ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτες θα μπορέσουν να βρουν ξανά το… φως τους

βολιώτες-θα-μπορέσουν-να-βρουν-ξανά-το-514759

Δρομολογούνται οι πρώτες οφθαλμολογικές επεμβάσεις – Ο ερχομός νέου γιατρού άνοιξε διάπλατα τις πόρτες για να σταματήσει η ταλαιπωρία εκατοντάδων ασφαλισμένων

«Θα δουν ξανά το… φως τους» θα μπορούσε να τιτλοφορείται η αλλαγή σελίδας στην Οφθαλμολογική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου, μετά από τρία και πλέον χρόνια που λειτουργούσε σε αχαρτογράφητα νερά.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Ο θάνατος του προηγούμενου διευθυντή, του αείμνηστου Κώστα Μπαρμπάκη, τον Δεκέμβριο του 2017, πάγωσε τα πάντα. Οι επικουρικοί γιατροί που έμειναν πίσω δεν προλάβαιναν εκτός από τις εφημερίες και τη λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων να ασχοληθούν με το χειρουργικό κομμάτι της οφθαλμολογικής. Αλλωστε μέχρι να προλάβουν να συντονίσουν τον μεγάλο όγκο δουλειάς, έπρεπε να αποχωρήσουν διότι έληγαν οι συμβάσεις τους.

Ετσι μοιραία η λειτουργία της οφθαλμολογικής κλινικής περιορίστηκε στα απολύτως απαραίτητα, με τους δύο επικουρικούς γιατρούς και έναν ειδικευόμενο να δίνουν μάχη για να καλύπτονται οι εφημερίες του μήνα και παράλληλα να μπορούν να εξετάζουν έναν εύλογο αριθμό ασφαλισμένων στα εξωτερικά ιατρεία.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα οι Βολιώτες αναγκάζονταν να μεταβαίνουν στη Λάρισα ή να ξενιτεύονται σε άλλες πόλεις ακόμη μακρύτερα, προκειμένου να υποβληθούν για παράδειγμα σε εγχείριση καταρράκτη, που θεωρείται πλέον επέμβαση ρουτίνας στην επιστήμη της οφθαλμολογίας.

Υποχρεωτικά έπρεπε να αναζητήσουν είτε συμβεβλημένο οφθαλμίατρο με τον ΕΟΠΥΥ, είτε επί πληρωμή σε κάποια εξειδικευμένη κλινική εάν επρόκειτο για επέμβαση.

Τον Ιανουάριο του 2021, εν μέσω πανδημίας, ανέλαβε υπηρεσία ο πρώτος μόνιμος οφθαλμίατρος στο Αχιλλοπούλειο, μετά από τρεισήμισι χρόνια.

Πρόκειται για τον Κώστα Τσαούση, με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη. Εναν λαμπρό επιστήμονα που έχει ήδη αναβαθμίσει τη λειτουργία της κλινικής, σύμφωνα με τους συναδέλφους του. Ο κ. Τσαούσης είναι Επιμελητής Α’ και εκτελεί χρέη διευθυντή.

Σε πρώτο πλάνο οι επεμβάσεις καταρράκτη

Με μεθοδικό τρόπο και χωρίς τυμπανοκρουσίες έχει ήδη αναβαθμίσει τη λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων στον συγκεκριμένο τομέα και σε συνεργασία με τους συναδέλφους του δρομολογούν τα επόμενα βήματα.

Ποια θα είναι αυτά; Η επανέναρξη των επεμβάσεων καταρράκτη. Μπορεί τα ραντεβού ακόμη να μην έχουν ξεκινήσει επίσημα για τον προγραμματισμό των πρώτων επεμβάσεων, όμως ανεπισήμως περισσότεροι από 60 άνθρωποι που αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα και χρειάζονται επέμβαση βρίσκονται ήδη στην πρώτη λίστα.

«Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να αναβαθμιστεί η λειτουργία της Οφθαλμολογικής Κλινικής», επισήμανε ο κ. Τσαούσης στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

«Ηδη ανεπίσημα υπάρχουν δεκάδες ασφαλισμένοι που έχουν προσέλθει στα εξωτερικά ιατρεία και έχουν ζητήσει τη συνδρομή μας για να αντιμετωπίσουν σοβαρά οφθαλμολογικά προβλήματα. Η αξιοποίηση και η συντήρηση του ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού του τμήματος είναι το επόμενο στοίχημα, προκειμένου να δρομολογήσουμε τις πρώτες επεμβάσεις», πρόσθεσε ο ίδιος.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως εκτός από καταρράκτη, ο νέος γιατρός αντιμετωπίζει επίσης και παιδικές οφθαλμικές παθήσεις. Επίσης εισηγείται διάφορες θεραπείες για διάφορες εξειδικευμένες ενδοβολβικές παθήσεις.

Στο δυναμικό της Κλινικής αυτή την περίοδο απασχολείται ένας επικουρικός και ένας ειδικευόμενος, καθώς η δεύτερη επικουρικός βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια. Αυτό όμως δεν πρόκειται να διαφοροποιήσει τον προγραμματισμό για το επόμενο διάστημα.

Με την πανδημία εγκατέλειψαν την υγεία τους

Από τη μία η πανδημία του κορονοϊού και από την άλλη η έλλειψη γιατρών να αναλάβουν οφθαλμολογικές επεμβάσεις είχαν ως αποτέλεσμα δεκάδες Βολιώτες να συρρέουν καθημερινά στο Αχιλλοπούλειο με σοβαρά οφθαλμολογικά προβλήματα.

«Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν παραμελήσει την υγεία τους είτε επειδή φοβόντουσαν να προσέλθουν στο νοσοκομείο λόγω κορονοϊού, είτε επειδή αψήφησαν τις συνέπειες. Το αποτέλεσμα όμως είναι το αρνητικό. Τα οφθαλμολογικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν έχουν επιδεινωθεί», αναφέρει ο γιατρός.

Τα εξωτερικά ιατρεία για τα οφθαλμολογικά περιστατικά γίνονται δύο φορές τουλάχιστον την εβδομάδα και οι ασθενείς που αναμένουν πολλοί.

Οι γιατροί δουλεύουν πολλές ώρες για να εξυπηρετήσουν τον κόσμο, ενώ εκτός από τα εξωτερικά ιατρεία, υπάρχουν και οι εργασίες στα επείγοντα, τα χειρουργεία, αλλά και οι ανάγκες από άλλες κλινικές.

Σύμφωνα με το οργανόγραμμα προβλέπονται επίσης τρεις θέσεις μονίμων γιατρών και μία θέση ειδικευόμενου, οι οποίες ωστόσο παραμένει άγνωστο πότε θα ενεργοποιηθούν.

Την ίδια ώρα μέσω ΕΟΠΥΥ στον Βόλο συμβεβλημένοι είναι ελάχιστοι οφθαλμίατροι, ενώ Κέντρο Υγείας Βόλου, η ειδικότητα του οφθαλμίατρου, παραμένει «στο ψυγείο» γεγονός που προκαλεί έναν επιπλέον «πονοκέφαλο» για όσους χρειάζονται είτε θεραπεία, είτε παραπεμπτικό για να υποβληθούν σε ειδικές εξετάσεις.

Δεν είναι τυχαίο πως από τον Βόλο παρατηρείται μεγάλη «διαρροή» προς ιδιωτικές κλινικές της Λάρισας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου