ΤΟΠΙΚΑ

Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων: «Εχουμε ακόμη πολύ δρόμο»

πρόεδρος-πανελλήνιας-ομοσπονδίας-ξε-506402

Ο Γρηγόρης Τάσιος μιλάει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τα προβλήματα του κλάδου, περιγράφοντας ως «εμπόλεμη κατάσταση» την πανδημία

Σε διαρκή αγώνα δρόμου οι ξενοδόχοι, με τις πληρότητες να κυμαίνονται από 55% μέχρι 70% στην αιχμή της τουριστικής σεζόν και τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρη Τάσιο, να χαρακτηρίζει «εμπόλεμη κατάσταση» την πανδημία. Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο πρόεδρος καθιστά σαφές ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μέχρι την πολυπόθητη ανάκαμψη, ενώ εκτιμά ότι ενδεχομένως θα χρειαστεί μια πενταετία μέχρις ότου ανέβουν οι ρυθμοί του τουρισμού.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Σκιαγραφώντας την εικόνα του φετινού καλοκαιριού, αναφέρει ότι «εξελίσσεται καλύτερα από πέρυσι» διότι «έχουν ανοίξει τα ξενοδοχεία, σε αντίθεση με την περσινή σεζόν όπου λειτουργούσαν τα μισά». Τα βλέμματα των ξενοδόχων στρέφονται, όπως είναι φυσικό, στην τουριστική κίνηση, με τις περιοχές που διεκδικούν την «μερίδα του λέοντος» να είναι οι προορισμοί που υιοθετούν το μαζικό μοντέλο τουρισμού, όπως Κρήτη, Ρόδος, Κως, Νησιά Ιονίου, Χαλκιδική και άλλοι σύμφωνα με την εκτίμηση του προέδρου.

Ερωτηθείς από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ κατά πόσο η Μαγνησία μπορεί να αναπτύξει το μοντέλο του μαζικού τουρισμού, ο κ. Τάσιος ανέφερε ότι χρειάζονται επιπλέον κρεβάτια με προδιαγραφές πέντε αστέρων. «Είναι πολύ ωραίο το Πήλιο, σε συνδυασμό με την πόλη του Βόλου και με εναλλακτική τις Σποράδες. Θεωρώ ότι πρέπει να μπούμε σε ένα μοντέλο που συνδυάζει όλα τα παραπάνω, για να επιτύχουμε επισκεψιμότητα πολύ περισσότερων ημερών. Υπάρχει το αεροδρόμιο που βοηθάει, υπάρχει λιμάνι, οι προδιαγραφές είναι καλές στην περιοχή. Θεωρώ, όμως, ότι χρειάζονται πεντάστερα κρεβάτια στην περιοχή. Χρειάζεται ένα μοντέλο που θα μπορέσει να τα συνδυάσει όλα. Η Μαγνησία δεν είναι, κατά την άποψή μου, μια περιοχή για το μαζικό μοντέλο» είπε.

Σχολιάζοντας το μέτρο του υποχρεωτικού σελφ τεστ στους ανεμβολίαστους απασχολούμενους στον τουριστικό κλάδο, ανέφερε ότι «είναι δική μας πρόταση αυτή, και περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί. Δεν μπορούμε να επιβαρυνθούμε με το κόστος κάποιου, που θέλει να διατηρήσει το δικαίωμά του στον εμβολιασμό. Μπορεί να το έχει, πληρώνοντας ο ίδιος το κόστος του σελφ τεστ. Κι εμείς έχουμε δικαίωμα και πρέπει να πληρώσουμε επιστρεπτέα, φόρους, δάνεια. Είναι ξεκάθαρο το μήνυμα».

Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση των ξενοδόχων υπογράμμισε ότι «είμαστε σε δεύτερη σεζόν covid. Είμαστε καλύτερα από πέρυσι, αλλά γνώμη μου είναι ότι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας. Εκτιμώ ότι θα χρειαστεί μια πενταετία για να ορθοποδήσουμε».

Αλλεπάλληλα τα υπομνήματα που απευθύνει στην κυβέρνηση για επιπλέον μέτρα στήριξης, ενώ παράλληλα γίνεται καθημερινά αποδέκτης της αγωνίας και του προβληματισμού των συναδέλφων του. «Η μεγάλη μας αγωνία είναι πως θα εξελιχθεί η πανδημία. Είμαστε αισιόδοξοι, ανάλογα με το πώς πάει η πανδημία. Αυτό είναι το πρόβλημά μας. Αυτή τη στιγμή έχουμε «πολεμική» κατάσταση με την πανδημία, άρα, λοιπόν, κάθε μέρα είναι διαφορετική» υπογράμμισε.

Προσδοκία όλων των ξενοδόχων είναι να κλείσει η σεζόν με θετικό πρόσημο κι όπως σημείωσε ο πρόεδρος «είμαστε καθημερινά στην διαδικασία της προσπάθειας. Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, για τις οικογένειές μας και γενικά για την Ελλάδα μας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου