ΤΟΠΙΚΑ

Πάγωσαν οι συμβολαιογραφικές πράξεις

πάγωσαν-οι-συμβολαιογραφικές-πράξει-512929

Πολίτες περιμένουν να δοθεί παράταση στην ισχύ των βεβαιώσεων μηχανικών για τη νομιμότητα των ακινήτων – Γέμισαν με φακέλους τα συμβολαιογραφικά γραφεία – Σε αναμονή και οι μεσίτες

Γεμάτα με φακέλους για μεταβιβάσεις ακινήτων και αγοραπωλησίες είναι τα συρτάρια των συμβολαιογράφων, όμως δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για να τρέξουν οι διαδικασίες, αν δεν παραταθεί η ισχύς των βεβαιώσεων μηχανικών που έληξαν στις 30 Ιουνίου με την υποχρέωση έκδοσης ηλεκτρονικών ταυτοτήτων των κτιρίων.

Ολόκληρη η κτηματαγορά είναι έτσι αναγκασμένη να βρίσκεται σε στάση αναμονής, αν και ενόψει της αύξησης των αντικειμενικών αξιών προκύπτει έντονο ενδιαφέρον. Οι συμβολαιογράφοι βρίσκονται με σταυρωμένα χέρια, καθώς δεν μπορούν να συντάξουν κανένα συμβόλαιο.

«Από την 1η Ιουλίου δεν γίνονται συμβόλαια για αυτόν ακριβώς τον λόγο», λέει ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας, Ιωάννης Κόνσουλας. «Εχουν παρέμβει για το εν λόγω θέμα η Συντονιστική Επιτροπή των προέδρων των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων και ο κάθε Σύλλογος ξεχωριστά ανάμεσά τους και ο δικός μας.

Συσσωρεύονταν οι παλαιότερες υποθέσεις στα γραφεία μας για να διεκπεραιωθούν και δεν προλάβαμε να τις υπογράψουμε, καθώς 30 Ιουνίου έληξε η προθεσμία για την ισχύ των βεβαιώσεων μηχανικών», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Εδώ και δέκα εννέα ολόκληρες μέρες καμία μεταβίβαση ακινήτου ή αγροπωλησία δεν έχει πραγματοποιηθεί. Οι συμβολαιογράφοι ζητούν να επιλυθεί το πρόβλημα το συντομότερο δυνατόν, για να τρέξουν οι υποθέσεις. Τα συμβολαιογραφικά γραφεία είναι γεμάτα από φακέλους.

Η εν λόγω κατάσταση συμπαρασύρει την κτηματαγορά. «Κάνουμε κινήσεις αλλά δεν μπορούμε να τις ολοκληρώσουμε», λέει από την πλευρά της η κτηματομεσίτρια Σοφία Χαλκιά. «Υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον από αγοραστές αλλά λόγω της ηλεκτρονικής ταυτότητας των κτιρίων δημιουργούνται δυσκολίες, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σε στασιμότητα», εξηγεί η ίδια.

Οι μεσίτες κλείνουν δουλειές και στη συνέχεια είναι αναγκασμένοι να περιμένουν την ολοκλήρωσή τους σε μία χρονική στιγμή μάλιστα που η κτηματαγορά πήρε τα επάνω της και είχε αρχίσει να κινείται έντονα μετά από πολύ καιρό.

«Ο υπουργός είχε πει ότι θα δώσει παράταση στην έκδοση βεβαιώσεων των μηχανικών για τη νομιμότητα των ακινήτων, οι οποίες έληξαν στις 30 Ιουνίου. Οι πολίτες το ενημερώθηκαν αυτό και περίμεναν να συμβεί. Σήμερα εφαρμόζεται ένα άλλο σύστημα με την ηλεκτρονική ταυτότητα των κτιρίων, η οποία αφορά στο σύνολο των θεμάτων που μπορεί να αφορούν σε ένα ακίνητο. Οι πολίτες δεν ξέρουν τι να κάνουν. Να περιμένουν την παράταση ή να προχωρήσουν στην ηλεκτρονική ταυτότητα των κτιρίων», σημειώνει από την πλευρά της η πρόεδρος του ΤΕΕ Νάνσυ Καπούλα, θέλοντας να εξηγήσει την κατάσταση.

Επισημαίνεται, ότι το αυξημένο ενδιαφέρον που παρουσιάζεται για μεταβιβάσεις και αγοραπωλησίες αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των αντικειμενικών αξιών που θα ισχύσουν από το νέο έτος.

Στον Βόλο σε ζώνες του αστικού κέντρου θα υπάρχουν αυξήσεις.

Κατά μέσο όρο οι τιμές φθάνουν στα 150 ευρώ η τιμής ζώνης εκτός από το παραλιακό μέτωπο όπου οι νέες αντικειμενικές αυξήθηκαν πολύ παραπάνω.

Οι αυξήσεις δεν είναι παντού ίδιες, για παράδειγμα στην Αγριά είναι 100 ευρώ η τιμή ζώνης, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις με μειώσεις στις αντικειμενικές και με μηδενική αναπροσαρμογή.

Στο κεντρικό ιστό του Βόλου εξαίρεση παρουσιάζει το παραλιακό μέτωπο όπου οι τιμές ανέβηκαν πολύ. Αυξομειώσεις στις τιμές υπάρχουν σε όλες τις περιοχές της Μαγνησίας.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου