ΤΟΠΙΚΑ

Πανδημία σε ρυθμούς επέλασης στη Μαγνησία

πανδημία-σε-ρυθμούς-επέλασης-στη-μαγν-514300

Ανησυχία για μεταλλάξεις και ανεμβολίαστους – Στα 526 τα ενεργά κρούσματα το τελευταίο 14ήμερο – Προετοιμασία στο Αχιλλοπούλειο για νέο κύμα

Αναστάτωση επικρατεί πάλι στην τοπική κοινωνία με τη διασπορά του κορονοϊού, την οποία οι γιατροί περιγράφουν σαν «προθάλαμο» του τέταρτου κύματος. Οι μεταλλάξεις κινούνται με ταχύτητα ανάμεσα στους πολίτες, χτυπώντας κυρίως τους ανεμβολίαστους, που κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Το νέο κύμα της πανδημίας αρχίζει από τους νέους. Η ανέμελη συμπεριφορά και η χαλαρότητα κυρίως σε στέκια διασκέδασης τροφοδοτούν τον ιό να παραμένει ζωντανός στην κοινότητα.

Η διασπορά εξαπλώνεται και ο ιός βάλλει ευθέως εναντίον όσων δεν έχουν εμβολιαστεί, εκείνων που ακόμη δεν έχουν ανοσία από τα εμβόλια, καθώς επίσης και ηλικιωμένων, που είτε είναι ανεμβολίαστοι, είτε λόγω των μεταλλάξεων προσβλήθηκαν από ενδοοικογενειακή διασπορά και νοσούν, μολονότι εμβολιασμένοι.

Στη Μαγνησία από τις αρχές της εβδομάδας μέχρι προχθές Παρασκευή έχουν καταγραφεί επιπλέον 220 κρούσματα, από τα οποία τα 32 την περασμένη Δευτέρα, 49 την Τρίτη, 52 την Τετάρτη, 46 την Πέμπτη και 41 την Παρασκευή.

Στον χάρτη της Πολιτικής Προστασίας η ΠΕ Μαγνησίας παραμένει στο κίτρινο, καταγράφοντας όμως άνοδο της επιδημιολογικής επιβάρυνσης. Ο μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους ανέρχεται στα 19.9 κρούσματα.

Συνολικά το τελευταίο 14ήμερο τα ενεργά κρούσματα στον νομό ανέρχονται στα 526, από τα οποία το 80% είναι άτομα μικρότερης ηλικίας των 40 χρόνων. Την ίδια ώρα ο δείκτης θετικότητας έχει σκαρφαλώσει στο 1.6.

Οι άνω των 65 ετών δεν έχουν επηρεαστεί ακόμα σημαντικά, ενώ την τελευταία εβδομάδα υπάρχει μια σαφής καταγραφή κρουσμάτων στις ηλικίες 65 έως 75 ετών, ηλικιακή ομάδα που έχει εμβολιαστική κάλυψη περίπου 70%.

Το γεγονός έχει θορυβήσει τις υγειονομικές αρχές, καθώς εκτιμούν ότι κάποιοι από αυτούς ενδεχομένως να χρειαστεί να νοσηλευτούν.

Η μεγαλύτερη αύξηση νέων κρουσμάτων καταγράφεται στον Βόλο, τον Αλμυρό και τον δήμο Ρήγα Φεραίου, ενώ μεσοσταθμικά η αύξηση σε επίπεδο νομού το τελευταίο επταήμερο υπολογίζεται στο 124.56%.

Προετοιμασία στο Νοσοκομείο για νέο κύμα

Στο Αχιλλοπούλειο σήμερα λειτουργεί μία κλινική κορονοϊού. Οι άλλες δύο έκλεισαν σταδιακά, αποχαρακτηρίστηκαν από Covid και δόθηκαν για την εξυπηρέτηση ασθενών με άλλες νόσους.

Ομως το υπουργείο Υγείας έχει δώσει εντολή για προετοιμασία των δομών για την αντιμετώπιση νέου πιθανού κύματος επιβάρυνσης από τα κρούσματα.

Το γεγονός της αργής, αλλά σταθερής αύξησης νοσηλευομένων έχει θορυβήσει ιδιαίτερα τους γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο επικεφαλής της κορονοκλινικής στο Αχιλλοπούλειο Χαράλαμπος Μάνδρος.

Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο, εάν με το νέο κύμα του κορονοϊού αυξηθούν οι νοσηλείες των ανεμβολίαστων, να χρειαστεί να ανοίξει ξανά και δεύτερη κλινική, όπως επισημαίνει.

«Πιστεύω ότι πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα για να μειωθούν οι επιπτώσεις του νέου κύματος της πανδημίας. Το σύστημα υγείας, που επηρεάζει έμμεσα και άλλες καταστάσεις, θα πρέπει να το προστατεύουμε», τονίζει ο γιατρός.

Επιπλέον όπως λέει θα προκύψει πρόβλημα και με τους γενικούς ασθενείς, οι οποίοι από φόβο να προσεγγίσουν το νοσοκομείο κατά τη διάρκεια του τρίτου κύματος της πανδημίας παραμέλησαν την υγεία τους και σήμερα σπεύδουν για να προλάβουν… τα χειρότερα.

Να μη σημειωθεί κάμψη των εμβολιασμών

Σύμφωνα με τον ίδιο η περίοδος μέχρι το τέλος Αυγούστου θα είναι καθοριστική τόσο για την εξέλιξη της πανδημίας, όσο και για την εξέλιξη των εμβολιασμών.

«Αν δεν σπεύσουμε να εμβολιαστούμε θα προκύψουν άσχημες εξελίξεις από τους πρώτους μήνες του φθινοπώρου, αν όχι και νωρίτερα» επισημαίνει ο γιατρός.

«Εκτιμώ ότι ένα ποσοστό ανοσίας σε επίπεδο πληθυσμού 60% με 70% θα το πετύχουμε, αρκεί να πάνε περισσότεροι να εμβολιαστούν. Φοβάμαι ότι τον Αύγουστο θα μειωθεί αρκετά ο εμβολιασμός. Ηδη καταγράφεται μία κάμψη, λόγω χαλάρωσης, εφησυχασμού, αλλά και των καλοκαιρινών αδειών», προσθέτει ο κ. Μάνδρος.

Οι νοσηλευόμενοι με κορονοϊό στο Νοσοκομείο Βόλου είναι μόλις εννέα, παρά τα αυξημένα κρούσματα καθημερινά, που ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ για την περιοχή. Ολοι τους νοσηλεύονται στην κλινική covid, ενώ άδειοι είναι οι θάλαμοι αρνητικής πίεσης όπως και η ΜΕΘ.
Από τους εννέα νοσηλευόμενους, οι τρεις προέρχονται από το Γηροκομείο Βόλου με τα συμπτώματά τους να είναι πολύ ήπια, καθώς έχουν εμβολιαστεί πλήρως για τον κορoνοϊό. Τέσσερις ασθενείς προσέρχονται από την Κερασιά, όπου διαπιστώθηκε διασπορά του ιού, μετά από κηδεία.

Τα εμβόλια «δουλεύουν»

Ο κ. Μάνδρος επαναλαμβάνει την έκκληση για εμβολιασμούς, υπογραμμίζοντας ότι τα εμβόλια αποτρέπουν τη βαριά νόσηση και τους θανάτους.

«Οι εμβολιασμένοι δεν αποκλείεται να προσβληθούν από κορονοϊό εξαιτίας των μεταλλάξεων, όμως προστατεύονται σε πολύ υψηλό ποσοστό από εισαγωγή στο νοσοκομείο, διασωλήνωση και θάνατο», αναφέρει ο ίδιος.

Αυτό που τον ανησυχεί όμως είναι ότι όσο παραμένει σημαντικό το ποσοστό των ανεμβολίαστων, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης και νέων μεταλλάξεων.

«Οσο ο πλήρης έλεγχος της πανδημίας δεν επιτυγχάνεται, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες η κυκλοφορία του ιού να φέρει νέες και ακόμη πιο ισχυρές μεταλλάξεις τον χειμώνα», εκτιμά ο γιατρός του νοσοκομείου.

Επίσης, μεγάλη προσοχή θα πρέπει να επιδεικνύουν οι νέοι επιστρέφοντας από τις διακοπές τους. Είναι πολύ μεγάλη η πιθανότητα να μεταφέρουν τον ιό από τον τόπο των διακοπών τους στο πατρικό τους σπίτι και στο εργασιακό τους περιβάλλον.

Ποσοστό 46,11% έχει κάνει την πρώτη δόση

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του διαδραστικού χάρτη της Πολιτικής Προστασίας που καταγράφει την επιδημιολογική εικόνα, καθώς επίσης την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος «Ελευθερία», στη Μαγνησία την πρώτη δόση του εμβολίου έχει κάνει ποσοστό 46,11% του πληθυσμού, ενώ τη δεύτερη δόση έχει ολοκληρώσει ποσοστό 38,49%.

Η ΠΕ Μαγνησίας είναι στο κίτρινο, ενώ τα νησιά των Βορείων Σποράδων έχουν «πρασινίσει», με τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης να ξεπερνούν το 55%.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική πλατφόρμα emvolio.gov.gr σε απόλυτους αριθμούς οι εμβολιασμοί στη Μαγνησία, με βάση τα στοιχεία μέχρι την περασμένη Παρασκευή, 16 Ιουλίου, έχουν ως εξής: Στην ΠΕ Μαγνησίας έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 161.826 εμβολιασμοί, από τους οποίους οι 89.066 αφορούν στην πρώτη δόση, ενώ 75.308 πολίτες έχουν ολοκληρώσει και τη δεύτερη δόση.

Αναφορικά με τις Σποράδες, συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 15.265 εμβολιασμοί, από τους οποίους οι 8.171 αφορούν στην πρώτη δόση, ενώ 8.055 άτομα έχουν ολοκληρώσει και τη δεύτερη δόση και χτίζουν ανοσία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου