ΤΟΠΙΚΑ

Σαχάρα θυμίζει ο Βόλος ~ Με δυσφορία στα επείγοντα πέντε άτομα

σαχάρα-θυμίζει-ο-βόλος-με-δυσφορία-στα-496218

Επικίνδυνο το κοκτέιλ υψηλής ζέστης και άπνοιας χθες μετά το μεσημέρι – Περιορισμό των μετακινήσεων συστήνουν οι γιατροί – Πρόγνωση για 45 βαθμούς την ερχόμενη Δευτέρα

Εκκληση στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, προκειμένου να προστατεύονται από τις συνθήκες Σαχάρας, που επικρατούν στην πόλη του Βόλου τα δύο τελευταία 24ωρα με την επέλαση του καύσωνα, απευθύνουν οι γιατροί του Νοσοκομείου Βόλου, που έχουν τεθεί σε «κόκκινο» συναγερμό, για να αντιμετωπίζουν το εκρηκτικό δίδυμο καύσωνας και κορονοϊός.

Ο Βόλος χθες, ειδικά μετά τη 1.30 το μεσημέρι, θύμιζε έρημη πόλη. Ηταν Παρασκευή, τέλος του μήνα και αρχή καλοκαιρινών αδειών για πολλούς εργαζόμενους, με πολλούς Βολιώτες να προσεγγίζουν κοντινές ή πιο μακρινές παραλίες για να δροσιστούν.

Το ίδιο αναμένεται να γίνει και τις επόμενες μέρες αφού η ανυπόφορη ζέστη σε συνδυασμό με τους υψηλούς δείκτες υγρασίας και την παρατεταμένη άπνοια προκαλούν επικίνδυνο κοκτέιλ στην ατμόσφαιρα, που είναι αποπνικτική.

Το θερμόμετρο στον Βόλο έδειξε μέγιστη τιμή 39 βαθμούς Κελσίου στις 15.00 και ελάχιστη 25 βαθμούς, ενώ σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να σκαρφαλώσει στους 39 βαθμούς. Η δυσκολότερη ημέρα θα είναι μεθαύριο Δευτέρα, καθώς σύμφωνα με την πρόγνωση το θερμόμετρο θα αγγίξει τους 45 βαθμούς Κελσίου, τις μεσημεριανές ώρες.

Πέντε περιστατικά δυσφορίας στα Επείγοντα

Τα τηλέφωνα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών στο Αχιλλοπούλειο χθες πήραν «φωτιά». Οχι από τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν στην πόλη, αλλά από τις συνεχείς κλήσεις πολιτών, που αναζητούσαν κυρίως οδηγίες για το πώς μπορούν να προστατεύουν τα ευπαθή άτομα.

Στα Επείγοντα μετέβησαν αυτοβούλως με δικά τους μέσα πέντε άτομα που διαμαρτυρήθηκαν ότι ένιωσαν δυσφορία από τη ζέστη. Οι γιατροί τους συνέστησαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να φροντίζουν να καταναλώνουν φρούτα και χυμούς, για να έχουν άμυνες.

«Η έντονη ζέστη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, όπως αδυναμία, εξάντληση, κράμπες, μέχρι και την, απειλητική για τη ζωή, θερμοπληξία. Οι καρδιοπαθείς, ιδίως οι ηλικιωμένοι, ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου. Οσον αφορά στη διατροφή, το καλοκαίρι θα πρέπει να αλλάζουμε τις διατροφικές μας συνήθειες, ώστε να μην επιβαρύνεται ο οργανισμός. Θα πρέπει να τρώμε πολλά φρούτα, λαχανικά, σαλάτες και να πίνουμε πολλούς χυμούς και νερό», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Ηλίας Καραμέτος, διευθυντής των ΤΕΠ και της Ιατρικής Υπηρεσίας στο Νοσοκομείο.

Στο τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ δεν καταγράφηκαν κλήσεις για θερμοπληξίες ή άλλα παρελκόμενα του καύσωνα. Ο τομέας Βόλου ωστόσο παραμένει σε αυξημένη ετοιμότητα και για τις επόμενες μέρες, αφού οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα διαρκέσουν μέχρι τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.

Θερμοκρασίες «φούρνου» μέχρι τη Δευτέρα

Σήμερα, Σάββατο, η κατάσταση θα είναι ακόμη πιο δύσκολη, αφού σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων από το πρωί το θερμόμετρο θα δείξει 29 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Το μεσημέρι οι προγνω΄σεις μιλούν για 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ την Κυριακή ο υδράργυρος αναμένεται να «τσιμπήσει» μία μονάδα ακόμη.

Το «καμίνι» στην πόλη και ευρύτερα στον νομό θα συνεχιστεί και την ερχόμενη εβδομάδα. Αν επιβεβαιωθούν οι προγνώσεις, ο υδράργυρος μεθαύριο Δευτέρα θα αγγίξει έως και τους 45 βαθμούς Κελσίου στις 3 μετά το μεσημέρι.

Λίγες ανάσες δροσιάς αναμένονται από την ερχόμενη Τρίτη 3 Αυγούστου, αν και από Τετάρτη μέχρι Παρασκευή 6 Αυγούστου επίσης προβλέπονται θερμοκρασίες «φούρνου».

Η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στον Βόλο ήταν τον Ιούνιο του 2007 με 47 βαθμούς, ενώ τον Ιούλιο του ίδιου έτους είχε καταγραφεί θερμοκρασία 46 βαθμών.

Κλιματιζόμενες αίθουσες

Στη διάθεση των πολιτών βρίσκεται καθ’ όλη τη διάρκεια του παρατεταμένου καύσωνα, και το Σαββατοκύριακο, η κλιματιζόμενη αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, στο διοικητήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στο κέντρο της Λάρισας. Η κλιματιζόμενη αίθουσα λειτουργεί με όλα τα υγειονομικά μέτρα που προβλέπονται για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοιού.

Παράλληλα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας συνιστά στους πολίτες και ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες να αποφεύγουν κατά τη διάρκεια του καύσωνα τις άσκοπες μετακινήσεις και να τηρούν όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας και προφύλαξης σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας.

Γενικές οδηγίες προφύλαξης

  • Παραμονή σε χώρους που κλιματίζονται. Ειδικότερα κατά το χρονικό διάστημα που ισχύουν τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της πανδημίας SARS- CoV-2, να τηρούνται σε όλους τους χώρους, δημόσιους και ιδιωτικούς οι οδηγίες για τη χρήση των κλιματιστικών μονάδων, με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας από τη μετάδοση του νέου κορονοϊού. Στο πλαίσιο αυτό τονίζεται η αναγκαιότητα για τον συνεχή ή τουλάχιστο συστηματικό φυσικό αερισμό του χώρου μέσω ανοιγμάτων (παράθυρα, εξωτερικές θύρες) ακόμη και με την παράλληλη λειτουργία κλιματιστικών μονάδων.
  • Ντύσιμο ελαφρύ και άνετο με ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό, ώστε να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα.
  • Χρήση καπέλου από υλικό που να επιτρέπει τον αερισμό του κεφαλιού.
  • Χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών ηλίου με φακούς πουπροστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία.
  • Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, ιδίως για τα βρέφη και τους ηλικιωμένους.
  • Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας.
  • Αποφυγή πολύωρων ταξιδιών με μέσα συγκοινωνίας που δε διαθέτουν κλιματισμό.
  • Τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να φροντίζουν για την καλή λειτουργία του κλιματισμού τους λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερόμενα στο πρώτο εδάφιο των γενικών οδηγιών, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.
  • Πολλά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας και τοποθέτηση δροσερών επιθεμάτων στο κεφάλι και στο λαιμό.
  • Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους, από τον οποίο θα λάβουν επιπρόσθετες οδηγίες ανάλογα με την κατάστασή τους καθώς και οδηγίες για την πιθανή αλλαγή της δοσολογίας της φαρμακευτικής τους αγωγής.
  • Οι ηλικιωμένοι να μην εγκαταλείπονται μόνοι τους αλλά να εξασφαλίζεται κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.
  • Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής, και σε κάθε περίπτωση φυσικό αερισμό των χώρων. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα, που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου