ΤΟΠΙΚΑ

Ακήρυχτος πόλεμος για τους εμβολιασμούς ~ Ναι μεν, αλλά από τους νοσοκομειακούς γιατρούς

ακήρυχτος-πόλεμος-για-τους-εμβολιασμ-497937

Αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα του εμβολίου, διαφωνούν, όμως, με την υποχρεωτικότητα – 250 υγειονομικοί ανεμβολίαστοι στο Αχιλλοπούλειο – Τι θα γίνει από την 1η Σεπτεμβρίου

Ενας ακήρυχτος πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες μέρες στο Αχιλλοπούλειο νοσοκομείο Βόλου, με φόντο τους εμβολιασμούς του υγειονομικού προσωπικού.

Από 1ης Σεπτεμβρίου η διοίκηση του νοσοκομείου και οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι υποχρεωμένες να εφαρμόσουν ό,τι προβλέπει ο νόμος για την υποχρεωτικότητα. Ήδη από τη Διεύθυνση Προσωπικού η 5η ΥΠΕ έχει ζητήσει τις καταστάσεις του προσωπικού.

Όποιος από 1η Σεπτεμβρίου δεν διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή τουλάχιστον δεν έχει προγραμματίσει την πρώτη δόση του εμβολίου ή δεν έχει πιστοποιητικό νόσησης που να αποδεικνύει ότι δεν έχει φτάσει ακόμη η ώρα του εμβολιασμού, θα υποστεί τις συνέπειες.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές στο Αχιλλοπούλειο συνολικά παραμένουν ανεμβολίαστοι 250 υγειονομικοί, από τους οποίους λιγότεροι των 10 είναι γιατροί και οι υπόλοιποι νοσηλευτές, βοηθητικό προσωπικό και διοικητικοί υπάλληλοι.

Από αυτούς ελάχιστοι έχουν καμφθεί να εμβολιαστούν.

Το ερώτημα είναι τι θα πράξουν οι υπόλοιποι.

Η διοίκηση πάντως έχει διαμηνύσει ότι είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει τον νόμο.

Την ίδια ώρα τα συνδικαλιστικά όργανα των νοσοκομειακών γιατρών και των εργαζομένων στο Αχιλλοπούλειο επισημαίνουν ότι είναι μεν υπέρ του εμβολίου, δεν πρόκειται να αποδεχτούν όμως την υποχρεωτικότητα.

Υπό την ομπρέλα της ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία) ήδη αρκετοί εργαζόμενοι προσανατολίζονται να προσφύγουν νομικά κατά του νόμου που επέβαλλε την υποχρεωτικότητα σε κλάδους δημοσίων δομών του ΕΣΥ.

Να αποσυρθεί ο νόμος

Η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ν. Μαγνησίας σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού COVID-19 όλων των δομών Υγείας δημόσιων και ιδιωτικών.

Με την απειλή της αναστολής καθηκόντων χωρίς αποδοχές για «επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας» προσπαθεί να εξαναγκάσει όλο το προσωπικό ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό των δομών αυτών σε εμβολιασμό.

Ως εκπρόσωποι των Νοσοκομειακών γιατρών Μαγνησίας αισθανόμαστε την ανάγκη να επισημάνουμε ότι το μέτρο αυτό είναι προσβλητικό για τον κλάδο μας και εντελώς αχρείαστο διότι οι γιατροί του «Αχιλλοπουλείου» Νοσοκομείου Βόλου και όσοι υπηρετούν στα Κέντρα Υγείας του Νομού Μαγνησίας από την έναρξη των εμβολιασμών τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους επιδιώξαμε τον εμβολιασμό μας συναισθανόμενοι την αναγκαιότητα να προστατεύσουμε τόσο τους εαυτούς μας και τους οικείους μας όσο και τους ασθενείς με τους οποίους ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή. Έτσι σήμερα έχει εμβολιαστεί το 92% των συναδέλφων μας και οι ελάχιστοι εναπομείναντες στο μεγαλύτερο ποσοστό τους είτε διαθέτουν ανοσία διότι έχουν νοσήσει πρόσφατα από κορωνοϊό, είτε έχουν λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολιασμού.

Θυμίζουμε ότι οι Νοσοκομειακοί γιατροί ήταν αυτοί που σήκωσαν από την αρχή της πανδημίας όλο το βάρος της αντιμετώπισης των νοσούντων από κορωνοϊό και εκτέθηκαν στον κίνδυνο να νοσήσουν οι ίδιοι.

Είναι πολλά τα παραδείγματα συναδέλφων που αρρώστησαν και πολλοί είναι αυτοί που έχασαν τη ζωή τους στη μάχη με τον θανατηφόρο ιό κυρίως στη διάρκεια του 2020 όταν το εμβόλιο δεν ήταν διαθέσιμο, αλλά και στις αρχές του 2021 μέχρι να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός μας και με τις 2 δόσεις του εμβολίου.

Σε όλη αυτή την περίοδο τα μέσα ενημέρωσης εξήραν την προσφορά και την αυτοθυσία των γιατρών και συνειδητοποιούσαν επιτέλους την σπουδαιότητα ύπαρξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Με μεγάλη απογοήτευση λοιπόν διαπιστώνουμε την πρόσφατη στοχοποίησή μας και θεωρούμε ότι η νομοθετική ρύθμιση υποχρεωτικού εμβολιασμού μας αποτελεί προσπάθεια δυσφήμισης του κλάδου μας που μας απαξιώνει και μας προσβάλλει.

Θεωρούμε ότι η προτεραιότητα του Υπουργείου θα έπρεπε να είναι η στοχευμένη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του συνόλου της κοινωνίας για τον εμβολιασμό και όχι η επιβολή της υποχρεωτικότητάς του. Απαιτούμε την άμεση απόσυρση της τροπολογίας αυτής. Δεν δεχόμαστε καμία διαθεσιμότητα, καμία απόλυση συναδέλφου».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου