ΤΟΠΙΚΑ

Στη Βουλή η ρύθμιση για τις πληρωμές του παγετού «Ανοιξη 2021»

στη-βουλή-η-ρύθμιση-για-τις-πληρωμές-το-511319

«Η κυβέρνηση κάνει πράξη τη δέσμευσή της για κάλυψη των ζημιών από τον παγετό της άνοιξης του 2021 και προβλέπει την άμεση προκαταβολή του 40% των αποζημιώσεων στους δικαιούχους παραγωγούς», ανακοινώθηκε χθες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης προβλέπεται κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας η δυνατότητα καταβολής αποζημίωσης για έως το 100% της ασφαλιζόμενης αξίας της παραγωγής του αγροτεμαχίου που ζημιώθηκε καθώς και η προκαταβολή του 40% της ζημιάς. Μάλιστα ορίζεται ασφαλιστική δικλείδα για την προκαταβολή μέχρι 40%, ως απώτατο χρονικό όριο, η 31η Οκτωβρίου 2021.

Επίσης προβλέπεται η δυνατότητα είσπραξης προκαταβολής μέχρι ποσοστού 40% για τους παραγωγούς που οι καλλιέργειές τους ήταν σε προανθικό στάδιο.

Τέλος αυξάνεται το όριο ανά δικαιούχο από 70.000 ευρώ σε ποσό μέχρι τις 140.000 ευρώ για τα προϊόντα εκείνα που καλλιεργούνται σε δύο περιόδους εντός του ίδιου έτους (εαρινή και φθινοπωρινή). Το ανωτέρω ποσό δύναται να τριπλασιασθεί μετά από απόφαση των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών, για συγκεκριμένες ζημίες, μεταξύ των οποίων και ο παγετός.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου