ΤΟΠΙΚΑ

Στην άκρη… οι αδιόριστοι πολύτεκνοι

στην-άκρη-οι-αδιόριστοι-πολύτεκνοι-515499

ΠΑΡΑ ΤΟΥΣ 11.700 ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πέρασαν έντεκα ολόκληρα χρόνια, με τους πολύτεκνους αδιόριστους εκπαιδευτικούς του 2010 να περιμένουν προσλήψεις στην εκπαίδευση. Οι δεσμεύσεις που είχαν, ότι θα απορροφούνταν στο μεταβατικό στάδιο, δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, ενώ λόγω των μνημονίων δεν έτρεξαν άλλοι διαγωνισμοί. Μετά από τόσα χρόνια αναμονής, προσδοκούσαν ότι με τις 11.700 προσλήψεις θα διευθετούνταν το ζήτημα. Εντούτοις, δεν υπήρξε και πάλι προγραμματισμός για εκείνους.

Οι πολυαναμενόμενες ανακοινώσεις για τις προσλήψεις συνοδεύτηκαν τελικά από αγανάκτηση, δυσαρέσκεια, διαμαρτυρία και όχι από ικανοποίηση. Ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Αδιόριστων Πολύτεκνων της κλειστής λίστας του 2010 και εκπρόσωπος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολύτεκνων Ελλάδος, Γεώργιος Καλτέκης, λέει: «Δεν ζητήσαμε ρουσφέτι, αλλά το κατοχυρωμένο δικαίωμά μας για διορισμό».

Οπως εξηγεί, στον διαγωνισμό του 2010 συμμετείχαν πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί από ολόκληρη την Ελλάδα, από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη, αρκετοί από τους οποίους και από τη Μαγνησία, τη Θεσσαλία και τη Φθιώτιδα.

Δυστυχώς, όμως, οι προσλήψεις πάγωσαν με τον νόμο Διαμαντοπούλου. Διακόσιοι πενήντα εκπαιδευτικοί που περιλαμβάνονται στην κλειστή λίστα έμειναν στον αέρα. Υπήρχε η δέσμευση ότι θα απορροφούνταν στο μεταβατικό στάδιο τα επόμενα δύο έτη, αλλά δεν υλοποιήθηκε.

«Περνούσαν τα χρόνια και οι πολύτεκνοι ήμασταν εγκλωβισμένοι σε αυτή τη λίστα. Δεν μπορούσαμε να πάρουμε μέρος σε άλλον διαγωνισμό του υπουργείου Παιδείας, επειδή θεωρούμασταν ήδη διορισμένοι, ούτε να εργαστούμε ως αναπληρωτές, καθώς υπήρχε ποσόστωση μόνο για τους τρίτεκνους εκπαιδευτικούς», τονίζει ο ίδιος.

Οι εκπαιδευτικοί προσδοκούσαν ότι το πρόβλημα θα ξεπεραστεί κάποια στιγμή. Ο νόμος Διαμαντοπούλου ανέφερε επίσης ότι μέχρι την τελευταία διενέργεια γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ ισχύουν οι διατάξεις που αφορούσαν στο μεταβατικό στάδιο.

«Με το που βγήκε η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως κάναμε και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, κυνηγήσαμε το θέμα. Συνέχεια διεκδικούσαμε την πρόσληψή μας και ασκούσαμε πιέσεις.

Ερχόμασταν σε επαφή με την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, τους βουλευτές, τους υπουργούς. Εχουμε στα χέρια μας τουλάχιστον 30 επιστολές με βουλευτές που παρεμβαίνουν εγγράφως και 20 παρεμβάσεις υπουργών και υφυπουργών.

Ολοι μάς διαβεβαίωναν ότι θα αρθεί η αδικία, διότι το πρόβλημα είναι κοινωνικό και είναι άδικο. Τελικά, μετά από τόσες ενέργειες και επαφές, μετά από δύο συναντήσεις με τη γενική γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Σίσσυ Γκίκα, δόθηκε η εντολή στο νομικό τμήμα να κάνει νομοθετική διάταξη και να δοθεί στην υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Ομως, η απάντηση που πήραμε από την κ. Κεραμέως πριν από έναν μήνα είναι ότι δεν είναι έτοιμη να το κάνει», σημειώνει ο ίδιος. Οι διαγωνισμοί στην εκπαίδευση είχαν ανακοινωθεί από το 2018. Οι 5.250 αφορούσαν στη σχολική χρονιά 2021-2022 και άλλοι τόσοι στη σχολική χρονικά 2023-2024. Η υπουργός ορθά ανακοίνωσε άλλους 1.200 διορισμούς.

«Δεν έχουμε συμπεριληφθεί ούτε στις έξτρα προσλήψεις. Την ίδια στιγμή οι διορισμοί προχωρούν με την κατάθεση του νομοσχεδίου και την κατάρτιση των πινάκων του ΑΣΕΠ και δεν υπάρχει μέριμνα ούτε για την αντιμετώπιση της δημογραφικής απειλής, ούτε για την αδικία που αντιμετωπίζουμε όλα αυτά τα χρόνια», σημειώνει.

Οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί συνεχίζουν τις παρεμβάσεις – διαμαρτυρίες τους με την ελπίδα ότι έστω και τώρα το δίκαιο αίτημά τους θα εισακουστεί.

«Προτιθέμεθα να παραστούμε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και να ζητήσουμε αποκατάσταση», σημειώνει ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο αδιόριστος πολύτεκνος εκπαιδευτικός από τη Μαγνησία Στέργιος Θάνος κάνει λόγο για κοροϊδία.

«Επρεπε να έχουμε αποκατασταθεί επαγγελματικά από το 2010. Αντίθετα, παραμένουμε όμηροι αυτής της κατάστασης μέχρι και σήμερα και δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση», σημειώνει.

Ο ίδιος επισημαίνει: «Ολοι υποτίθεται ότι κατανοούν και καταλαβαίνουν την αδικία, αλλά κάθε φορά που πλησιάζει η στιγμή για αποκατάσταση οπισθοχωρούν άτακτα. Η ελληνική οικογένεια δεν υποστηρίζεται, πόσο μάλλον η πολύτεκνη. Το κράτος την αντιμετωπίζει σαν εχθρό».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου