 – Πότε θα ανακάμψουν οι πηγές – Οι αποδόσεις των γεωτρήσεων και η ανομβρία, που προκάλεσε συναγερμό

Αυξάνεται δραματικά η μείωση του πηγαίου νερού στον Βόλο, με αποτέλεσμα οι γεωτρήσεις, που χρησιμοποιεί η ΔΕΥΑΜΒ για να εξασφαλίζει τις απαραίτητες ποσότητες για την υδροδότηση του πολεοδομικού συγκροτήματος και όχι μόνο, να λειτουργούν νυχθημερόν.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Τα συγκριτικά στοιχεία Ιουλίου 2020 – Ιουλίου 2021 επιβεβαιώνουν ότι οι καιρικές συνθήκες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την εξασφάλιση του πηγαίου νερού. Επίσης επιβεβαιώνουν τις επισημάνσεις των ειδικών για την ανάγκη να αξιοποιηθούν επιπλέον πηγές, ώστε το πολεοδομικό συγκρότημα να μη «στεγνώσει» από νερό.

Το φετινό καλοκαίρι η παροχή των πηγαίων έχει σημειώσει χαμηλό 15ετίας, με αποτέλεσμα την προβληματική επάρκεια στο δίκτυο ύδρευσης.

Η πτώση της παροχής των πηγαίων νερών είναι στα όρια του συναγερμού καθώς μεταξύ 30ης Μαΐου και 30ης Ιουλίου ανέρχεται στο 40%. Η περιεκτικότητα πηγαίου νερού και νερού από τις γεωτρήσεις είναι πλέον 20 και 80% αντίστοιχα.

Η ανομβρία του φετινού χειμώνα είχε ως αποτέλεσμα οι πηγές να μην αποδίδουν τις αναγκαίες ποσότητες νερού που χρειάζεται η ΔΕΥΑΜΒ, ώστε σε συνδυασμό με τις γεωτρήσεις να εξασφαλίσει αφενός τις απαραίτητες ποσότητες νερού και αφετέρου σε καλή ποιότητα.

Τέλος Μαΐου του 2020 από τις πηγές που αξιοποιεί η ΔΕΥΑΜΒ αντλούνταν 730 κυβικά νερού ανά ώρα. Τον φετινό Μάιο η ποσότητα μειώθηκε στα 520 κυβικά νερού.

Το ίδιο έγινε και τον Ιούνιο. Η κατάσταση όμως πήρε δραματικές διαστάσεις τον Ιούλιο.

Προχθές, Παρασκευή, από τις πηγές η ΔΕΥΑΜΒ μετά βίας πέτυχε να εξασφαλίσει 330 κυβικά νερού, όταν πέρυσι την ίδια μέρα, οι πηγές απέδιδαν 530 κυβικά νερού ανά ώρα.

«Η παρατεταμένη ξηρασία έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Είναι σαφές πως όταν ο χειμώνας είναι ήπιος, το καλοκαίρι δυσκολεύει η κατάσταση αναφορικά με τη διαχείριση του υδάτινου δυναμικού», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΜΒ Δημήτρης Κουτσιφέλης.

Ακόμη και οι γεωτρήσεις… δεινοπαθούν

Οι γεωτρήσεις της ΔΕΥΑΜΒ μέχρι πριν από ορισμένα χρόνια αποτελούσαν το «χρυσό απόθεμα» της επιχείρησης για το καλοκαίρι.

Αρχισε όμως ο κορεσμός. Τους καλοκαιρινούς μήνες χρησιμοποιούνται 24 γεωτρήσεις, το νερό όμως που εξασφαλίζεται φτάνει και δεν φτάνει.

Ειδικά με τις θερμοκρασίες στα ύψη, η υπερκατανάλωση προκαλεί προβλήματα. Αν μάλιστα συνδυαστεί με την αλόγιστη χρήση που κάνουν πολλοί καταναλωτές, τότε χτυπά «κόκκινος συναγερμός».

Σε αυτή τη φάση βρισκόμαστε τώρα. Ο ιστορικός καύσωνας που πλήττει τις τελευταίες μέρες την πόλη, όπως και όλη την επικράτεια, προκαλεί συνθήκες «ασφυξίας» και στο σύστημα υδροδότησης.

Μείωση της πίεσης του νερού για να μην… κορακιάσουμε

Η ΔΕΥΑΜΒ προκειμένου να ισορροπήσει το σύστημα με συνεχείς ανακοινώσεις κάνει έκκληση στους πολίτες για ορθολογική χρήση του πόσιμου νερού.

Πλέον η μείωση της πίεσης στο δίκτυο ύδρευσης θα γίνεται καθημερινά στις ώρες 14:00-18:00 και 24:00 – 06:00.

Παρ’ ότι, ενισχύθηκε το δίκτυο την αντίστοιχη χρονική περίοδο με 5.000 κυβικά μέτρα ημερησίως από αργούσες γεωτρήσεις, δεν είναι εφικτή η παρακολούθηση της υπερκατανάλωσης που παρατηρείται ειδικά την τελευταία εβδομάδα.

«Απευθύνουμε έκκληση στους πολίτες για μία ακόμη φορά, για προσεκτική, ορθολογική, οικονομική και τελικά περιβαλλοντική χρήση του πόσιμου νερού, ώστε να υπάρχει επάρκεια στην υδροδότηση της πόλης. Είναι αναγκαίο να γίνει κατανοητό, ότι η χρήση λάστιχων για πλυσίματα αύλειων χώρων, πεζοδρομίων κλπ, δεν περιορίζει τις δυνατότητες του υδραγωγείου, αλλά είναι ακριβώς αυτή που κλέβει το νερό από τους λοιπούς πολίτες.

Το μόνο μέσο προστασίας της υδροδότησης που διαθέτει η υπηρεσία είναι η μείωση της πίεσης στις ζώνες της πόλης όπου αυτό είναι δυνατό και στις οποίες εμφανίζεται το 60% της συνολικής κατανάλωσης. Οι μειώσεις πίεσης σε αυτές τις περιοχές του Βόλου και της Ν. Ιωνίας, θα συνεχιστούν καθημερινά στις ώρες 14:00-18:00 και 24:00 – 06:00».

Πηγαίο νερό 100% στο τέλος του 2023

Η διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ έχει εκπονήσει ένα σχέδιο δράσης στοχεύοντας στο τέλος του 2023 οι καταναλωτές του πολεοδομικού συγκροτήματος να πίνουν πηγαίο νερό 100%.

«Είναι απολύτως εφικτός ο στόχος και θα γίνει πραγματικότητα από την παρούσα δημοτική Αρχή. Η αύξηση του ποσοστού του πηγαίου νερού σημαίνει περιορισμό ή και σταμάτημα των γεωτρήσεων, που είναι ιδιαίτερα δαπανηρές και ενεργοβόρες. Εκτός, δηλαδή, από τη βελτίωση της ποιότητας του νερού, από καλό σε άριστο, δημιουργούνται προϋποθέσεις για τη μείωση του τιμολογίου», είχε πει πριν από λίγους μήνες σε συνέντευξή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Γιώργος Τόρης.

Η επίλυση του υδροδοτικού προβλήματος περνά μέσα από έναν συνδυασμό έργων και δράσεων, αρχής γενομένης από το έργο της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης στο κέντρο του Βόλου και της Ν. Ιωνίας που έχει ξεκινήσει. Στις περιοχές αυτές, όπου βρίσκεται το 35% των καταναλωτών, διατίθεται σήμερα το 55% του διανεμόμενου νερού, λόγω των πολλών σημειακών διαρροών του υφιστάμενου παλιού δικτύου. Με την ολοκλήρωση των έργων στο τέλος του 2022 η ΔΕΥΑΜΒ εκτιμά ότι οι διαρροές θα περιοριστούν κατά 2 εκατ. κυβικά μέτρα περίπου.

Αυτό σημαίνει ότι το πηγαίο νερό στο μίγμα από 50%, που είναι σήμερα, σε ετήσια βάση θα ανέλθει σε 75%.

Δηλαδή, μόνο με αυτά τα έργα, στους 8 από τους 12 μήνες του χρόνου, ο Βόλος θα πίνει 100% πηγαίο νερό, ενώ στο υπόλοιπο διάστημα το νερό θα είναι πολύ καλύτερο ποιοτικά. Με την ολοκλήρωση των έργων μεταφοράς νερού από τις πηγές που προανέφερα, το 100% πηγαίο νερό θα είναι η καθημερινότητα σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Το ενημερωτικό σημείωμα στους πολίτες

Αναλυτικά για τον σχεδιασμό που υπάρχει η ΔΕΥΑΜΒ ενημερώνει τους καταναλωτές σε ενημερωτικό σημείωμα που παρέλαβαν μαζί με τους λογαριασμούς ύδρευσης του Ιουλίου.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, πραγματοποιήθηκε η ολοκλήρωση και έγκριση του διαχειριστικού σχεδίου νερού (master plan) στο Δήμο Βόλου. Από την εκπόνησή του προκύπτουν τα διαθέσιμα νερά στην έκταση του Δήμου Βόλου, οι ανάγκες σε πόσιμο, αρδευτικό και βιομηχανικό νερό, σε βάθος 40ετίας και τα αναγκαία έργα για την άμεση και σε βάθος χρόνου επίλυση του υδροδοτικού προβλήματος της πόλης. Ήδη η ΔΕΥΑΜΒ έχει υποβάλλει προς χρηματοδότηση έργο προϋπολογισμού 17.500.000 €, με το οποίο:

  • Ενισχύεται το υδραγωγείο της πόλης με επιπλέον 7.000.000 κυβικά μέτρα πηγαίου νερού, μέσω αξιοποίησης των πηγών Φλάμπουρο, Καρβουνιάρικα και Βλαχογιάννη.
  • Εκσυγχρονίζεται το υδραγωγείο της πηγής «Μάνα» Πορταριάς.
  • Επιλύεται οριστικά το υδροδοτικό πρόβλημα της Ν. Αγχιάλου.
  • Αντικαθίστανται τα δίκτυα ύδρευσης σε Ν. Αγχίαλο, Πορταριά και Άλλη Μεριά.

Σύμφωνα με τη ΔΕΥΑΜΒ, το 2023, 30.000 επιπλέον νοικοκυριά και δραστηριότητες θα υδροδοτούνται σε σύγχρονο δίκτυο, καθώς ολοκληρώθηκαν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την αντικατάσταση 130 χιλιομέτρων δικτύου ύδρευσης στο κέντρο του Βόλου και της Ν. Ιωνίας, δαπάνης 10 εκ. € και ήδη ξεκίνησαν τα έργα κατασκευής των νέων δικτύων.

Με τα έργα αυτά εκμηδενίζονται οι απώλειες νερού από τις πολλές σημειακές διαρροές, αποδίδονται άριστες συνθήκες υδροδότησης στον καταναλωτή και επιλύονται προβλήματα ύδρευσης του δικτύου.

Με την ολοκλήρωση του έργου, θα υπάρξει μια οικονομία 1.2 ως 1,8 εκ. κυβικών μέτρων νερού σε ετήσια βάση.

Επίσης θα υπάρξει μείωση του ενεργειακού κόστους του πόσιμου νερού, καθώς θα καταργηθούν ενεργοβόρες γεωτρήσεις αντίστοιχης συνολικής ποσότητας νερού και βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του διανεμόμενου νερού, δεδομένου ότι η κατάργηση των γεωτρήσεων θα συμβάλλει στην αύξηση του πηγαίου νερού στο μίγμα του πόσιμου νερού.

Τέλος η ΔΕΥΑΜΒ αναφέρει ότι αυτοματοποιείται η λειτουργία όλων των περιφερειακών υδραγωγείων, καθώς ολοκληρώθηκε η διαδικασία και υπογράφηκε η σύμβαση για το έργο της αυτοματοποίησης της λειτουργίας όλων των περιφερειακών υδραγωγείων, δαπάνης 2.5 εκ. €, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Φιλόδημος».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου