ΑΛΜΥΡΟΣ

Αρχίζουν τα έργα αποκατάστασης των καταστροφών από τον «Ιανό»

αρχίζουν-τα-έργα-αποκατάστασης-των-κα-512951

Ψηφίζεται μεθαύριο Πέμπτη στη Βουλή η σύμβαση 143 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση ζημιών, που προκλήθηκαν από τον «Ιανό» σε υποδομές και οδικούς άξονες στη Θεσσαλία

Στον σχεδιασμό των μεγάλων έργων υποδομής της επόμενης 15ετίας, στην ολοκλήρωση του Ε65 αλλά και στα έργα αποκατάστασης από τις ζημιές που προκάλεσε ο Ιανός που ξεκινούν άμεσα στην Θεσσαλία αναφέρθηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό TRT και στον δημοσιογράφο Σωτήρη Πολύζο.

Σχετικά με την αντιμετώπιση των ζημιών από τον Ιανό ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι «την Πέμπτη θα ψηφίσουμε στην Βουλή την σύμβαση 143 εκατομμυρίων ευρώ για την αποκατάσταση των υποδομών και των οδικών αξόνων στην Θεσσαλία από τον Ιανό. Αυτό πρακτικά σημαίνει τα έργα ξεκινούν άμεσα και πρόκειται για έργα μεγάλα και τεχνικά δύσκολα. Από την Πέμπτη και μετά ανοίγει ο δρόμος για να ξεκινήσουν οι εργασίες».

Σχετικά με το νότιο τμήμα του Ε65 μήκους 14 χλμ που δόθηκε στην κυκλοφορία την περασμένη Παρασκευή, στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι «ενώ εγκαινιάσαμε το νότιο τμήμα του Ε65 που ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια, είμαστε περήφανοι γιατί καταφέραμε να ξεμπλοκάρουμε το βόρειο τμήμα του Ε65 και να πάρουμε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να το ξεκινήσουμε. Αυτό δεν ήταν καθόλου εύκολο και χρειάστηκε δύο φορές η παρέμβαση του πρωθυπουργού για να λύσει τα ζητήματα των κρατικών ενισχύσεων».

Επίσης ανέφερε πως το συγκεκριμένο έργο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης κι αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2021, έχοντας ορίζοντα κατασκευής τα τρία χρόνια. «Είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο επειδή βγάζει ολόκληρες περιοχές από την απομόνωση. Έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την ελληνική οικονομία και την Περιφέρεια και συμβάλλει τα μέγιστα στην διαδικασία απολιγνιτοποίησης της περιοχής» σημείωσε ο κ. Καραμανλής. «Αυτά τα έργα μπορεί να έχουν σχεδιαστεί εδώ και πολύ καιρό όμως η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αυτή που κατάφερε να εξασφαλίσει την χρηματοδότηση τους και είμαστε περήφανοι για αυτό» συμπλήρωσε.

Παράλληλα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών σημείωσε ότι τα πολύ μεγάλα οδικά έργα κλείνουν σιγά σιγά τον κύκλο τους και πως το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αρχίζει να σχεδιάζει τα έργα της επόμενης 15ετίας.

«Σχεδιάζουμε έργα πιο φιλοπεριβαντολλογικά, έργα αντιπλημμυρικά και διαχείρισης υδάτινων πόρων. Σχεδιάζουμε έργα που η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αρχίσει στο εξής να χρηματοδοτεί» δήλωσε.

Τέλος, ο υπουργός επεσήμανε ότι «προωθείται ένα μεγάλο σχέδιο νέων έργων υποδομής τόσο για την άρδευση και ύδρευση όσο και για την αντιπλημμυρική προστασία περιοχών σε όλη την χώρα», σημειώνοντας ότι για πρώτη φορά στο χώρο των υποδομών υλοποιούνται έργα κατασκευής φραγμάτων μέσω ΣΔΙΤ με πρώτο αυτό του Χαβρία που βρίσκεται σε διαγωνιστική διαδικασία. Έπονται τα Φράγματα του Ενιπέα και του Ταυρωνίτη για τα οποία βρισκόμαστε στην επεξεργασία των προτάσεων υπαγωγής τους στον κατάλογο έργων ΣΔΙΤ που αναμένεται να υποβληθούν εντός του Φθινοπώρου και να δημοπρατηθούν μέσα στο 2021».

Κατέληξε δε λέγοντας ότι «το Υπουργείο και πλάνο έργων έχει με ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου