ΤΟΠΙΚΑ

Κερδίζει το στοίχημα του Αυγούστου ο τουρισμός ~ Ανθεκτικό στην πανδημία το τουριστικό προϊόν της Μαγνησίας

κερδίζει-το-στοίχημα-του-αυγούστου-ο-τ-495351

Ανέλπιστα καλά τα στοιχεία των προκρατήσεων, με δεδομένα τα προβλήματα από τον κορονοϊό – Οι Ελληνες σώζουν την παρτίδα – «Ασπίδα» στους φόβους των μεταλλάξεων από τους ξενοδόχους

Ανθεκτικό αποδεικνύεται το τουριστικό προϊόν στη Μαγνησία, καθώς παρά την έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού λόγω της επικράτησης της μετάλλαξης Δέλτα, οι κρατήσεις έχουν ήδη φτάσει στο 60% του αντίστοιχου αριθμού του 2019. Πλέον το κρίσιμο χρονικό διάστημα είναι το δίμηνο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου, οπότε και θα κριθεί το τελικό αποτέλεσμα και θα γίνει το «ταμείο» για τη σεζόν.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Η τουριστική άπνοια του Ιουνίου και οι μέτριες επιδόσεις του πρώτου δεκαπενθημέρου του Ιουλίου αποτέλεσαν «σκωτσέζικο ντους» για την τοπική τουριστική αγορά, ωστόσο φαίνεται πως η επιθυμία κυρίως των Ελλήνων και δευτερευόντως των ξένων να ταξιδέψουν μετά από έναν χρόνο περιορισμών και εγκλεισμού δημιουργεί το πρώτο θετικό πρόσημο.

Οι ξενοδόχοι του Πηλίου και των Β. Σποράδων ήδη άρχισαν να χαμογελούν από ικανοποίηση.

Αν η καλή πορεία διατηρηθεί τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, σε μεγάλο βαθμό θα δοθεί η δυνατότητα στους επαγγελματίες να αντιμετωπίσουν την οικονομική ζημιά του 2020.

Φέτος, σε αντίθεση με πέρυσι, οι κρατήσεις στους δημοφιλείς προορισμούς της Μαγνησίας και των Σποράδων βαίνουν αυξανόμενες, ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα εκτιμάται πως στο «παιχνίδι» αναμένεται να μπουν πιο δυναμικά η Γερμανία, η Βρετανία, η Ιταλία, αλλά και τα Βαλκάνια που αποτελούν παραδοσιακές τουριστικές αγορές για τις Σποράδες και το Πήλιο αντίστοιχα.

Το «βαρύ χαρτί» του Αυγούστου μέχρι στιγμής πάντως είναι ο εσωτερικός τουρισμός, οι Ελληνες δηλαδή, καθώς παραδοσιακά είναι ο μήνας των καλοκαιρινών αδειών.

Οι προκρατήσεις του Αυγούστου είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές. Δείχνουν πως το στοίχημα που είχε τεθεί εξαρχής, να μπορέσει δηλαδή η βαριά βιομηχανία της χώρας να προσεγγίσει σε οικονομικά μεγέθη το 2019 είναι εφικτός υπό προϋποθέσεις.

Η αύξηση υπολογίζεται ήδη στο 60% σε σχέση με πέρυσι την ίδια περίοδο.

«Η πολύ σωστή συμπεριφορά των επαγγελματιών στον κλάδο συνέβαλε ώστε να παγιωθεί η εικόνα ότι παρά τη νέα έξαρση κορονοϊού παραμένουμε ασφαλής τουριστικός προορισμός», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Γιώργος Ζαφείρης, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας.

«Η τουριστική κίνηση -δεδομένων των προβλημάτων από τον κορονοϊό- φαίνεται πως πηγαίνει ανέλπιστα καλά. Χρειάζεται όμως παρακολούθηση και έλεγχο μια και τίποτε δεν έχει ακόμη τελειώσει», ανέφερε με τη σειρά του ο Κώστας Λεβέντης, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Μελετών του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

«Τα στοιχεία μέχρι στιγμής δείχνουν ότι ο Αύγουστος θα είναι ένας πολύ παραγωγικός μήνας για τον τουρισμό», σχολίασε με τη σειρά ο γγ της Ενωσης Ξενοδόχων Γρηγόρης Κοντορίζος. Σύμφωνα με τον ίδιο αν η αυξημένη ροή κρατήσεων συνεχιστεί και τον Σεπτέμβριο ο κλάδος θα ανακουφιστεί.

«Οι επόμενες τέσσερις εβδομάδες είναι κρίσιμες, διότι εν πολλοίς θα καθορίσουν και τα επόμενα βήματά μας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σεζόν με εκπλήξεις

Η ανησυχία των επιχειρηματιών του τουρισμού είναι μεγάλη, αναφορικά με την πορεία της πανδημίας. Ο φόβος τους επικεντρώνεται να μην υπάρξει μεγάλη έξαρση τον Αύγουστο και ως απόρροια επιβληθούν τυχόν περιορισμοί.

«Ολοι ξέρουμε ότι βρισκόμαστε σε δεύτερη σεζόν COVID. Οπου δεν τηρούνται τα μέτρα, κινδυνεύει η τοπική οικονομία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Πρέπει όλες οι πλευρές να είναι προσεκτικές» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Γιώργος Ζαφείρης και παραπέμπει στην πρωτοβουλία που αναλήφθηκε τοπικά για να «θωρακιστεί» το προσωπικό των ξενοδοχείων από τις μεταλλάξεις και ειδικότερα εκείνοι που δεν έχουν εμβολιαστεί, μέσω της διενέργειας rapid test.

«Όταν τα επιδημιολογικά δεδομένα κρίνουν την εξέλιξη και της φετινής σεζόν, πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες ώστε να μην έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις», συνεχίζει ο κ. Ζαφείρης.

«Η χρονιά συνεχίζει να έχει εκπλήξεις, συνεχίζει να έχει ανατροπές. Η χώρα δεν βρίσκεται ακόμα σε ιδιαίτερα δύσκολη επιδημιολογική κατάσταση. Ομως, είναι πολύ σημαντικό να ανακοπεί η ανοδική πορεία των κρουσμάτων που παρατηρούμε τις τελευταίες ημέρες ώστε να μπορέσουμε να έχουμε αφενός έναν Αύγουστο που θα αφήσει κάποια σημάδια βιωσιμότητας στον κλάδο, αφετέρου να προετοιμάσουμε ένα φθινόπωρο που να μην είναι πολύ δύσκολο για τα ξενοδοχεία», παρατηρεί ο κ. Λεβέντης, αναφερόμενος επίσης στα επιδημιολογικά δεδομένα που επηρεάζουν τον τουρισμό.

Επιπλέον αστάθμητο παράγοντα για τον τουριστικό κλάδο θα μπορούσαν να αποτελέσουν και τα μέτρα που θα λάβουν οι χώρες από τις οποίες προέρχονται οι τουρίστες για να τιθασεύσουν την πανδημία, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και άλλες. Οπως επισημαίνουν οι φορείς του τουρισμού «αν επανέλθουν μέτρα όπως η καραντίνα σε μια σειρά χωρών που στηρίζουν φέτος τον ελληνικό τουρισμό, τότε είναι βέβαιο ότι οι κρατήσεις θα πέσουν κάθετα και η αισιοδοξία θα χαθεί».

Τα πρώτα πανελλαδικά στοιχεία αφίξεων

Σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού ο φετινός Ιούνιος ήταν 40%-50% πάνω σε αφίξεις σε σχέση με τον περσινό Ιούλιο, που ήταν ο πρώτος μήνας ανοίγματος. Η πρώτη χώρα σε αφίξεις είναι η Γερμανία, ενώ φέτος έχουμε και μια έκπληξη, την Πολωνία, η οποία είναι μεν τρίτη, αλλά πολύ κοντά στη δεύτερη Γαλλία.

Ο φετινός Ιούνιος είχε μέση πληρότητα στα ξενοδοχεία της χώρας 45%, όταν πέρυσι τον ίδιο μήνα δεν ξεπερνούσε το 20%. Τον Ιούλιο η μέση πληρότητα βρίσκεται μεταξύ 55% και 65%, ανάλογα με τον προορισμό, ενώ εφέτος όλα τα ξενοδοχεία είναι ανοιχτά, σε αντίθεση με πέρυσι που δεν άνοιξαν καθόλου περίπου 3.000 μονάδες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου