Ανησυχία για τη νέα σχολική χρονιά ~ 4ο κύμα πανδημίας

Τελευταία ενημέρωση: 2021-08-01, 20:15:39
Ζητούμενο για την εκπαιδευτική κοινότητα η διά ζώσης εκπαίδευση με ασφάλεια
Ανησυχία για τη νέα σχολική χρονιά ~ 4ο κύμα πανδημίας

Σε αναμονή οι εκπαιδευτικοί για τα νέα μέτρα, που θα στοχεύουν στην ασφαλή λειτουργία των σχολείων – Ικανοποιητικό το ποσοστό του εμβολιασμού στον κλάδο τους, αναφέρουν

Εντονη η ανησυχία στην εκπαιδευτική κοινότητα για το τέταρτο κύμα της πανδημίας και τον αντίκτυπο που θα έχει στη λειτουργία των σχολείων. Οι εκπαιδευτικοί θεωρούν ότι η Πολιτεία θα πρέπει να προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες και να εγγυηθεί την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Από την πλευρά τους εκτιμούν ότι έχουν εμβολιαστεί σε ικανοποιητικό ποσοστό, ενώ είναι πρόθυμοι να τηρούν τα μέτρα, ώστε τα σχολεία να λειτουργούν κανονικά και να γίνονται μαθήματα διά ζώσης και όχι με τηλεκπαίδευση.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Οι εκπαιδευτικοί παρακολουθούν στενά τη συζήτηση που γίνεται για τις ποινές στους εκπαιδευτικούς που θα αρνούνται να εμβολιαστούν ή προσκομίσουν βεβαίωση νόσησης ή αρνητικό αποτέλεσμα rapid tests. Όμως, ακόμη περισσότερο κεντρίζει το ενδιαφέρον τους ότι ολοένα και περισσότεροι νέοι νοσούν από τη μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού.

Ερωτηθείς χαρακτηριστικά για τις ποινές στους εκπαιδευτικούς, ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Χαράλαμπος Σταχτέας, λέει: «Εγώ έχω να πω ότι από συζητήσεις με εκπαιδευτικούς φαίνεται ότι υπάρχει μία ανησυχία για το πώς το τέταρτο κύμα θα επηρεάσει τη λειτουργία των σχολείων, δεδομένου ότι οι περισσότεροι που δεν έχουν εμβολιαστεί είναι άτομα μικρής ηλικίας, δηλαδή μαθητές και μαθήτριες, και επιπλέον ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη φαίνεται να πλήττει περισσότερο τους νέους».

Ο κ. Σταχτέας σημειώνει ότι η εκπαιδευτική κοινότητα θεωρεί ότι τα σχολεία πρέπει να λειτουργούν κανονικά για να μπορούν να προσφέρουν ουσιαστικές εκπαιδευτικές υπηρεσίες στους μαθητές. Όμως, όπως επισημαίνει, αυτό απαιτείται να γίνει εφόσον υπάρξει το πλαίσιο της ασφαλούς λειτουργίας, ώστε να μην προκύψει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και κυρίως για τους μαθητές και οικογένειές τους.

«Άρα, αναμένουμε από την επίσημη Πολιτεία να σταθμίσει την κατάσταση και να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες, ώστε τα σχολεία να λειτουργούν διά ζώσης με τρόπο, όμως, ασφαλή. Εχουμε όλοι την αγωνία ποια θα είναι τα μέτρα που θα προτείνει η Πολιτεία, ώστε τα σχολεία να ανοίξουν από τον Σεπτέμβριο και να λειτουργούν κανονικά», προσθέτει.

 

Υψηλό το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης

Ερωτηθείς για το ποσοστό των εμβολιασμένων εκπαιδευτικών, ο ίδιος λέει ότι δεν μπορεί να υπάρχει ακριβής εικόνα, λόγω των προσωπικών δεδομένων. «Εντούτοις, από άτυπες συζητήσεις με εκπαιδευτικούς και διευθυντές των σχολείων προκύπτει ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των συναδέλφων των Γυμνασίων και Λυκείων που έχει εμβολιαστεί, ενώ υπάρχει μία σημαντική μερίδα που σκέφτεται να το κάνει προσεχώς», προσθέτει.

Για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, έχει τη γνώμη ότι όσοι εμβολιάζονται όχι μόνο φροντίζουν για την ατομική τους υγεία, αλλά συνδράμουν και στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, που είναι και το σημαντικότερο.

Η εκπαιδευτική χρονιά που πέρασε ήταν πολύ δύσκολη και πρωτόγνωρη για την εκπαιδευτική κοινότητα. «Αντιμετωπίσαμε την πανδημία με φιλότιμο, ώστε να μη διακοπεί η παροχή εκπαιδευτικού έργου σε περιόδους αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊου. Όμως, η τηλεκπαίδευση που λειτούργησε σε αυτές τις δύσκολες περιπτώσεις δεν πρέπει να παγιωθεί. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει το γνώριμο διά ζώσης μάθημα, που γίνεται στο σχολείο», καταλήγει.

 

Οδηγίες περιμένουν οι εκπαιδευτικοί

Η μέχρι τώρα εμπειρία της πανδημίας στην εκπαίδευση δείχνει ότι τα εκάστοτε μέτρα που ζητήθηκε να τηρηθούν, εφαρμόστηκαν στο μέγιστο βαθμό και έτσι οι σχολικές μονάδες λειτούργησαν χωρίς προβλήματα, επισημαίνει από την πλευρά του ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Γεώργιος Πολύζος.

Σε αυτό το πλαίσιο λέει ότι δεν τίθεται θέμα με τους εμβολιασμούς στους εκπαιδευτικούς. «Η συντριπτική πλειονότητα έχει εμβολιαστεί και θέλω να πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα θα εμβολιαστούν και οι υπόλοιποι. Ολες οι ομάδες εργαζομένων πιστεύω ότι είναι καλό να εμβολιαστούμε για να αποφεύγουμε χειρότερες καταστάσεις. Οσοι έχουν περάσει ειδικά τον ιό γνωρίζουν πολύ καλά ότι το εμβόλιο είναι απαραίτητο», αναφέρει χαρακτηριστικά

Οι εκπαιδευτικοί περιμένουν τις οδηγίες των ειδικών. «Εφαρμόζοντας τις οδηγίες που κάθε φορά μας απευθύνει η Πολιτεία, θα μειώσουμε τους κινδύνους και για την υγεία τη δική μας, αλλά και την υγεία όλων όσων βρίσκονται κοντά μας», σημειώνει ο ίδιος, λέγοντας ότι και ο ίδιος έχει εμβολιαστεί.

Η εκπαιδευτική κοινότητα έχει πλέον την πολύτιμη εμπειρία του προηγούμενου διαστήματος. «Η αλήθεια είναι ότι επειδή εφαρμόσαμε από την πρώτη στιγμή όλα τα απαραίτητα μέτρα που μας δίνονταν, δεν είχαμε πολλές περιπτώσεις κορονοϊού σε σχέση με το συνολικό αριθμό των τμημάτων παρά σε ελάχιστα σχολεία ή τμήματα. Τα μέτρα έπρεπε πράγματι να εφαρμοστούν και ήταν αποτελεσματικά», σημειώνει ο ίδιος.

Σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων από την πλευρά των μαθητών και των γονιών τους, ο ίδιος είπε ότι «και οι λίγες περιπτώσεις που ήταν ενάντια στη χρήση των μασκών ή των self tests, με τις οδηγίες που δώσαμε οι διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί, εξηγώντας τη χρησιμότητά τους, αντιμετωπίστηκαν θετικά».

 

Οι ποινές σε εκπαιδευτικούς

Επισημαίνεται ότι στη Βουλή κατατέθηκε τροπολογία που προβλέπει ποινές ακόμη και αναστολής εκτέλεσης των καθηκόντων των εκπαιδευτικών χωρίς αποδοχές σε περίπτωση άρνησής τους να εμβολιαστούν ή δηλώσουν πιστοποιητικό νόσησης ή αποτελέσματα rapid tests.

Αναλυτικά η τροπολογία προβλέπει: «Στην περίπτωση εκείνη που μόνιμοι ή απασχολούμενοι με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου εκπαιδευτικοί και μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ δεν προσκομίσουν πιστοποιητικό ή βεβαίωση εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου, σύμφωνα με τα ειδικότερα προβλεπόμενα στην παρ. 1, τότε δεν τους επιτρέπεται η είσοδος στην σχολικές μονάδες, στις οποίες υπηρετούν και επέρχονται οι εξής συνέπειες: α) Στους μόνιμους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ, με απόφαση του διευθυντή εκπαίδευσης επιβάλλεται, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής και ειδικής διάταξης, το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολή καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Κατά τον χρόνο αναστολής καθηκόντων, ο οποίος δεν λογίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας, δεν καταβάλλονται οι αποδοχές

Με όμοια απόφαση αίρεται η αναστολή, εφόσον προσκομίζεται πιστοποιητικό ή βεβαίωση εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου, σύμφωνα με τα ειδικότερα προβλεπόμενα στην παρ. 1. β) Οι προσωρινοί αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί, καθώς και τα μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ, οι οποίοι κατά την ημέρα ανάληψης υπηρεσίας δεν προσκομίζουν στο Διευθυντή/Προϊστάμενο της οικίας σχολικής μονάδας, στον Προϊστάμενο των Κέντρων Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ), στον Προϊστάμενο των Κέντρων Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ), στον Διευθυντή Εκπαίδευσης ή στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευση, πιστοποιητικό ή βεβαίωση εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου, σύμφωνα με τα ειδικότερα προβλεπόμενα στην παρ.1, δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας & Θρησκευμάτων δύναται να καθορίζονται περαιτέρω συνέπειες στην περίπτωση επανειλημμένης παράβασης της παρούσας περίπτωσης».

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
9
+
4
=