ΤΟΠΙΚΑ

Η πρώτη Ενεργειακή Κοινότητα στον δήμο Βόλου

η-πρώτη-ενεργειακή-κοινότητα-στον-δήμ-506353

Τι προβλέπει το καταστατικό λειτουργίας, ποια πρόσωπα θα αποτελούν την προσωρινή διοίκηση – Προς συζήτηση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου

H ίδρυση Ενεργειακής Κοινότητας στην οποία θα συμμετέχει ο δήμος Βόλου και τα νομικά του πρόσωπα θα απασχολήσει τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης την ερχόμενη Δευτέρα, 26 Ιουλίου, στις 13.30.

Η Ενεργειακή Κοινότητα θα λειτουργεί με τη μορφή συνεταιρισμού, μέσω του οποίου ο δήμος Βόλου θα δραστηριοποιηθεί στον ενεργειακό τομέα, αξιοποιώντας τις καθαρές πηγές ενέργειας.

«Έχει στόχο την προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και καινοτομίας στον ενεργειακό τομέα, την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας και την προαγωγή της ενεργειακής αειφορίας, την παραγωγή, αποθήκευση, ιδιοκατανάλωση, διανομή και προμήθεια ενέργειας, καθώς και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στην τελική χρήση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο», όπως περιγράφεται στο καταστατικό ίδρυσης.

Με την ίδρυση ενεργειακής κοινότητας ο δήμος προσδοκά να εξοικονομεί 5 εκατ. ευρώ το χρόνο, ενώ εκτιμά ότι θα μπορεί να παρέχει ρεύμα σε 2.000 περίπου οικογένειες με χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια, όπως έχει επισημανθεί σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο.

Στη μεθαυριανή συνεδρίαση αναμένεται να τεθεί προς έγκριση και το καταστατικό λειτουργίας της Ενεργειακής Κοινότητας, ενώ επίσης θα οριστεί προσωρινή διοικούσα επιτροπή.

Η προσωρινή διοικούσα επιτροπή είναι τριμελής και θα απαρτίζεται από τον δήμαρχο Βόλου, Αχιλλέα Μπέο, τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, Ανδρέα Ζέρβα και τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΜΒ, Γιώργο Τόρη.

Η προσωρινή διοικούσα επιτροπή έχει την υποχρέωση να συγκαλέσει εντός 30 ημερών την πρώτη γενική συνέλευση για την ανάδειξη των οργάνων διοίκησης.

Η πρώτη διαχειριστική χρήση της Ενεργειακής Κοινότητας ορίζεται να λήξει την 31-12-2021. Ελεγκτές ορίζονται οι: Απόστολος Ζαρκάδας-Βεργής, Πρόεδρος Σχολ. Επιτροπής Β’ Εκπαίδευσης, Δέσποινα Κότογλου, Πρόεδρος Σχολ. Επιτροπής Α’ Εκπαίδευσης και Κωνσταντίνος Γανωτής, Πρόεδρος ΣΥΔΙΣΑ.

Ιδρυτικά μέλη της Ενεργειακής Κοινότητας είναι ο δήμος Βόλου, η ΔΕΥΑΜΒ, ο ΣΥΔΙΣΑ, ο ΔΟ.Ε.Π.Α.Π.- ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, καθώς επίσης οι Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ανανέωση παραχώρησης χρήσης κτιρίων από τον ΟΑΕΔ

Στη μεθαυριανή συνεδρίαση επίσης θα τεθεί προς έγκριση η εισήγηση του δήμου προς τον ΟΑΕΔ για ανανέωση παραχώρησης χρήσης κτιρίων του οργανισμού από τον ΟΤΑ.

Ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, είχε παραχωρήσει στους πρώην δήμους Βόλου, Ν.Ιωνίας και Ν.Αγχιάλου, τη χρήση, εκμετάλλευση και διαχείριση καταστημάτων και αιθουσών συγκέντρωσης υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.

Η χρονική διάρκεια παραχώρησης των ως άνω κτιρίων προς τους πρώην δήμους έχει λήξει και πρέπει να ανανεωθεί από τον ΟΑΕΔ πλέον, αφού οι αρμοδιότητες του πρώην ΟΕΚ έχουν περιέλθει στον οργανισμό απασχόλησης εργατικού δυναμικού.

Με βάση τα όσα αναγράφονται στην εισήγηση, ο ΟΑΕΔ έχει ξεκαθαρίσει ότι εφόσον υπάρξει νέα σύμβαση χρησιδανείου, ο δήμος θα υποχρεωθεί να αναλάβει εξ ολοκλήρου την ευθύνη συντήρησης και αποκατάστασης τυχόν υφισταμένων φθορών στα ακίνητα που θα παραχωρηθούν.

Η διάρκεια της παραχώρησης ορίζεται μέχρι 10 έτη με δυνατότητα μεγαλύτερης διάρκειας υπό προϋποθέσεις, ύστερα από αιτιολογημένη απόφαση του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου