ΤΟΠΙΚΑ

Ε.Ε.: Εκβιασμοί και παζάρια στη Διάσκεψη Κορυφής

ε-ε-εκβιασμοί-και-παζάρια-στη-διάσκεψ-851206

Τα προγνωστικά έδειχναν ναυάγιο για συμφωνία των 27 και νέα παρατεταμένη κρίση στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Χρειάσθηκαν 36 ώρες παρασκηνίων, με πιέσεις, απειλές και εκβιασμούς για να καταλήξουν σε μία συμφωνία, η οποία όπως συνήθως, λύνει όλα και κανένα από τα ‘άμεσα προβλήματα, τα οποία συνεχώς μετατίθενται για το άμεσο ή το απώτερο μέλλον.
Και φυσικά οι σχετικές ανακοινώσεις είτε είναι – πάντα – ή Σιβυλλικές είτε γενικές και αόριστες για να ακολουθήσουν μετά από ώρες ή μέρες οι λεπτομέρειες με την πραγματική εικόνα. Μια εικόνα που αναδεικνύει παραχωρήσεις σε εκβιασμούς που αποδέχονται όλοι, γιατί έτσι νομίζουν ότι διασώζεται η ηθική υπόσταση της Ευρωπαϊκής Συνοχής που όμως διατηρείται με δυναμωτικές ενέσεις δισεκατομμυρίων ευρώ.
Τριάντα έξι ώρες για να πεισθούν Πολωνία και Βρετανία να δεχθούν τη Νέα Συνταγματική Συνθήκη, για την οποία θα συσταθεί μία Διακυβερνητική Επιτροπή με αποστολή να προπαρασκευάσει το νέο μοντέλο Συντάγματος της Ευρώπης «χτενίζοντας» το γαλλικό σχέδιο, μέχρι το τέλος του 2007, υπό την Πορτογαλική Προεδρία.
Στη σταγονομετρική και ωραιοποιημένη ανακοίνωση, αναφέρθηκε ότι η νέα αυτή συνταγματική συνθήκη θα τεθεί σε ισχύ από το 2014, ενώ θα υπάρξει και μία τριετής μεταβατική περίοδος.
Με πολιτική που μοιάζει να βγάζει εκδικητικά παλιά απωθημένα, η Πολωνία εκδικείται προστατεύοντας τα συμφέροντά της αλλά συγχρόνως λειτουργεί σαν νέος Δούρειος Ίππος των ΗΠΑ μέσα στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια, δημιουργώντας άγχος και ερωτηματικά στη ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΡΥΦΗΣ της Γερμανικής Προεδρίας.

Πρώτο Δείγμα της αρπαχτικής της πολιτικής αμέσως μετά την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ήταν οι πιέσεις που εξάσκησε στην Κομισιόν για την αύξηση του πρώτου κονδυλίου ενίσχυσης της, κατά τη διεύρυνση των τότε νέο-ενταχθέντων 10 χωρών. Βέβαια η αύξηση που της εγκρίθηκε επεκτάθηκε κατά δημοκρατικό ευρωπαϊκό τρόπο και στις υπόλοιπες 9 χώρες. Και αφού επέτυχε να προκαλέσει το πρώτο ολίσθημα υποχώρησης της Ε.Ε. έναντί της, την αμέσως επόμενη μέρα, με τα χρήματα της Ευρώπης έσπευσε να παραγγείλει αεροσκάφη στην Αμερικανική Μπόινγκ περιφρονώντας ή σαμποτάροντας την Ευρωπαϊκή Αεροβιομηχανία.
Δεύτερο δείγμα της ίδιας πολιτικής της ήταν η χθεσινή αντικατάσταση των πρώτων πιέσεών της σε καθαρό εκβιασμό στον οποίο έκαμε υποχωρήσεις μόνον, αφού επέτυχε ανταλλάγματα για να αποδεχθεί τη νέα μορφή του Ευρωσυντάγματος (ιδέ άρθρο μου της… με τίτλο Ευρωσύνταγμα από την αποτυχία στην μεταμφίεση).
Θα ήταν παράλειψη να μην σημειώσω ότι εκτός από την Πολωνία, ανταλλάγματα για τις αντιρρήσεις της έλαβε και η Βρετανία, δηλαδή ο μόνιμος πεμπτοφαλαγγίτης των ΗΠΑ στην Ευρώπη, που εξακολουθεί να παραμένει έξω από την Νομισματική Ένωση, ενώ το διαρκές αυτό ερωτηματικό καλύφθηκε με τη χθεσινή έγκριση εισόδου σ΄ αυτή της Μάλτας και της Κύπρου.
Και επειδή «ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον» σε λίγες ώρες θα γνωσθούν και άλλες παραχωρήσεις, όπως π.χ. προς την Ολλανδία, η οποία ασφαλώς δεν χάρισε δωρεάν τη γνωστή αδιαλλαξία της για το Ευρωσύνταγμα που απέρριψε.
Οι αναγνώστες ας κρίνουν πόσο γερά είναι τα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος!

ΣΤΙΣ 27/6/2007 Η ΠΟΛΩΝΙΑ (ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ, ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, ΠΑΡΑΒΑΤΗΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ)
Όσοι συμβαίνει να παρακολουθούν από κοντά τις ευρωπαϊκές εξελίξεις βρίσκουν και άλλα περίεργα. Έτσι οι εμφανώς ανύπαρκτες, αλλά αφανώς υπερδραστήριες δυνάμεις, επέτυχαν – κατά διαβολική σύμπτωση – να συνέλθει το Κοινοβούλιο του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 27 Ιουνίου κι όχι πριν από τη διάσκεψη Κορυφής. Στην ημερομηνία αυτή θα αποδειχθεί περίτρανα ο σκοτεινός και απαράδεκτος ρόλος της Πολωνίας, στην σύγχρονη Τραγωδία των Γκουαντανάμο της Ευρώπης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου