ΤΟΠΙΚΑ

«Εριξε βόμβα στο σπίτι μας»… ~ Έχασαν μάνα και πατέρα από κορονοϊό

εριξε-βόμβα-στο-σπίτι-μας-έχασαν-μ-505500

Τα αδέλφια Ευστάθιος και Πηνελόπη Μανέτα περιγράφουν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τους δραματικούς τελευταίους μήνες – «Αυτό που βλέπεις στην τηλεόραση να συμβαίνει, μπορείς να το καταλάβεις μόνο, όταν ο κορονοϊός σού χτυπήσει την πόρτα», λένε

Εκαναν 20 χρόνια να ξανασμίξουν ως οικογένεια. Λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων έλειπαν από τον Βόλο επί σειρά ετών. Το 2020 ξανασυναντήθηκαν. Δεν γνώριζαν ακόμη πως το όνειρο που είχαν να είναι μαζί θα το τίναζε ξαφνικά κάποιος στον αέρα. Τον Δεκέμβριο συνέβησαν όλα, όταν ο κορονοϊός τούς χτύπησε την πόρτα. Σήμερα λένε ότι είναι σαν κάποιος να τους έριξε βόμβα στο σπίτι.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ μίλησε με τα παιδιά του γνωστού και αγαπητού Βολιώτη δασκάλου Γεώργιου Μανέτα, ο οποίος απεβίωσε πριν μερικές μέρες σε ηλικία 80 ετών από τα κατάλοιπα του κορονοϊού, έξι μήνες μετά τον θάνατο της αγαπημένης του συζύγου, Ελένης Μανέτα – Ράγκου από κορονοϊό.

Η 42χρονος Ευστάθιος Μανέτας στρατιωτικός λέει ότι δεν θα ξεχάσει ποτέ ότι δεν πρόλαβε να αποχαιρετήσει τη μητέρα του με τον τρόπο που ήθελε. Η κηδεία, όπως περιγράφει, ήταν σαν έναν άψυχο γεγονός. «Ο κόσμος πρέπει να κάνει τα εμβόλια, γιατί σώζουν ζωές, να έχει ατομική προστασία και ευθύνη», είναι το μήνυμα που μεταφέρει.

Η αδερφή του, 45χρονη Πηνελόπη Μανέτα, εκπαιδευτικός, εύχεται να μην περάσει ποτέ κανένας άλλος άνθρωπος την τραυματική τους εμπειρία. «Πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη στην επιστήμη και στον αγώνα που έχει δώσει για να είμαστε όλοι στο σπίτι μας, να έχουμε τις δουλειές μας και την καθημερινότητά μας. Κάποιοι άνθρωποι «έφαγαν» τη ζωή τους πάνω στη μελέτη σοβαρών ασθενειών», σημειώνει.

Ηταν όλοι θετικοί στον κορονοϊό

Η περιπέτεια για την οικογένειά τους άρχισε, όταν η μητέρα τους βγήκε θετική στον κορονοϊό. Την επόμενη μέρα, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, έκαναν όλοι το μοριακό τεστ και βρέθηκαν και οι τέσσερις θετικοί. Επρεπε να παραμείνουν περιορισμένοι στο σπίτι 14 μέρες και να βρίσκονται σε ξεχωριστούς χώρους.

Ο 42χρονος θυμάται: «Ο ιός μάς χτύπησε την πόρτα αν και ήμασταν πολύ προσεκτικοί, τόσο στις δουλειές μας, όσο και στο σπίτι μας. Τον πρώτο καιρό της πανδημίας βλέποντας τηλεόραση είχαμε πολλές απορίες. Νομίζαμε ότι πάνε να μας φυτέψουν κάτι. Απορούσαμε γιατί πεθαίνει έτσι ο κόσμος και δεν ξέραμε τι συμβαίνει γύρω μας. Στο δεύτερο lockdown αρχίσαμε να συνειδητοποιούμε την κατάσταση».

Τα αδέλφια ήταν ασυμπτωματικά. «Είπαμε ότι θα τον αντιμετωπίσουμε τον ιό, θα περάσουν οι μέρες και θα βγούμε αρνητικοί. Ξαφνικά την 8η ημέρα από τη νόσηση ο κορονοϊός προκάλεσε πνευμονία στον πατέρα. Δυστυχώς, ο ιός «χτυπά» εκεί που υπάρχουν αποδεδειγμέναυποκείμενα νοσήματα που έχει ο κάθε άνθρωπος, δηλαδή στις ιατρικές αδυναμίες», επισημαίνει.

Ο πατέρας του εισήχθη για νοσηλεία στο Αχιλλοπούλειο. Εκείνη την περίοδο το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου ήταν γεμάτο και δεχόταν μόνο περιστατικά Covid-19 με χαμηλό κορεσμό.Γι’ αυτόν τον λόγο η σύζυγός του παρέμεινε στο σπίτι. Ομως, την επόμενη μέρα διακομίστηκε και εκείνη επειγόντως στο Νοσοκομείο.

«Κατά τη διάρκεια νοσηλείας τους είχαμε μία απλή τηλεφωνική επικοινωνία με τον πατέρα μου, που διέθετε κινητό τηλέφωνο. Μπορούσαμε να μαθαίνουμε νέα τους μόνο από νοσοκόμες. Οι γιατροί μας μιλούσαν τηλεφωνικά ανά τρεις -τέσσερις μέρες. Ηταν πολύ δύσκολο να παραμένεις μακριά. Υπήρχαν πολλές εισαγωγές και το προσωπικό υπερέβαλε εαυτόν», περιγράφει.

Δεν ξαναείδαν τη μητέρα τους

Δυστυχώς, η Ελένη Μανέτα – Ράγκου δεν άντεξε και πέθανε στις 6 Ιανουαρίου σε ηλικία 79 ετών. «Δεν την ξανάδα ποτέ. Οταν νοσηλευόταν αισθανόμουν αμήχανα. Λόγω των μέτρων της πανδημίας, δεν μπορούσανα τη βοηθήσω. Από βιώματα άλλων ανθρώπων και τις νοσοκόμες γνωρίζω ότι πέρασε κατάθλιψη, επειδή δεν είχε επισκέψεις».

Η κηδεία τελέστηκε με κλειστό φέρετρο, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. «Ενιωσα πολύ απογοητευμένος που δεν πρόλαβα να πω ούτε ένα «συγγνώμη» στη μητέρα μου για οτιδήποτε ή ένα μεγάλο «ευχαριστώ». Δεν μπόρεσα να την αποχαιρετήσω με τον τρόπο που ήθελα», περιγράφει ο ίδιος.

Αντίθετα, ο πατέρας του είχε πήρε εξιτήριο από το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου μετά από 20 μέρες από την εισαγωγή. Βγήκε, θριαμβευτής και με πολλά αντισώματα.

Ομως, τα δύο αδέλφια έμελλε να περάσουν και δεύτερο ξαφνικό σοκ. Ο πατέρας τους παρουσίασε πρόβλημα υγείας έξι μήνες μετά τη νίκη του στον κορονοϊό. Απεβίωσε από τα κατάλοιπα!

«Αυτό που βλέπεις πολλές φορές στην τηλεόραση και έχεις απορίες και λες γιατί να συμβαίνει αυτό, μπορείς να το νιώσεις μόνο αν σου χτυπήσει την πόρτα ο κορονοϊός», σημειώνει ο ίδιος.

Το πρώτο πράγμα που θυμάται, όταν κακό τους χτύπησε την πόρτα, η Πηνελόπη Μανέτα ήταν η συμπαράσταση που είχε από κάποιους ανθρώπους και παράλληλα η επίθεση από κάποιους άλλους.

«Εισπράξαμε την κατηγορία ότι ήμασταν υπεύθυνοι εμείςπου νόσησαν οι γονείς μας. Αυτό με οδήγησε να έχω φοβερές τύψεις. Τα σχολεία είχαν κλείσει εκείνο το διάστημα και εγώ δούλευα από το σπίτι. Είχαν, όμως, προηγηθεί κάποια κρούσματα στο σχολικό περιβάλλον και μέσα στο τμήμα μου. Ακόμη και τώρα δεν έχει φύγει η σκέψη αυτή από το μυαλό μου», σημειώνει.

Η οικογένεια δεν ενημερώθηκε ποτέ πώς συνέβη και προσβλήθηκε από τον ιό.«Εγώ τον πέρασα ασυμπτωματικά με μία μικρή κόπωση στα πόδια. Γι’ αυτό δεν έδωσα σημασία στην αρχή, επειδή περπατούσα και νόμιζα ότι πιάστηκα. Αισθανόμουν ένα σφίξιμο στα πόδια σαν να έχεις γυμναστεί έντονα και να μην μπορείς να πάρεις τα πόδια σου», ενημερώνει.

Η 45χρονη κατά τη διάρκεια της καραντίνας συνέχισε να παραδίδει μαθήματα από το σπίτι μέσωinternet. Οταν η μητέρα της διακομίστηκε στο Αχιλλοπούλειο της ήρθαν στο μυαλό της σκηνές από το Μπέργκαμο και την Ιταλία. «Ασυναίσθητα την αγκάλιασα, της είπα να είναι δυνατή, ότι την αγαπάω, ενώ της ζήτησα συγγνώμη αν για κάποιο λόγο την είχα στενοχωρήσει. Εκείνη μου απάντησε με το βλέμμα της», σημειώνει.

Με πόνο, αγωνία, θλίψη, ενημερωνόταν τα νέα της από το Νοσοκομείο. «Είχαν συνέχεια ανοιχτά τα παράθυρα λόγω της πανδημίας και ενημερωνόμουν ότι έλεγε πως κρύωνε. Ενιωθε εγκαταλειμμένη και δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι για τη βοηθήσουμε λόγω των μέτρων. Αργότερα ενημερωθήκαμε από τους γιατρούς ότι ο κορονοϊός της είχε προκαλέσει εγκεφαλικό και εξαιτίας αυτού είχε σύγχυση. Τα παράπονα που διατύπωνε μπορεί να οφείλονταν σε αυτή ακριβώς την κατάσταση», σημειώνει.

Η εκπαιδευτικός επισημαίνει ότι μετά τον θάνατό της επέμειναν να γίνει τεστ κορονοϊού, ώστε να γνωρίζουν αν είναι θετική ή αρνητική στον ιό. Ομως, οι γιατροί τους ενημέρωσαν ότι δεν είχε πλέονκανένα νόημα, αφού η ταφή θα γινόταν ούτως ή άλλως, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Τα δύο αδέλφια έχουν κάνει σήμερα την α’ δόση του εμβολίου, όπως ακριβώς προβλέπει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ για τους πολίτες που έχουν περάσει τον κορονοϊό. Σε έξι μήνες θα κάνουν τη δεύτερη δόση, σύμφωνα με τις οδηγίες.

«Φροντίζουμε να ενημερωνόμαστε πάντοτε υπεύθυνα. Δεν συμβουλευόμαστε τα βιντεάκια που ανεβαίνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρά μόνο τον ΕΟΔΥ και τους ειδικούς επιστήμονες που έχουν κάνει συγκεκριμένες έρευνες και μελάτες», καταλήγει.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου