ΤΟΠΙΚΑ

Εντονο ενδιαφέρον από επενδυτές για την εξοχική κατοικία στη Μαγνησία

εντονο-ενδιαφέρον-από-επενδυτές-για-τ-495341

Για διαμονή, αλλά και αξιοποίηση ακινήτων με βραχυχρόνιες μισθώσεις

Παίρνει τα πάνω της η εξοχική κατοικία στον Βόλο και το Πήλιο. Ολοένα και περισσότεροι ξένοι τουρίστες, συνταξιούχοι, αλλά και νέοι αναζητούν να αποκτήσουν το σπίτι των ονείρων τους στην ηπειρωτική Μαγνησία και παράλληλα να επενδύσουν στα όνειρά τους. Η ζήτηση, που παρουσιάστηκε το 2019, συνεχίστηκε και το 2020, παρά την πανδημία και καταγράφει και σήμερα ανοδική πορεία.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Ιδιαίτερα τον τρέχοντα Αύγουστο θα είναι πολλοί οι ξένοι τουρίστες, που θα συνδυάσουν τις διακοπές τους με την έρευνα για σπίτι στο Βουνό των Κενταύρων ή κοντά στον αστικό ιστό της πόλης. Πλέον έχει γίνει κατανοητό ότι οι τιμές δεν μπορούν να κατέβουν άλλο, αντίθετα θα ανεβαίνουν από εδώ και στο εξής μετά την οικονομική κρίση. Η κάθε αγορά έχει τον λόγο της για να προχωρεί σε επενδύσεις.

Αγορές για την απόκτηση βίζας

Η γραμματέας του Συλλόγου Μεσιτών Βόλου, Σοφία Χαλκιά, τονίζει ότι οιΑγγλοι ενδιαφέρονται για την περιοχή μας, γιατί την αγαπούν και για έναν παραπάνω λόγο. «Θέλουν να πάρουν τη χρυσή βίζα και να παραμένουν πολίτες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, διότι γνωρίζουν ότι λόγω Brexit χάνουν προνόμια. Παίρνοντας ακίνητο αξίας μίνιμουμ 250.000 ευρώ τους δίνεται η δυνατότητα να είναι πολίτες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και αυτοί και τα μέλη των οικογενειών τους.

Ετσι, ενδιαφέρονται για ακίνητα στο Πήλιο που να είναι όμως κοντά στον Βόλο σε απόσταση έως το πολύ 40 χιλιομέτρων, για να είναι κοντά στο αεροδρόμιο και στις μονάδες υγείας.

Αναζητούν κατά κύριο λόγο έτοιμα σπίτια, ώστε να μη χρειάζεται να προχωρήσουν οι ίδιοι σε επιδιορθώσεις», σημειώνει.

Πρόκειται για συνειδητή απόφαση, που αφορά κατά κύριο λόγο σε συνταξιούχους. «Αγαπούν τη χώρα μας επειδή είναι ηλιόλουστη και θέλουν να περνούν περισσότερο χρόνο, έχοντας με το μέρος τους τις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, που έχουν πτήσεις από το Λονδίνο για τη Νέα Αγχίαλο», προσθέτει.

Επενδύουν στην εξοχική κατοικία

Την ίδια στιγμή, εντείνεται το ενδιαφέρον των Ισραηλινών. Κατά κύριο λόγο άτομα μέσης ηλικίας αναζητούν εξοχικές κατοικίες κοντά στο κέντρο της πόλης για τις διακοπές τους, αλλά και να τις εκμεταλλεύονται με βραχυχρόνιες μισθώσεις τον υπόλοιπο χρόνο.

«Αυτή η κατηγορία αγοραστών συνήθως αγοράζει ακίνητα σε ικανοποιητικές τιμές, τα ανακαινίζει και τα μισθώνει ή αγοράζει οικόπεδα για να αναγείρει ακίνητα, που να έχουν επενδυτικό ενδιαφέρον. Στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα έχουν εξαντληθεί αυτά τα ακίνητα και ταυτόχρονα έχουν ανεβεί οι τιμές. Στρέφουν λοιπόν την προσοχή τους σε άλλες πόλεις με ελκυστικές τιμές και περιθώρια κέρδους», σημειώνει.

Ανάμεσα στους επενδυτές συγκαταλέγονται και φοιτητές και καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που ζουν στην πόλη, την αγαπούν και δεν θέλουν να φύγουν.

«Η κτηματαγορά παρουσιάζει κινητικότητα, όμως η γραφειοκρατία αποτελεί τροχοπέδη για τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Ετσι ο κλάδος απαιτείται να βρίσκεται σε εγρήγορση», σημειώνει η ίδια.

Επισκέψεις από Αμερική και Νότια Αφρική

Η εξοχική κατοικία στο Πήλιο και την ηπειρωτική Μαγνησία προσελκύει Γάλλους, Γερμανούς, Βαλκάνιους. Εκδηλώνεται ενδιαφέρον ακόμη και από την Αμερική και τη Νότια Αφρική, αναφέρει χαρακτηριστικά η υπεύθυνη μεσιτικού γραφείου Ρία Σκούρτη – Σταυροπούλου.

Το Πήλιο έχει γίνει ελκυστικός προορισμός γι’ αυτούς τους ανθρώπους που δεν επιθυμούν την πολυκοσμία των επώνυμων περιοχών της χώρας. «Είναι άνθρωποι διαφόρων οικονομικών επιπέδων. Αναζητούν ακίνητα αξίας από 100.000 ευρώ, στοχεύοντας σε ανακατασκευή, μέχρι και αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων, ψάχνοντας για πολυτελείς βίλες. Γενικώς τους ενδιαφέρει πολύ το Πήλιο. Βέβαια δεν είναι απόλυτα έτοιμοι να αγοράσουν. Για κάποιους είναι πρώτη φορά που επισκέπτονται την περιοχή οπότε θέλουν λίγο χρόνο. Ο κάθε άνθρωπος θέλει το εξοχικό του όπως το έχει στο μυαλό του. Ομως, οι πελάτες που έχουν γνωρίσει την περιοχή, με αλλεπάλληλες επισκέψεις, θα έρθουν με θετικές προθέσεις να αγοράσουν σπίτια και δη φέτος», επισημαίνει η ίδια.

Μεγάλος αριθμός αυτών των αγοραστών θα επισκεφθεί το Πήλιο τον Αύγουστο μέχρι και τα μέσα Σεπτέμβρη. Εχουν δει διαφημιζόμενα ακίνητα στο internet και έρχονται για να επενδύσουν τα χρήματά τους.

«Στους ενδιαφερόμενους αγοραστές υπάρχουν και εκείνοι που πραγματικά επιθυμούν να αποκτήσουν ένα οικόπεδο και να χτίσουν το σπίτι που έχουν στο μυαλό τους, αλλά οι επενδύσεις τους μπλοκάρουν λόγω των αποφάσεων του ΣτΕ, που κατάργησε τις επεκτάσεις των ορίων των οικισμών. Δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν, σύμφωνα με τα λεγόμενα των μηχανικών, σε άμεση έκδοση άδειας, γιατί για το ακίνητο μπορεί να υπάρχει η πιθανότητα να θεωρηθεί εκτός σχεδίου», επισημαίνει.

Αγαπούν την πόλη

Οι περισσότεροι από τους επενδυτές θέλουν είτε να περάσουν εδώ τα γηρατειά τους, είτε να κάνουν επενδύσεις με βραχυχρόνιες μισθώσεις. Η κ. Σκούρτη – Σταυροπούλου σημειώνει ότι «γνωρίζουν πως ξεπεράσαμε την οικονομική κρίση και εκτιμούν ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή. Κάθε χρόνος που περνά οι τιμές θα ανεβαίνουν, οπότε όσο πιο σύντομα τοποθετηθούν, τόσο καλύτερα θα είναι για τους ίδιους να επιτύχουν ελκυστικότερη τιμή», προσθέτει η ίδια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου