ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Λίνα Μενδώνη: Υπεραξία για τη Μαγνησία περιβάλλον και μνημειακός πλούτος

λίνα-μενδώνη-υπεραξία-για-τη-μαγνησία-545980

Η υπουργός Πολιτισμού μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ με αφορμή την επίσκεψή της στη Σκιάθο

Συνέντευξη στη ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Την πεποίθηση ότι η Μαγνησία κατέχει σημαντική θέση στο πεδίο της βιώσιμης ανάπτυξης, με εφόδια τη φυσική «προίκα», το περιβάλλον και τον μνημειακό πλούτο, εξέφρασε από τη Σκιάθο η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Με αφορμή την παρουσία της στο νησί, προκειμένου να παραστεί, την Κυριακή στα επίσημα εγκαίνια της επετειακής έκθεσης για την πρώτη Ελληνική Σημαία, η κ. Μενδώνη μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, υπογραμμίζοντας ότι «η εκδήλωση μας έδωσε μια εξαιρετική ευκαιρία να ανανεώσουμε τη σχέση μας με τους φορείς του τόπου και τους φιλόξενους Σκιαθίτες». Με το βλέμμα σε μνημεία και έργα που αναδεικνύουν το πολιτιστικό απόθεμα, η υπουργός Πολιτισμού κατέστησε σαφές ότι η Μαγνησία έχει όλες τις προϋποθέσεις που της εξασφαλίζουν «τεράστια υπεραξία, συμβολική και πραγματική».

Τι σηματοδοτεί η επίσκεψή σας στη Σκιάθο; Επίσκεψη σε έργα και μνημεία, παράλληλα με τα εγκαίνια της επετειακής έκθεσης στην Μονή Ευαγγελιστρίας Σκιάθου;

Τα εγκαίνια της επετειακής εικαστικής έκθεσης στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Σκιάθο, η οποία παραπέμπει η πρώτη γαλανόλευκη σημαία των αρχών της Επανάστασης, που σχεδιάστηκε το 1807, υφάνθηκε στο συγκεκριμένο μοναστήρι και υψώθηκε εδώ στο νησί, αναδεικνύει τον συμβολικό και τον ιστορικό ρόλο που διαδραμάτισε η Σκιάθος στην Επανάσταση του 1821. Ηταν ο «αγγελιαφόρος» του αγώνα πού μόλις ξεκινούσε. Σ´ αυτό το νησί και μέσω της αυτοσχέδιας σημαίας εκφράστηκε η λιτή και καθαρή αρμονία του ουρανού και της θάλασσας, των κυρίαρχων στοιχείων του ελληνικού τοπίου, αλλά και της ελληνικής ψυχής.

Ωστόσο, με αφορμή την επετειακή εκδήλωση, που εντάσσεται στο πρόγραμμα των εορτασμών της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», μας δίνεται η ευκαιρία να δούμε από κοντά την εξέλιξη των έργων που υλοποιεί το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στα μνημεία της Σκιάθου δια των αρμοδίων υπηρεσιών του, και με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Θεσσαλίας του ΕΣΠΑ 2014-2021. Η εκδήλωση μας έδωσε μια εξαιρετική ευκαιρία να ανανεώσουμε την σχέση μας με τους φορείς του τόπου και τους φιλόξενους σκιαθίτες.

Ποια είναι τα συναισθήματα της υπουργού Πολιτισμού για την επίσκεψη στη Σκιάθο, το νησί όπου υφάνθηκε και υψώθηκε η πρώτη σημαία;

Οταν στον εμβληματικό ιστορικό τόπο, που συνδέεται με την πρώτη Γαλανόλευκη Σημαία, διακεκριμένοι και νέοι Έλληνες εικαστικοί ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αναδείξουν μέσα από την δική τους ματιά, το κατ’ εξοχήν σύμβολο της ταυτότητάς μας, τότε η ιστορία και η μνήμη υφαίνονται αρμονικά με την σύγχρονη δημιουργική δυναμική. Με σεβασμό στα ιστορικά γεγονότα και στους πρωταγωνιστές του Αγώνα του ’21, η «Πρώτη Σημαία» της Επανάστασης γεννά μοναδικά συναισθήματα ευθύνης, αυτογνωσίας, αυτοσυνείδησης, υπερηφάνειας. Ο δρόμος για την κατάκτηση της Ελευθερίας –στις ποικίλες μορφές της- είναι παράτολμος, δύσκολος, τραχύς ενίοτε, αλλά πάντα ζωοφόρος.

Ποιες προοπτικές έχει το νησί, η Μαγνησία γενικότερα, να αναπτυχθεί με φόντο τον πολιτισμό, τον μνημειακό πλούτο, την πολιτιστική κληρονομιά;

Η Ελλάδα έχει ένα μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα. Συνδυάζει ένα απαράμιλλο φυσικό περιβάλλον με ένα τεράστιο σε ποσότητα, ποιότητα και ποικιλία πολιτιστικό απόθεμα όλων των περιόδων. Αυτός ο πλούτος και αυτό ο συνδυασμός προσδίδει στην χώρα, αλλά και σε κάθε επιμέρους περιοχή μοναδική αναπτυξιακή δυναμική και άπειρες δυνατότητες. Η Μαγνησία συνδυάζοντας ιστορικούς τόπους, αρχαιολογικούς χώρους, ενάλιες αρχαιότητες, νεώτερα μνημεία, φυσικά τοπία εξαιρετικού κάλλους έχει όλα τα δεδομένα με το μέρος της. Στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης, ο συνδυασμός του περιβάλλοντος και του πολιτιστικού πλούτου της Μαγνησίας δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις που της εξασφαλίζουν τεράστια υπεραξία, συμβολική και πραγματική.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου