ΤΟΠΙΚΑ

Στον «αέρα» η πτήση από Ισραήλ για Νέα Αγχίαλο

στον-αέρα-η-πτήση-από-ισραήλ-για-νέα-α-517636

Στο «κόκκινο» η ανησυχία και ο προβληματισμός στη Μαγνησία

Απανωτά «χτυπήματα» επιφέρει στον τουρισμό η πανδημία, προκαλώντας αλλαγές στα πτητικά προγράμματα, με την αεροπορική γραμμή, που επρόκειτο να συνδέει το Ισραήλ με το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου, να βρίσκεται στον «αέρα». Δυσάρεστη εξέλιξη για φορείς και επαγγελματίες το «πάγωμα» της συγκεκριμένης πτήσης, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, με την ευχή να αναθεωρήσει τα δεδομένα η εταιρεία να διατυπώνεται από όλους.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Τεράστιο το οικονομικό πλήγμα για τη Μαγνησία, η οποία αποτελεί παραδοσιακά αγαπημένο προορισμό για τους Ισραηλινούς, με τα νέα δεδομένα που διαμορφώνει η πανδημία να αποτελούν εξαιρετικά δυσάρεστη εξέλιξη.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επικοινώνησε με τον αερολιμενάρχη, στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου, Κώστα Ευσταθίου, ο οποίος επιβεβαίωσε το γεγονός, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι το «πάγωμα» της πτήσης από το Ισραήλ στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου παραμένει μέχρι στιγμής. Κανείς, ωστόσο, δεν είναι σε θέση να προβλέψει τι θα συμβεί μέχρι το τέλος της σεζόν.

Η πρώτη πτήση της αεροπορικής εταιρείας Arkia στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου αναμενόταν στις 29 Ιουνίου, πλην όμως ο αστάθμητος παράγοντας πανδημία διαμόρφωσε νέα δεδομένα, οδηγώντας τους ιθύνοντες της εταιρείας στην απόφαση να μην πραγματοποιήσει τη συγκεκριμένη πτήση. Στο μεταξύ, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από άλλες εταιρείες, προκειμένου να εξυπηρετούν τη γραμμή, το οποίο «πάγωσε», ωστόσο, λόγω της πανδημίας.

Η μόνη εναλλακτική των Ισραηλινών τουριστών, που επιθυμούν να επισκεφτούν τη Μαγνησία, είναι αεροπορικώς προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια οδικώς, με τους επαγγελματίες του τουρισμού να εκφράζουν, ωστόσο, φόβους ότι η παραπάνω εξέλιξη θα σηματοδοτήσει δεκάδες ακυρώσεις σε ξενοδοχεία και καταλύματα της περιοχής.

«Δυστυχώς, η πανδημία και η μετάλλαξη Δέλτα δημιούργησαν νέα δεδομένα. Είναι πλήγμα, αναμφίβολα, για τη Μαγνησία, γιατί οι Ισραηλινοί αγαπούν το Πήλιο και τη Μαγνησία. Μέχρι στιγμής αυτά είναι τα δεδομένα και ελπίζουμε να αλλάξουν στην πορεία», υπογράμμισε ο κ. Ευσταθίου.

Ισραηλιτική Κοινότητα

Τη βαθιά του θλίψη εξέφρασε στον ΤΑΧΥΧΡΟΜΟ ο Μαρσέλ Σολομών, πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου. «Μας στενοχωρεί πάρα πολύ το γεγονός, διότι οι Ισραηλινοί υπεραγαπούν την Ελλάδα και χιλιάδες τουρίστες έρχονται στην περιοχή. Πέραν αυτού, οι συγγενείς μας, που έχουν ως όνειρο να έρχονται στην Ελλάδα, θα απογοητευτούν. Οπωσδήποτε είναι δυσάρεστη είδηση, ταλαιπωρία για τους ίδιους η έλλειψη απευθείας πτήσης στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου και παράλληλα αποτρεπτικό για να ταξιδέψουν. Σαφώς είναι πλήγμα για την περιοχή».

Τι αναφέρουν επαγγελματίες

Εξαιρετικά ανήσυχη εμφανίζεται στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η τουριστική πράκτορας Θέκλα Καμμένου, η οποία υπογραμμίζει ότι «είναι ένα ακόμη πλήγμα, σε μια περιοχή που βασίζεται στους Ισραηλινούς επισκέπτες. Είναι καταστροφή. Το Πήλιο δεν είναι ούτε Ζάκυνθος, ούτε Ρόδος, ούτε Κως, αυτό το λέμε χρόνια. Υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα. Ανεβαίνουν τα κρούσματα στην Ελλάδα και επηρεάζεται αρνητικά η ψυχολογία των εν δυνάμει επισκεπτών, με αποτέλεσμα αρκετοί να αποφασίζουν να μην κάνουν φέτος διακοπές».

Οπως αναφέρει, από την πλευρά του, ο ξενοδόχος και τουριστικός πράκτορας Κώστας Λεβέντης, «από την αρχή είχα υπογραμμίσει ότι είναι πολύ δύσκολο να έρθει πτήση από το Ισραήλ. Περάσαμε στη φάση της αεροπορικής σύνδεσης, αλλά η βασικές αρτηρίες είναι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Είναι λυπηρό, αλλά κατανοούμε τις δυσκολίες που υπάρχουν. Εύχομαι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, για να το επανεξετάσει η εταιρεία».

Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού

Επιχειρώντας να αναλύσει τα γεγονότα, ο προϊστάμενος Ελέγχων και Ανάπτυξης της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Θεσσαλίας, Νίκος Σαρούκος, ανέφερε κατ’ αρχήν ότι «είναι σημείο των καιρών και αναμφίβολα κάτι εξαιρετικά δυσάρεστο. Σαφέστατα δεν είναι θετική εξέλιξη. Ουσιαστικά, το βαρύ επιδημιολογικό φορτίο που επιστρέφει στο Ισραήλ, δημιουργεί πτώση ζήτησης, άρα αναγκάζει και την Αrkia να αναθεωρήσει το πτητικό της έργο».

Δεδομένη θεωρείται, κατά συνέπεια, η μείωση των αφίξεων στην περιοχή, χωρίς, ωστόσο, να επηρεάζεται, όπως εκτιμά ο ίδιος, το ενδιαφέρον των Ισραηλινών για την περιοχή. «Η Μαγνησία είναι μια από τις ελάχιστες περιοχές στην Ελλάδα που, όχι μόνο έχουν τραβήξει τους επισκέπτες από το Ισραήλ, έχουν προσελκύσει και επενδυτικό ενδιαφέρον. Υπάρχουν μικρές επενδυτικές «νησίδες» στο Χορευτό, στην Ζαγορά, στην Τσαγκαράδα, που ανήκουν σε Ισραηλινούς, οπότε η έλλειψη αυτής της πτήσης αποδυναμώνει τη ροή επισκεψιμότητας, όχι, όμως, το ενδιαφέρον, το οποίο έχει «κλειδώσει»», είπε.

Κλείνοντας, ο κ. Σαρούκος τόνισε ότι «όποιος επιθυμεί να έρθει στο Πήλιο, μπορεί να έρθει μέσω άλλης οδού. Δεν κατεβάζουμε στεγανές πόρτες από και προς το Ισραήλ. Υπάρχει πρόσβαση μέσω τρίτων πυλών εισόδου. Αυτό έχει αρνητική επίπτωση στη ροή των επισκεπτών, όχι όμως και στην φήμη της περιοχής, διότι είναι από τις λίγες περιοχές που έχει Ισραηλινές επενδύσεις και αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου