ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Θλίψη στη Σκιάθο για τον θάνατο του εφοπλιστή Ποταμιάνου

θλίψη-στη-σκιάθο-για-τον-θάνατο-του-εφο-495872

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών σημαντική προσωπικότητα της ελληνικής ναυτιλίας, ο εφοπλιστής Ανδρέας Ποταμιάνος. Ενα κεφάλαιο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, γραμμένο με χρυσά γράμματα, έκλεισε.

Ο Ανδρέας Ποταμιανός είχε ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Σκιάθου και διατηρούσε εξοχική κατοικία στο νησί.

Αγάπησε τη Σκιάθο και την έκανε δεύτερο σπίτι του, στάθηκε έμπρακτος αρωγός σημαντικών δράσεων για το νησί σε θέματα πολιτισμού, παιδείας και αθλητισμού. Επίσης, με δικές του ενέργειες και χορηγίες μεταφερόταν στη Σκιάθο κάθε χρόνο το Αγιο Φως.

Ο Ανδρέας Ποταμιάνος, πρωτοπόρος διεθνώς στην επιβατηγό ναυτιλία, διετέλεσε πρόεδρος της τότε ονομαζόμενης Ενωσης Εφοπλιστών Επιβατηγών Πλοίων (1980-2002).

Υπήρξε πρόεδρος του Ελληνοκινεζικού Συνδέσμου, των Special Olympics Ελλάδας και του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδας, καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Ωστόσο, έγινε κυρίως γνωστός για τον κρίσιμο ρόλο του στο Κυπριακό, και την στενή φιλία και συνεργασία του με τρεις πρωταγωνιστές της ελληνικής πολιτικής ζωής (οι οποίοι μεταξύ τους είχαν πολύ δύσκολες σχέσεις), τον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου, τον στρατηγό Γεώργιο Γρίβα και τον εκδότη Χρήστο Λαμπράκη.

Γόνος εφοπλιστικής οικογένειας

Γεννήθηκε το 1933 στον Πειραιά, γόνος εφοπλιστικής οικογένειας με καταγωγή από τον Πύλαρο της Κεφαλονιάς, η οποία εισήλθε στον εφοπλισμό στις αρχές του 19ου αιώνα, στα τότε βρετανικά Επτάνησα. Πατέρας του ήταν ο εφοπλιστής Αναστάσιος Ποταμιάνος (ο οποίος διατέλεσε και υπουργός) και παππούς του ο εφοπλιστής Γεώργιος Ποταμιάνος. Μεταξύ άλλων, η οικογένεια Ποταμιάνου ήταν αυτή που εισήγαγε την κρουαζιέρα στην Ελλάδα.

Αποφοίτησε από την Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στο London School of Economics, απ’ όπου έλαβε μεταπτυχιακό στο Ναυτικό Δίκαιο. Υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία ως έφεδρος αξιωματικός στο Πολεμικό Ναυτικό (τότε Βασιλικό Ναυτικό)

Διατέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας για 22 χρόνια, από το 1980 έως το 2002. Επίσης, υπήρξε πρόεδρος του Ελληνοκινεζικού Συνδέσμου, των Special Olympics Ελλάδας και του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδας, καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ). Ήταν ακόμα μέλος της επιτροπής διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 (το έργο της οποίας στέφθηκε με επιτυχία, με την Αθήνα να αναλαμβάνει τους Αγώνες), του Διοικητικού Συμβουλίου του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ), του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας και της Helmepa (Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος).

Ο ίδιος είχε περιγράψει την ιστoρία της οικογένειάς του στην επιβατηγό ναυτιλία με επιστολή που είχε αποστείλει τον Μάρτιο του 2020 στον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη με κοινοποίηση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, τον υφυπουργό Τουρισμού Εμμανουήλ Κόνσολα, τον υπουργό Επικρατείας Γεώργιο Γεραπετρίτη, τον γενικό γραμματέα ΕΟΤ, Δημήτριο Φραγκάκη.

Περιέγραφε τα προβλήματα της κρουαζιέρας γενικότερα αλλά και εν μέσω πανδημίας.Τον περασμένο Ιούνιο και με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, παρέδωσε τιμητική πλακέτα σε δύο προσωπικότητες της επιβατηγού ναυτιλίας, τον Μιχάλη Λάμπρο και τον Θεόδωρο Κόντε τέως πρόεδρο της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας .

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου