ΤΟΠΙΚΑ

Αυστηροί έλεγχοι στα πλοία στο λιμάνι του Βόλου

αυστηροί-έλεγχοι-στα-πλοία-στο-λιμάνι-512915

Απαγορεύτηκε η επιβίβαση σε οκτώ άτομα το τελευταίο τριήμερο, διότι δεν διέθεταν τα απαραίτητα δικαιολογητικά

Αυστηροί έλεγχοι διενεργούνται πριν την επιβίβαση των επιβατών στα πλοία, στο πλαίσιο των υγειονομικών μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ. Οκτώ άτομα επέστρεψαν αναγκαστικά στη βάση τους το τελευταίο τριήμερο, διότι δεν διέθεταν τα απαραίτητα έγγραφα, κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στο λιμάνι του Βόλου, πριν την επιβίβαση.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, την Παρασκευή 16 Ιουλίου ταξίδεψαν από το λιμάνι του Βόλου προς τα νησιά των Βορείων Σποράδων 1.245 άτομα, 207 ΙΧ, 36 φορτηγά και 26 δίκυκλα.

Το Σάββατο 17 Ιουλίου ταξίδεψαν συνολικά 1.270 άτομα, 225 ΙΧ, 9 φορτηγά και 14 δίκυκλα.

Προχθές Κυριακή 18 Ιουλίου, επιβιβάστηκαν συνολικά 1.428 άτομα από το λιμάνι του Βόλου, 225 ΙΧ, 7 φορτηγά και 10 δίκυκλα.

«Οι επιβάτες είναι συνεργάσιμοι και γνωρίζουν ποια είναι τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, προκειμένου να ταξιδέψουν. Ο κόσμος, εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις, έρχεται προετοιμασμένος, στην ώρα του, για να μην υπάρχει καθυστέρηση», ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η αντιπλοίαρχος Αθηνά Κυρίτση.

Τη δήλωση υγείας παραλαμβάνει μέλος του πληρώματος που είναι υπεύθυνος, κι όπως υπογραμμίζει ο κ. Κυρίτση, «η πλειονότητα των επιβατών, γνωρίζει ότι η συγκεκριμένη διαδικασία διεξάγεται από τις 5 Ιουλίου. Το σχετικό ερωτηματολόγιο είναι διαθέσιμο στα πρακτορεία των πλοίων όπου εκδίδονται τα εισιτήρια, αλλά και διαδικτυακά».

Οσοι δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, που ορίζονται βάση νομοθεσίας, είναι αναγκασμένοι να επιστρέψουν στην βάση τους ή να επανέλθουν, προσκομίζοντας τα προαπαιτούμενα για την επιβίβασή τους.

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά

Υπενθυμίζεται ότι, όσοι πολίτες θέλουν να μετακινηθούν σε νησιά για να επιβιβαστούν στα πλοία καθώς και στα θαλάσσια ταξί, πρέπει: Να επιδείξουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, εφόσον έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Οσοι δεν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κάνει την μια δόση του εμβολίου, πρέπει να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο Cοvid-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού, είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού (rapid test) εντός των τελευταίων 48 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού. Η αρνητική διάγνωση του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR και του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης.

Οι επιβάτες μπορούν, εναλλακτικά, να επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.

Η υποχρέωση περιλαμβάνει ανηλίκους από 12 ετών και άνω. Οι ανήλικοι από 12 έως 17 ετών μπορούν να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) 24 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

Εξαιρούνται: Οι επιβάτες που μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test). Επίσης οι επιβάτες που μετακινούνται σε ακτοπλοϊκές συνδέσεις μεταξύ νήσων της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), είτε σε εβδομαδιαία βάση, σύμφωνα με τα γενικώς ισχύοντα, είτε εντός 24 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

Διαδικασία επιβίβασης

Η διαδικασία επιβίβασης στα πλοία πραγματοποιείται ως ακολούθως:

Ολοι οι επιβάτες πρέπει να φέρουν σε έγχαρτη ή ηλεκτρονική μορφή το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή τη βεβαίωση αρνητικής διάγνωσης του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR, ή του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test, ή το πιστοποιητικό νόσησης, όπως εξάγονται με τη μορφή ψηφιακού ή εκτυπωμένου αντιγράφου από την πλατφόρμα gov.gr

Δεκτές γίνονται επίσης οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ψηφιακό πιστοποιητικό COVID) καθώς και τρίτων χωρών.

Κατά την επιβίβαση στα πλοία των επιβατών που φέρουν τα πιο πάνω πιστοποιητικά/βεβαιώσεις, διενεργείται ηλεκτρονικός έλεγχος πιστοποίησης αυτών από το πλήρωμα του πλοίου με την παρουσία και υπό την εποπτεία στελέχους της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής.

Παράλληλα, διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας των επιβατών με το έγγραφο ταυτότητας ή το διαβατήριο, ή οιοδήποτε προβλεπόμενο έγγραφο που πιστοποιεί την ταυτότητα αυτών. Σε κάθε περίπτωση, για την επιβίβαση των επιβατών από λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας προς τα νησιά και αντίστροφα, συμπληρώνεται υποχρεωτικά το Ερωτηματολόγιο Δήλωσης Υγείας πριν την Επιβίβαση που περιλαμβάνεται στο Παράρτημα 1 των μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων Covid-19 στα επιβατηγά και επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές, τα οποία βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής https://www.ynanp.gr/el/. καθώς και στην ιστοσελίδα https://sea.travel.gov.gr/.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου